Liten paus kanske..?

Publicerad 2013-05-27 20:53:22 i Allmänt,

Det var ett bra tag sedan jag bloggade. Inte för att det inte är kul att skriva och faktiskt inte heller för att det är mycket i skolan, för det är det inte. Jag har bara inte haft något jag tyckt varit värt att skriva om. Inte känt för att skriva helt enkelt, och det gör jag inte nu heller egentligen. Det innebär att jag kommer ta en liten paus tills sommarlovet börjar. När jag kommit in i jobbet och vardagen börjar jämna till sig igen kommer jag ge mig på att gräva lite i vad ett hållbart samhälle är, hur det kan organiseras och vilken roll enskilda individer kan tänkas ha ett sådant samhälle. Idag finns det många rättigheter för oss människor, men betydligt färre skyldigheter. Kan det tänkas få konsekvenser för samhället? Bör rättigheter följas av skyldigheter, och går det att upprätthålla ett samhälle som är konstruerat så utan att det går ut över enskilda individer? Detta är frågor jag hoppas kunna behandla, kanske inte med spaltmeter text men lite översiktligt i alla fall. Alla kanske inte hinns med, men några. Hoppas någon kan tycka det kan vara intressant att läsa om det också. Även om man inte får så mycket respons kanske man kan glädja någon ändå...
 
Ni pokémoninsatta vet vad detta är; utvecklingen av Poliwag: Poliswag! ;)
 
Ha det nu så väldigt gott i slutet av maj och början av juni, samt inledningen av det så efterlängtade sommarlovet!!!
 
// AGCH

Rollspel och flockdjur

Publicerad 2013-05-21 15:42:11 i Allmänt,

Dagen, en för övrigt ganska mulen sådan, var från början en dag jag inte riktigt sett fram emot. Rollspel. Teater, är okej, men när man ska göra det i form av ett rollspel i kommunhuset som vi skulle göra idag kändes det lite väl utstakat hur det skulle se ut. Klassen hade skrivit motioner som skulle föras fram under ett fullmäktigemöte, med klassen själv som fullmäktige. I förväg trodde jag det skulle bli alldeles för lite debatt och alldeles för tryckt stämning, men så blev inte fallet. Skillnaden mellan teater och rollspel är liten, men oftast märks den ändå. Som tur var blev det inte som jag hade förväntat mig. Jag bestämde mig i förväg för att gå in i uppgiften med lite hjärta och god inställning, det är en förutsättning för att vända en tråkig situation till en god. Sedan blev det en hel del helt okej debatt också, vilket bara gjorde det bättre. Självklart var jag själv ganska aktiv, men jag försöker verkligen släppa fram och jälpa andra som inte känner sig riktigt lika säkra. Något jag idag tycker lyckades ganska bra också. Sammantaget tror jag att många tyckte det blev en rolig stund och uppgift samt ganska givande.
 
När vi var klara i Borås åkte jag hem, svenskalektionen efteråt var till för dem som låg efter i ämnet och det gör inte jag. Efter att ha gått nästan hela vägen hem passerade jag en hästhage till vänster på en liten genväg man kan ta om man känner trakten väl. När jag hunnit halvvägs förbi hörde jag någonting närma sig bakifrån. Jag vände mig om, och där stod, inte alltför överraskande, en häst. Jag kan lova er, det är inte bara hundar som kan se så där hjärtskärande ledsna ut! Med sina stora, bruna ögon tittade den djupt på mig, nästan som om den bad på hjälp. Jag vände mig om och gick några steg, men den följde efter fortfarande. Då gick jag lite närmare och pratade lite snällt med den, som man kan göra med djur ibland. Jag kunde inte hjälpa att jag tyckte synd om den. För det första gick hästen ensam i en väldigt liten hage, knappt större än tomten till huset jag tror den tillhör. För det andra består hela hagen uteslutande av jord och lera. Inte ett grönt grässtrå i hela hagen vad jag kunde se. Lite nedlegat hö vid ett träd, annars tomt. Inte undra på att den verkade bli glad när jag rev av fyra eller fem nypor grönt, färskt gräs från omgivningen och gav den. Den frustade lite medan den åt, men det verkade i alla fall vara ett lyckligt frustande. Nu är jag ingen hästkännare så ska nog inte säga något egentligen, men den verkade ganska lycklig över det sällskap jag blev för den för ett tag. Helt ensam i den lilla hagen kan det inte vara lätt att vara flockdjur. Personligen tycker jag inte man ska ha hästar, eller för den delen kor eller något annat flockdjur som behöver plats, om man inte kan se till att de mår hyfsat och lever i en miljö som i alla fall liknar den de är skapta för att leva i. I så fall är det bättre att sälja djuren till någon som har plats och tid att ge djuren en bra miljö att vara i.
     När man sedan kommer hem möts man av en glad labrador. Också ett flockdjur, helt klart. Eftersom hon kom från toaletten gick det enkelt att räkna ut var pappa var; hon följer efter flocken nästan slaviskt och pappa är en viktig del i Cookies (så heter vår hund) flock. Och mycket riktigt, någon minut senare kommer också pappa därifrån. Cookie är en underbar hund, hon hyser inga misstankar mot någon och blir alltid så glad när man kommer hem. Idag kröp hon upp i mitt knä när jag satte mig i min säng för att vila ut lite efter promenaden, det är ju bara det att hon är så stor. Hon kanade ned två gånger innan hon hittade en bra plats och då fick jag klia henne ett tag. Sedan gick hon vidare till husse igen. Katter kan vara härliga på många sätt, ganska vackra och lättskötta som de är, men det är något speciellt med flockdjur. Hur man än vänder och vrider på det tycker jag alltid de är roligare att ha att göra med, de interagerar och kommunicerar med en på ett helt annat sätt än andra djur. Och visst är det häftigt att i alla fall misstänka att det går att, på en visserligen mycket enkel nivå, utbyta känslor med ett annat djur?
 
// AGCH

Körsbärsblom

Publicerad 2013-05-20 19:46:41 i Allmänt,

Så underbart det är när körsbärsträden slår ut, björkarnas blad tränger fram och lönnarna blommar. Det är en bra tid på året det, förmodligen den bästa. Det har jag nog i och för sig redan skrivit här en gång men det kan poängteras mera. När halva körkortet, teoridelen, dessutom är avklarad med gott resultat kan man inte klaga på livet som det är just nu. Uppkörning på torsdag klockan 09.00. Går allt vägen då är jag innehavare av körkort, låter inte helt fel! Hoppas ni har det bra också och håll ut och kämpa på, det är inte långt kvar till sommarlovet nu!
 
// AGCH

Den som klagar på vädret vet jag inte vad man bör göra med...

Publicerad 2013-05-18 13:13:48 i Allmänt,

Som sagt, en årets finaste dagar, och nästan lika fint var det igår. IUgår var jag hos tvillingarna efter skolan och idag ska jag tillbaka dit och titta på Eurovision med dem. Det blir kanske inte bara det, en del snack och spel blir det nog också när TV:n blir för tråkig. Tröttnar man på musiken ikväll har jag här lite förslag på vad man kan lyssna på istället. Till exempel den här låten med en något galen video, med glädjegaranti:
 
 
Hoppas ni har det bra i värmen!
 
// AGCH
 
 

18 år är ingen ålder

Publicerad 2013-05-15 12:20:00 i Allmänt,

Ett år till har gått. 18 av kanske 80, kanske 105, kanske 50. Idag är 18 år inte så mycket. Hur man än vrider och vänder på det så är det förmodligen långt kvar innan livet i kroppen rinner undan och lämnar plats för andra former av det underliga vi kallar liv. Uppsluppenhet och vemod.
     Mycket ska förhoppningsvis hinnas med under en livstid. Inte jobb och måsten, men nöjen och fröjd. Slita kommer man få göra, det är ju i princip redan säkert, men det är inte det som ska kommas ihåg. Resor kanske? Lätta sitt sinne, vidga vyerna, komma bort från vardagen och tristessen. Men resor har aldrig riktigt satt prägel, inte gjort några större avtryck i minnet förutom just miljöer med mera som man kommer ihåg. Och resor tär, som det är idag, på den miljö som är så högt uppskattad. Även om det är trevligt att vara i väg och flänga är det inget man idag kan göra med fullgott samvete. Något då och då, och det måste ju inte vara till Thailand. Nej, resor må vara härligt men det sätter inga betyg på livet. Då ligger de stunder man tillsammans med nära vänner tillbringar på trygga platser närmre hjärtat. Spontant prat, skoj och skratt över en måltid. Solnedgången en sen sommarkväll, en sval morgon vid tältet på stranden vid en än disig sjö. Att dela dessa stunder med nära stående människor skänker inte bara minnen. Den glädje och lycka dessa moment i livet ger ska inte underskattas, det är livskvalitet.
     Men långt är det kvar att leva och alla stunder inte kommer vara värda att minnas till slut. Att livet kan pågå i ytterligare 70 år kanns idag inte orimligt. 70 år, fyllda av vad? Arbete, tidiga mornar med soluppgången utbytt mot väckarklocka och vardagsrutiner, känns det som ibland i alla fall. Ibland är det svårt att komma över det här, ibland känns 70 år som en alldeles för lång tid. 70 år, det är 3640 veckor. Eller 25480 dagar om man så vill. Vad man än mäter i är det en fruktansvärt lång tid, alldeles för lång för att leva i onåd med sig själv. Även om molnslöjan vissa dagar kan kännas ogenomträngligt tjock, även om ljus inte alltid anas runt hörnet, måste du veta att det ändå finns där.
     Hur fel miljöförstöring, krig och fattigdom än är kan ett liv inte levas i vredesmod. Engagemang i all ära, men vill du leva vidare måste du ändå välja. Du kan inte leva 90 år om galla ska spys över all den ondska som finns skapad av människan i denna värld, så mycket kraft finns inte i dig. Den dagen man hoppar över sina vänner för att inte ta bilen är förmodligen ingen bra dag för ditt eget liv. 18 år är inte mycket, men är det någon lärdom dessa år givit är det detta. Det innebär inte att man inte ska engagera sig för att förändra världen, men måtta måste gälla. Det går inte att gräva ned sig i problem, tvång och bördor, inte i längden.
     Nej, 18 år är ingen ålder. Ett liv har just börjat, ramarna skapats och duk och färg ligger färdiga att användas. Om än tillvaron ibland mycket svart har att erbjuda, ska tavlan, när den är klar, domineras av ljusa nyanser. Hur mörk än omgivningen ibland kan kännas, ska minnen och bilder av skratt och stoj, mat och dryck och sena nätter med vänner anas bakom hörnet. Världen, och livet, är inte svart eller vitt. Ilska, gråt, skratt och glädje måste alla få vara ingredienser i den blandning som till slut blir ett människoliv, men glöm aldrig bort de för dig vackraste stunderna. Då blir det svårt att ha 25480 dagar kvar att leva.
 
Nu kan jag ju också passa på att tacka alla som var med och gjorde min 18-årsdag till en av de ljusaste fläckarna på min tavla. Visst blir man glad och tacksam över presenter och gåvor, men det som för mig verkligen värmer var att ni var där. Tack!
 
// AGCH
 
 
    

En sång värdig en glad dag!

Publicerad 2013-05-11 11:26:26 i Allmänt,

Jag spelar för livet med bultande hjärta
och själen är bräddfull av glädje och sorg
Jag spelar för livet jag våndas, jag njuter
och säljer min möda på månglarnas torg
Jag spelar för livet och glömmer bort döden
för vid den horisonten syns inget ljus
Jag spelar för livet och litar på tiden
som alltid har växt till nästa nu
 
(Spelar för livet av Sofia Karlsson, originaltext och -musik Peps Persson)
 
 
// AGCH

Snart är det dags!

Publicerad 2013-05-10 15:08:00 i Allmänt,

10 maj betyder varje år att det är den 11:e dagen efter. Och det innebär... Födelsedag! Alltså är jag redan nu ganska taggad, födelsedagar är tillsammans med nyår den bästa högtiden tycker jag. Jag förväntar mig inte mycket presenter, vet att jag kommer få hem fem skivor jag gillar men jag vet inte riktigt hur många av dem jag köpt själv. Beställningen skulle föräldrarna fixa och det har de gjort så då är jag nöjd. Sedan har jag en present till, fast från mig själv. Efter körlektionen som jag hade i Borås idag skulle jag gå ner på stan för att ta bussen hem. Det visade sig då att det var vårmarknad, så jag tänkte att jag kan ju ta ut lite pengar och se om det finns nåt kul lite smått så där. Och så såg jag ett stånd med pokemonkort. Ni som känner mig vet att jag gillar dessa små pappersbitar, kanske lite för mycket... Hittade ett par fina gjorde jag i alla fall (vilken överraskning, eller inte..) så ett av dem är min 18:årspresent till mig själv. Man känner sig ganska dum, men man ska inte tappa bort barnasinnet! De andra två vet jag vad jag ska göra med, men kan inte skriva det här då jag inte vet om lillebrorsan läser ;)
 
Nu ska jag börja förbereda inför morgondagen tänkte jag, fixa bord och så vidare. Vi är 23 personer som ska äta middag så att börja lite i förväg är nog inte helt fel. De närmaste vännerna kommer, plus släkt och ännu mer vänner och bekanta. Lägg till det god mat så ska det mycket till om det ska misslyckas!
 
Hoppas ni haft en bra vecka och att den ledighet som vi skolgående människor nu har gör gott! Sist, och kanske minst, en liten gullig sång. If I Ever Leave This World Alive heter den, med den mycket irländskinspirerade amerikanska gruppen Flogging Molly. Enjoy!
 
 
Ha det så gott!
 
// AGCH
 
 

Halkkörning + Risk 1

Publicerad 2013-05-06 23:07:06 i Allmänt,

Upp 04.30, duscha, äta en frukost bestående av en ganska stor mängd blodpudding (det är mättande och nyttigt inför en dag som denna), plocka med plånbok med ID-hanlingar med mer a och sedan iväg. På cykel till Tolkabro och sedan med körskolebil mot Jönköping och trafikövningsplatsen Axamo. Här skulle risktvåan, halkkörning med mera, äga rum. Det gjorde den också, så inga överraskningar på denna punkt. Överraskningar var det förresten dåligt med överhuvudtaget, de varväldigt tydliga och bra på att dirigera och så tycker jag. Först samlades alla i ett klassrum och gick igenom lite snabbt om banorna och varför vi var där. Sedan delades vi in fyra grupper, varav hälften skulle köra med en gång på halkbanorna och andra hälften stanna inne för teori. Jag råkade hamna i en av de grupper som skulle köra först, så så blev det.
     Två banor finns det på platsen. På den ena testar man bromssträckor och slalom på halt väglag och på den andra bromsning i nedförsbacke samt kurvtagning i halt väglag. Kan man köra bil hyfsat är det inget att vara rädd för, de ger tydliga instruktioner och även om du kör själv i bilen känns det aldrig osäkert. Dessutom är det långt ifrån så snorhalt som jag trodde det skulle vara. Riktigt bra är det dock att få känna på var gränserna när det gäller bromsning och kurvtagning kan gå och hur stora skillnaderna är.
     På den efterföljande teorin var det genomgång om bilens säkerhetsdetaljer, trafiksäkerhetsåtgärder och så vidare. Film kombineras med praktiska övningar och demonstrationer så det blir aldrig riktigt långtråkigt, snarare tvärt om. Man kommer också få se på exempel på krockade bilar, varav ett är riktigt hemskt faktiskt. Åker ni till Jönköping på halkköring kommer ni veta vad jag talar om.
     När halkan var slut åkte jag hem och åt en lunch bestående av stuvade makaroner och gurka. Lite sol och värme var heller inte fel, idag har det ju varit en riktig vårdag! När jag njutit klart av vädret cyklade till Tolkabro igen och tog bussen in till Borås. Här deltog jag i Risk 1, vilket inte heller var alls så tråkigt som jag trodde det skulle vara faktiskt. Nu är jag alltså nästan klar för uppkörning, även om en hel del finslipning och befästande av teorikunskaper aldrig skadar. Jag ska köra mycket de nu kommande 17 dagarna...
 
// AGCH
 
 
    

Vattenfall, ett riktigt skämt

Publicerad 2013-05-03 15:39:00 i Allmänt,

Det finns mycket att säga om det statliga energibolaget Vattenfall. Idag kom bolagets resultat för det första kvartalet. Inte helt oväntat blev det vinst, närmare bestämt 8 miljarder. Så till det "roliga", de ska nämligen fortsätta spara i bolaget. Det är nämligen så, att även om bolag nu för tiden går med vinst måste de se till att alltid maximera den så mycket som möjligt. Om det sedan innebär uppsägningar eller neddragningar gör det inte så mycket. Bara stämman är nöjd är allt frid och fröjd... Vidare kan man ju nämna Vattenfalls köp av det nederländska bolaget energibolaget Nuon som köptes upp för ett par år sedan för 100 miljarder(!) kronor. Det visade sig efteråt vara alldeles för dyrt, bolagets värde skrevs ned med 15 miljarder för inte så länge sedan. Vad är då kruxet med detta? Jo, Vattenfall är ett statligt bolag, det ägs av skattebatalarna och det är delvis deras pengar som investeras. Att på detta sätt genomföra affärer som delvis är rent dumma, delvis genomförda på mindre etiskt sätt, kan inte vara rätt sätt att förvalta de pengar människor en gång betalat via skattesedeln. Det där med etiken har att göra med att den nuvarande VD:n på Vattenfall, Öysten Löseth, vid tidpunkten för köpet var VD för Nuon. Det undersöks huruvida Löseth fick ut flera tiotals miljoner kronor i bonus för att ha trissat upp priset på Nuon, vilket i så fall skulle vara ett tydligt fall av korruption. Att han nu sitter som VD i Vattenfall känns ju lite smått konstigt...
     Ska man klaga mer på Vattenfall kan man nämna försäljningen av tysk kolkraft som blev ganska omdiskuterad när den skedde. Argumentet för försäljningen var att man som svenskt energibolag inte kunde stå för de miljökonsekvenser som kolkraften står för. Det är ju bara det, att när man sälger kolkraften försvinner den ju inte utan drivs vidare av en annan aktör. Vi man komma åt klimat- och miljöproblemen vore det kanske bättre att behålla kolkraften under det egna paraplyt och försökt göra något åt problemet! Och samtidigt skryter regeringen med Sveriges fina klimatpolitik... Det är inte konstigt att svenskar inte släpper ut mycket när en så stor del av de utsläpp vi orsaker sker utanför vårt lands gränser och de utsläpp vi har kan vi inte ens ta ansvar för utan säljer ut. Räknar man med alla utsläpp i Kina och USA som sker på grund av svensk konsumtion med mera skulle vi inte vara så stolta. Följaktligen bör vi inte heller vara det, speciellt inte på det här området.
 
Nej, nu har jag gnällt klart på Vattenfall och regeringens klimatpolitik för denna gång (men det kan återkomma!). Istället ska jag ägna mig åt att vara glad åt att det efter en lång och jobbig vecka är helg vilket känns alldeles underbart. Så får jag väl önska också er en riktigt god helg, så Trevlig Helg på er!

// AGCH
 

Maj

Publicerad 2013-05-01 16:44:00 i Allmänt,

 
Maj... Kanske årets mest efterlängtade månad. Solen börjar på allvar värma, sommaren står på glänt och kvällarna blir längre och längre. Stora förväntningar kommer med allt detta, förväntningar som åtminstone jag tror kommer bli ordentligt infriade i år. Varför vet jag inte, men det känns som en bra vår och sommar värd att hylla nu när den väl kommit. Hoppas det blir så också!
 
I sit in and dwell on faces past
Like memories seem to fade
No colour left but black and white
And soon will all turn grey
But may these shadows rise to walk again
With lessons truly learnt
When the blossom flowers in each our hearts
Shall beat a new found flame

Must it take a life for hateful eyes
To glisten once again
Cause we find ourselves in the same old mess
Singin' drunken lullabies
 
(Flogging Molly - Drunken Lullabies)
 
// AGCH

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela