Modell av Högre Ordning

Publicerad 2016-03-09 12:03:00 i Allmänt,

På sitt moln uppe i himlen satt han och funderade. Med tiden blir det minst sagt långtråkigt att bara ligga på fluffet och ta det lugnt. Glass och andra goda ting i all ära, men att bara slappa gör inget liv. Han behövde se något nytt, något som i grunden förändrade hans tillvaro. Och nog var det länge sedan han gjorde något kreativt, något som sysselsatte händer och tanke. Men vad skulle han göra? Det går ju inte bara att kasta ur sig något, lite systematik måste det finnas. Speciellt om det nu skulle bli ett större projekt än bara ett dagsverk, då måste noggranhet tillämpas från början. Länge och väl kliade han sig i huvudet, rufsade till håret och gnuggade geniknölarna; hur planerar man en hel vecka av aktiviteter om alla ska sträva mot samma mål? Långsamt började en plan utkristallisera sig, en modell för skapandet av något mer fantastiskt än han någonsin gjort tidigare. Han hade skapat en Modell av Högre Ordning.
 
Men det var han inte ensam om. På ett grått kontor i en grå betongbyggnad i en molnig, grå stad 7000 år senare satt en statistiker och klurade med sina siffror. Hon försökte se samband mellan ett företags produktion och dess kostnader med hjälp av så kallad regression, en metod för att undersöka om diverse olika faktorer påverkar någon viss företeelse i någon viss riktning. Felen i hennes beräkningar var stora, alldeles för stora för att någon vettig människa i världen skulle se någon nytta i dem. Ändå var hon säker på att en koppling fanns, säker på att hon var något på spåren. Länge satt hon klistrad framför skärmen, kliandes i huvudet och gnuggandes geniknölar. Så kom hon på det. Detta var ju ingen vanlig regression utan en ovanlig, en som ingen sett förr! Förförd av tanken lade hon pannan i djupa veck, fokuserade så skallen kunde spricka. Så upphöjde hon förklaringsvariabeln produktion först till två, sen till tre och körde regressionen igen. Det var magi; ut kom värden som tydde på mycket bra tillförlitlighet i hennes beräkningar. Detta skulle hennes arbetsgivare och kolleger bli nöjda med, så nöjda att hennes metod nog var värd ett namn. Hon döpte sitt barn till Modell av Högre Ordning.
 
Smaka på begreppet Modell av Högre Ordning. Detta är alltså inte något religiöst; inget mytisk, gammalt, exotiskt som går att finna i någon helig bok från Indien eller Mellanöstern. Min statistikbok är nämligen från USA och kan knappast betraktas som helig trots att den faktiskt är ganska bra på att förklara regression. Modell av högre ordning är alltså i själva verket en regressionsmodell där förklaringsvaribeln inte påverkar responsvariabeln linjärt utan till exempel kvadratiskt. Jag vet, mer krångligt och onödigt inveckat akademiskt än någon helig skrift någonsin kommer bli. Om min statistikbok legat till grund för en religion hade den haft förhållandevis få utövare av en anledning.
 
Den lilla förhoppning om dramatiskt svävande beskrivningar av himmelrike, skärseld och nirvana som för en sekund väcktes i mig vid åsynen av detta begrepp dödades alltså ganska snart. Tyvärr lär jag få vänja mig vid invecklade ord med än mer invecklade förklaringar, det är något det akademiska världen tycks skatta högre än mycket annat. Just statistiker verkar dock ha ganska roligt när de namnger sina krångliga koncept - härnäst ska jag läsa om "dummy-variabler"...
 
 
 
// AGCH
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela