Nyanser och framåtblick

Publicerad 2016-12-29 09:08:12 i Allmänt,

Efter en god natts sömn har gårdagens funderingar haft möjlighet att sjunka in. Resonemanget jag förde igår är, inser jag, ett ganska farligt ssådant. Som jag ser det finns här två perspektiv att anlägga. För det första är "tröst i meningslöshet" endast tillämpbart för ett fåtal situationer, som jag kanske inte riktigt lyckades definiera igår. Främst menade jag tankar och känslor som är svåra att spåra och inte direkt knutna till något praktiskt i vår omvärld, där det är svårt eller problematiskt att rent fysiskt göra någonting åt sina funderingar. Om tankesättet tillämpas i vidare mening, alltså på situationer där man faktiskt har en verklig möjlighet eller till och med plikt att agera, då leder det helt fel. Vi finner oss då i en situation där vi kapitulerar inför de utmaningar som står framför oss - kedjade under himlens oändliga tyngd och bundna till vår egen litenhet. Och så ska det inte vara.
 
För det andra är tankesättet per definition en egocentrisk skapelse. Vad jag tolkar som trivialt och obetydligt behöver inte vara det för alla. Det innebär att det jag med hänvisning till stjärnorna lägger bakom mig kan betyda massor för någon annan, varför försiktighet här måste tillämpas. Detta resonemang hänger ihop med det ovan så tillvida att handling oftast är att föredra framför passivitet - det är arbete som för människan framåt. I en global värld där allt angår alla måste jag trots det hålla fast i det meningsfulla i meningslösheten. Vi kan inte ensamma rädda världen och när orken för dagen tagit slut finns ändå alltid mer att göra. Att då titta upp mot stjärnorna är ett av de bättre sätten att finna lugn och vila, givet att du lagt manken till under dagen.
 
Med denna uppmaning till handling skulle jag kunna passa på att blicka framåt, in mot 2017. Som gårdagstexten antydde har 2016 lämnat mycket skit efter sig, varför det finns mycket att göra nästa år. Jag ser fram emot ett år i humanismens tecken, där främlingsfientlighet och rasism trycks tillbaka under tyngden från begrepp som respekt och tolerans. Medmänsklighet är ett något urvattnat men välbehövligt ord i tider som dessa och säger oss något viktigt. Det går aldrig att vinna en argumentation mot högerpopulism och -extremism, än mindre tysta dess företrädare genom motdemonstrationer och höga skrik. Men det går att bygga ett samhälle där dessa idéer är överflödiga, där människor lever ett någorlunda gott liv sida vid sida och där ingen yttre fiende behövs. Utmaningarna är stora både för politiken och ekonomin och kommer kräva stora reformer under många år. Globala bekymmer så som klimatfrågan och ekonomisk ojämlikhet kräver globala svar, något som i sin tur innebär praktiska svårigheter för demokratin. Med dessa svar på plats ser jag stora möjligheter till att världen ska bli en bättre plats att leva på. Förhoppningsvis kan utmaningarna i sig vara något att samlas kring och bli ett steg i rätt riktning. Nationalismen har rimligen svårt att hantera riktigt bra samarbeten över gränser.
 
På ett mer personligt plan ser jag fram emot ett år av intressanta och givande studier i nationalekonomi samt en hel del övrigt läsande och skrivande. Dessutom upprätthåller jag mitt stående nyårslöfte att bli bättre på att tala med människor jag inte känner - det ger väldigt mycket och kostar väldigt lite.
 
Om bara några minuter ska jag bege mig till Borås för en fika tillsammans med några gamla gymnasiekompisar. Det känns som att var väldigt länge sedan vi tog studenten, snart tre år sedan, men det brukar aldrig ta lång tid att komma ikapp. Okonstlade människor är bland det bästa jag vet, de gör tillvaron så mycket enklare. Ha nu en fortsatt bra dag och ta hand om er!
 
 
// AGCH
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela