Long time, no writing

Publicerad 2015-02-22 16:26:57 i Allmänt,

Mycket har hänt sedan sist. Sambo har jag hunnit bli och flyttkarusellen har lugnat ner sig lite. I övrigt har jobbet tagit mycket tid och energi, men främst inflytten. Det är faktiskt riktigt härligt att ha sällskap och dela lägenhet med någon. Även om jag uppskattat det högst privata och lugna i att bo själv är det fint att ha någon vid sin sida, någon att dela lite tankar och intryck med under dagarna. Visst, lägenheten är inte så stor och ibland kan man komma lite väl nära inpå varann, men då får man ta plats för sig själv och se till att man kan få lite personlig integritet. Köket är i alla fall fristående, så med köket inräknat som rum är det två rum att vara i. Smidigt när det är två personer som bor i lägenheten.
     I torsdags ringde en kille och undrade om jag ville stå i mål för deras korplag i innebandy på lördag i en cup i Borås. Efter en del tvivlande bestämde jag mig för att delta, ett beslut jag inte alls ångrar. Innebandy är roligt, speciellt när det är tävling. Det är en sak att träna och bara tävla mot sig själv, men när man verkligen har ett lag att spela för tänder det till lite extra! Hoppas bara det inte blir så ful och aggressiv innebandy, ibland tenderar korplag att vara lite hårdare...
     Den här veckan har varit lite kaosartad. Med inflytten och den oordning som följde blev tillvaron ganska improviserad vilket framför allt gick ut över lunchlådematlagningen. Vi åt gott men sent och så mycket mat eller tid blev det inte över. Det är något vi ska ändra på till denna vecka, så ikväll blir det storkok. Rotfrukter i ugn är otroligt gott och enkelt och till det blir det nog falukorv. Det är bra mat till lådor, enkelt och mättande. Nu ska snart den av föräldrarna lånade bilen köras hem och sedan tar matlagningen vid. Och förhoppningsvis en skön fortsättning på denna söndagkväll.
 
Hoppas ni haft en riktigt bra vecka, ta hand om er!
 
// AGCH

Musik efter en dålig dag

Publicerad 2015-02-05 21:40:20 i Allmänt,

För att inleda med en gammal klyscha; allt kan inte vara perfekt. Detta är dock lika klyschigt som det är sant, vilket denna dag varit ett exempel på. Efter innebandyträningen igår gav inte natten till idag mycket sömn. Jag vaknade lite smått förbannad på väckarklockan som så omänskligt fick mig att stiga upp ur sängen redan klockan fem, dessutom med vetskapen om att jobb väntade. Nu får ni inte missförstå mig, jag tycker verkligen om att jobba men en del mornar går liksom inte ihop. Väl på jobbet gick det okej i början och tiden flöt på bra, men framåt lunch gjorde morgonkänslan sitt intåg igen konstigt nog. Ganska matt och orkeslös slutade jag jobba vid 15.30. Jag bytte om i någorlunda högt tempo bara för att gå ut på parkeringen och möta det jobbiga faktum att min skjuts åkt hem utan mig... Som tur är är mamma ledig på torsdagar så jag ringde henne och bad om hjälp. Snäll som hon är kom hon med en gång och vi åkte hemåt (för mig). Väl i bilen blev vi dock osams om någon småsak vilket vi tyvärr synnerligen ofta blir. Det förstörde den hemfärden och väl i lägenheten kopllapsade jag på sängen. Där låg jag med benen hängandes över sängkanten och ansiktet ner i täcket i jag vet inte hur lång tid, gissningsvis 20-30 minuter innan jag insåg att tvätten måste fixas innan sömnen hemsöker min trötta kropp.
 
Nu är tvätten klar och efter en ganska rejäl måltid känner jag mig ganska med i matchen igen. Lite sent tyvärr eftersom det snart är dags att gå och lägga sig igen... Hur som helst har jag nu på kvällen tagit mig lite tid till musiklyssnande. När jag är i dåligt slag lyssnar jag gärna på lättsammare, lite snabbare musik. Jag brukar inte vara något fan av pop, men under dagar och kvällar som dessa kan just den typen av musik vara härlig. Den lättar upp stämningen något i den ibland lite ensamma lägenheten och rytmerna piggar dessutom upp kroppen. Kanska lockar den till och med fram något spontant danssteg, något jag inte alls skäms över. När det kommer till låtval har det främst handlat om tre låtar, alla från helt olika årtal:
 
1.
You're so hot, teasing me
So you're blue but I can't take a chance on a chick like you
That's something I couldn't do
There's that look in your eyes
I can read in your face that your feelings are driving you wild
Ah, but girl you're only a child
 
Det rör sig förstås om ABBAs gamla hit Does Your Mother Know, en låt som i all sin enkelhet och taktfasthetlått fångar in mig i sitt tempo. Gemensamt med övrig pop är för mig att det inte är texten som spelar roll, istället får härliga rytmer och catchiga refränger som fångar uppmärksamheten. Som rockperson kan jag säga att det finns mycket pop som inte faller mig i smaken, men när det är som bäst är det 70- eller 80-tal och riktigt bra!
 
2.
 
I keep a close watch on this heart of mine
I keep my eyes wide open all the time
I keep the ends out for the tie that binds
Because you're mine, I walk the line
 

Här har vi mer rytm, mer sväng, om än i en helt annan förpackning. 1956 släppte Johnny Cash låten I Walk The Line, en lika vacker kärleksförklaring som medryckande sång att sjunga med i. De mycket enkla men ack så effektiva takterna tycker jag faktiskt påminner en hel del om den redan nämnda ABBA-låten, även om den går betydligt fortare och saknar den lugna och trygga känsla som Cashs dova röst ger. I den här låten kan jag finna lite av det hopp och den tröst man så väl behöver efter en dag som lämnat en del övrigt att önska.
 
3.
 
"Oh don't you dare look back
Just keep your eyes on me."
I said, "You're holding back,"
She said, "Shut up and dance with me!"
This woman is my destiny
She said, "Oh, oh, oh,
Shut up and dance with me
 
Ibland kan det var skänt att gömma sig bakom lite ljud. Och inget ljud som helst heller, utan en av de roligare låtar som släppts det senaste året. Walk The Moon har gjort låten Shut Up And Dance, en låt vars titel säger allt. Glöm djupa texter och finkänsliga instrument och skruva istället upp volymen. Ställ dig upp, slut ögonen och dansa. Vill man utmana sig själv kan också lyda budskapet till fullo och vara tyst, men detta är en övning med mycket hög svårighetsgrad efter ett par refränger. Man kan försöka, men snart faller man igenom; "Oh don't you dare look back, just keep your eyes on me. I said you're holding back, she said shut up and dance with me!!"
 
Nu är det sovadags för mig, jag behöver verkligen mer sömn i natt än jag fick förra natten. Hoppas er dag varit bättre än min och att alla får en lång, härlig natts sömn ikväll! Godnatt!
 
// AGCH

Universitet och nyfikenhet

Publicerad 2015-02-03 20:35:00 i Allmänt,

När jag vaknade idag på morgonen gick jag upp. Jag åt frukost, såg till att ta mig i tid till jobbet och jobbade dagen ut. När jag sedan åter befann mig i lägenheten vid fyra på eftermiddagen diskade jag och började baka bröd, som för övrigt nu är klart. En ganska vanlig dag kan tyckas, men ändå fylld av något vi kanske inte så ofta tänker på - olika sorters val. Att stida upp på morgonen kan tyckas självklart, men redan här har vi ju faktiskt ett val. Antingen ligger vi kvar och myser ett tag till (sängen är ju ändå ganska skön) eller också stiger vi upp och ägnar dagen åt något annat och kanske mer vettigt i längden. Det här är för mig ett ganska enkelt val, men det är inte svårt att hitta svårare beslut som ska fattas. Ett sådant som fått ligga och gro i mig under en längre tid är valet av vidare utbildning.
     Min farmor är en högst politisk varelse (mer än många andra människor jag känner), varför det går att föra mycket potenta och roliga diskussioner med henne om det mesta här i världen. I vinter har både inrikespolitik, korruption och läget i den svenska skolan med mera avhandlats och även om vi kanske inte räddat världen har det i alla fall hjälpt mig på traven med ett svårt val. Under våra samtal har jag märkt att min vilja att lära mer om människan och samhället väckts på nytt efter alla långa gymnasiedagar. Speciellt frågor som rör resursfördelning, alltså varför en del grupper av människor har mer materiella tillgångar än andra, samt hur vi människor samverkar och knyts samman av våra dagliga sysslor intresserar mig mycket. Detta får trots allt konsekvenser för mycket stora delar av världen, där fattigdom, klimathot och skuldkriser ständigt är närvarande. Men vad är då gemensamt för alla dessa frågor? Jo, de alla styrs på ett eller annat sätt av ekonomi. Och vill man studera ekonomi med ett bredare perspektiv än privat- eller företagsekonomi är det nationalekonomi som gäller. Följaktligen kommer jag söka en utbildning i just det på Handelshögskolan i Göteborg. Var man hämnar sedan får framtiden utvisa, inom universitetsvärlden eller någon annanstans, men utbildas ska jag.
     I höstas kände min hjärna inget sug efter ny kunskap. Tre år på en nära nog förlängning av grundskolan (läs samhällsprogrammet på gymnasiet) satte sina spår. Men nu ett drygt halvår senare har lusten att lära börjat leta sig tillbaka. Att prata med andra människor har nog hjälpt till, liksom insikten att livet inte endast kan bestå av jobb. För ett halvår sedan var min bild av ett arbetarliv i högsta grad romatiserat. Tänk så skönt det ska bli att komma och gå till och från jobbet och vara klar och ledig efter varje arbetsdag! Och visst det är inte så dumt, men en stor del av livet missas tyvärr. Så fort jag väcker barnet i mig sparkar det lite bakut av tanken på att befinna sig på samma plats i livet flera år i rad. Tänk att vakna upp på dagen och veta att dagen kommer vara gårdagen sig lik, att veta att inga riktigt nya upplevelser väntar. Barnet i mig vill veta mer om världen runt omkring, känna, prova och lära sig (och leka lite förstås!). För mig kan den drivkraften sammanfattas som nyfikenhet. Förhoppningsvis kan nyfikenheten få något ordentligt att  uppfyllas av i höst samtidigt som jag får gå en riktigt nyttig utbildning, det skulle vara perfekt!
 
Hoppas ni haft en riktigt bra start på veckan och att det så fortsätter, och ta hand om er!
 
// AGCH

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela