Vårt öppna samhälle

Publicerad 2017-04-11 14:57:53 i Allmänt,

 
Efter fredagens terrorattack har budskap av olika innehåll och karaktär översvämmat cyberrymden. De allra flesta för med sig en positiv uppmaning om att ta hand om varandra, att förenas mot våldet och stå upp för humana och demokratiska värderingar. Så långt allt väl. Men en liten del av det som sprids tar sikte mot ett annat mål.
 
Stiftelsen Expo skriver idag om hur den islamofobiska, högerextrema miljön ropar på striktare gränskontroller, Fortress Europe och deportering av muslimer. 'Våld bör med våld bekämpas' lyder budskapet och som så många gånger förr generaliseras och likställs alla muslimer med det lilla fåtal våldsbejakande extremister som sprider skräck runt om i världen. Man ropar på mer kontroll, mer diskriminering och mer stigmatisering av grupper som redan för en tuffare tillvaro än det stora flertalet andra svenskar. 
 
Inte nog med detta förhållningssätt är djupt människofientligt, det är också högst motsägelsefullt. Den konflikt som de högerextrema rörelserna säger sig vilja lösa (och hämtar kraft ur) bygger på att ett liberalt Europa sägs stå under attack från den islamiska världen. Terrordåden i Nice, Köln och Stockholm används som förevändning för att kollektivt skuldbelägga hela den muslimska befolkning som lever här. Och ju mer förtryckt den muslimska befolkningen är, desto mer vinner islamistiska rörelser i rekryter och legitimitet. Från högerextremt och islamistiskt håll kastas ved på den eld där både islamister och högerextremer finner sin livskraft.
 
Vi ska inte kasta ved på brasan, vi ska kväva den. Genom att göra så som det stora flertalet, sprida budskap om öppenhet, tolerans och humanism, kan vi möta både våldsbejakande islamism och högerextremism. Genom att visa att vi är starkast tillsammans, oavsett religion eller nationell identitet, kan vi bygga ett samhälle där alla kan känna sig trygga och leva fredligt sida vid sida. Lösningen kan aldrig vara mer våld.
 
 
// AGCH
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela