Långfredag med mat och Forrest Gump

Publicerad 2013-03-30 00:48:00 i Allmänt,

Mina lov har en sak gemensamt, i alla fall om det gäller kortare lov som detta. Det handlar om att jag lite sluter mig från omvärlden, jag följer inte nyheter lika nogrant och jag är inte lika "engagerad" som jag annars är. Det här hänger säkert ihop med att det blir mycket av sånt i skolan och att jag nu, när jag är hemma och ska ta det lugnt, skärmar av mig från det. Följaktligen har den här dagen spenderats på rummet där jag lyssnat på musik och spelat dator. Inte helt likt mig, jag hade verkligen tänkt gå ut och springa eller i alla fall ta en promenad eller bara sitta och andas frisk luft men så blev det alltså inte...
     Vid 18 åkte familjen till farmor för att fira lite minipåsk med plockmat som farmor fixat fram. Hennes omelett skojar man inte bort i första taget och inte resten av maten heller för den delen. Och fruktsallad med någon slags citrusgrädde till efterrätt... Jag tror inte jag varit så mätt på länge, men det var det värt!
    
     Under middagen nämnde lillasyrran att hon fått Forrest Gump i födelsedagspresent ganska nyligen och därefter bestämdes enhälligt av mig och syrran att den skulle ses när vi kommer hem. Så blev också fallet. Det är en väldigt speciell film på många sätt. Autentiska bilder blandas med nyfilmade, personer klipps in i riktiga klipp och så vidare. Detta görs utan att det någon gång känns konstlat eller fel vilket klart höjer intrycket av filmen. Med tanke på att det, parallellt med en jättefin kärlekshistoria, är en genomgång av amerikansk nutidshistoria blir dessa riktiga historiska klipp en riktigt välkommen ingrediens i filmen. Karaktärerna är som sig bör väldigt karismatiska och mycket enkla att identifiera, man får en tydlig bild av vilka personerna är i tanke och utseende. Detta tillsammans med lysande skådespeleri tror jag gör att det blir så lätt att identifiera sig själv i dem också, för det är det. Det är ju inte så att alla är som Forrest Gump (den äldre, inte hans son), men åtminstone jag kan ibland sakna hans tillsynes enkla värld, de enkla förhållningssätten. Ibland känns allt så komplicerat och invecklat och då skulle det för en stund vara lite skönt att se världen ur hans ögon. Eller kanske skulle det bara bli värre av det, vad vet jag...
     En annan som filmen får mig att fundera över är det här med relationer människor emellan. Inga enkla saker det här. Människor förs samman av gemensamma intressen, av minnen, humor, kärlek, ja av många olika anledningar. Men man skiljs också åt. Det är inte alltid lätt att göra det, men på ett eller annat sätt sker det. Man har inte samma vänner genom hela livet, man kan inte umgås med hur många som helst. Ibland går processerna utan olja i maskineriet, det skär sig och blir fel i övergångsfasen. Men alla har sin stig att vandra. Ibland närmar sig andra stigar sin egen, man knyter kontakter och umgås. En del svänger sedan av, korsar andra stigar och så, antar jag, håller det på livet igenom. Det är nog iget vi direkt kan påverka eller kanske ens ska försöka inverka på, det bara är så. Om inte annat är det så man får se det, din egen stig kommer förmodligen alltid korsa en annan för eller senare och man måste låta andra stigar ha sin egen sträckning. Hur som helst, filmen är väldigt bra, så om du läser detta och inte har sett den är den att rekomendera skarpt. Det är den för övrigt även om du redan sett den, varför stanna vid att se en bra film en gång?
 
På tal om mest ingenting, längtar man något efter sommar kanske..?
 
// AGCH
    

Lov (och Danmark!)!

Publicerad 2013-03-28 22:21:55 i Allmänt,

Nu är det äntligen lov och som jag och förmodligen alla andra har längtat! Nu får man till slut koppla av lite igen och hämta lite kraft inför det som är kvar av skolåret, vilket nu känns väldigt behövligt. Till skillnad från många andra av mina lov ska inte detta endast spenderas inrikes utan mellan den 31 mars och 3 april åker jag och 7 andra personer till Danmark. Detta ska bli osedvanligt roligt, förhoppningsvis med mycket skratt, god mat, upplevelser och så vidare. Det goda sällskapet är ju redan fixat så det här lär inte kunna misslyckas!
     De senaste dagarna har det varit väder för att vara ute. Även om det är ganska kyligt i luften så värmer solen och det räcker gott för mig när våren nalkas. Idag gick jag till exempel till bussen så där fick jag en lång och skön promenad i solen. Sedan satt jag och några kompisar i skolan ute på solsidan av skolan och läste på svenskalektionen vilket också var riktigt härligt, så nu känns det att våren är på väg. Hoppas det fortsätter så här fast med ännu varmare väder, då är snart snön borta också och våren är här på riktigt!
 
Ha nu ett riktigt gott lov och njut av livet i den mån det är möjligt!
 
 
// AGCH

Promenad i bilder

Publicerad 2013-03-24 18:06:15 i Allmänt,

 
 
 
 
 
 
Vädret idag har som bekant varit näst intill oslagbart. På morgonen gick jag och pappa en bit i hagen och tittade till korna och sedan gick jag själv ner till sjön och andades lite frisk luft innan lunch. Efter maten gick jag en promenad och tog med kameran för lite dokumentation. Jag tänkte egentligen gå den vanliga rundan till Vädersholm och sedan antingen banvallen (samma som dit) eller upp till vägen och hem, men sedan kom jag att tänka på att jag ju fakitskt aldrig gått uppströms Viskan från sjön, så det gjorde jag istället. Joggingskorna höll inte riktigt tätt så lite fuktig blev man, men det var det värt. Något som jag inte förväntade mig var allt bävergnag, jag hade hört att det skulle finnas bäver där men att de gnagt så mycket! Vad jag såg hade de dock inte byggt någon hydda. Andra saker jag kommer komma ihåg från promenaden är den oerhörda mängd fåglar som låg i Mogden när jag gick förbi där och kalven i sluttningen som i solen såg ut att njuta av livet i allmänhet. Ibland önskar man att man var kossa, eller varför inte kalv, de verkar ha det så bekymmersfritt. Man vill ju inte vara ko var som helst, inte om man inte får gå fritt och är instängd i en lagård, men som våra kor lever verkar det oftast vara ganska trivsamt!
     Hoppas ni kunnat njuta av det fina vädret och att er helg i allmänhet varit grymt bra!
 
// AGCH

Vårkänslor

Publicerad 2013-03-24 13:28:19 i Allmänt,

 
Ljuset strömmar in genom springorna vid sidan av rullgardinen. Humöret, som efter en härlig kväll och lång natts sömn redan är bra, går upp än mer och känslorna kallar kroppen ut. Ut i solens värme, ut i naturen som just håller på att vakna efter vinterns långa sömn.
     Men inte ger sig den kallare årstiden så lätt. T-shirt är det inte tal om, termometern står i skuggan fortfarande under noll och där vinden tar tag i kroppen biter fortfarande kylan. Nej, fleece blir bra, den är lätt men ändå ganska varm. Ut hagen bär det för inspektion av kor och kalvar. Dessa små brunsvarta varelser med djupa, bruna ögon. Deras mammor som manande men lugnt kallar på sina barn med mjuka, ganska ljusa läten. Räven har dragit fördel av fördämningen i ån längst ned i hagen, har har Mickel gått över ett flertal gånger. En kalv ligger nedanför kullen i solljuset alldeles intill sin mamma. Den ställer sig upp, sträcker ut sig och gnyr lite. Så långa ben den fick helt plötsligt! De verkar trivas nu, de lurviga djuren bakom ladugården, i solens värme och sken.
     Nattens kalla luft håller än vintern kvar nere vid sjön. Isen och snön ligger än kompakt där vågorna om våren brukar rulla, trots barmarken som sakt men säkert letar sig nedåt vattenlinjen. Förmiddagssolen reflekteras i snön och bländar synen. Tappert kämpar mossa och annan vegetation för att sätta färg på omvärlden, men än ger dess strävan inga tydliga triumfer. Än ligger isen kvar, än finns där snö varän man ögat vänder. Men de flertalet bara fläckar som marken avslöjar visar en förändring, mot björkens första ljust gröna blad, mot lönnens blom, mot snödropp, scilla, vårlök och vintergäck. Ja, visst är våren på väg!
 
 
// AGCH

En positiv nyhet - det händer alltför sällan!

Publicerad 2013-03-21 16:59:22 i Allmänt,

När jag kom hem och startade radion möttes jag av en ovanlig företeelse, en positiv nyhet först i Studio 1! Nu är inte Studio 1 (P1) inte sämre än andra nyhetskällor, men att det kommer fram positiva saker är ändå inte så vanligt. Det borde ägnas betydligt mer tid till positiva nyheter, det får en på betydligt bättre humör än tråkiga saker som bara modfäller.
     Vad handlade den här nyheten om då? Jo, PKK-gerillans (en kurdisk väpnad gerillarörelse i Turkiet) ledare Abdullah Öcalan har idag gått ut med ett brev där han förklarar att hans ambitioner är att lägga ned vapnen och istället lösa konflikterna med turkiska staten på fredlig väg. Detta togs i Turkiet emot på ett väldigt positivt sätt, både kurder och "vanliga" turkar har i största allmänhet varit mycket krigströtta och längtar efter fred. Kriget mellan PKK och den turkiska staten har hållit på sedan ungefär 30 år och mer än 40000 människor har fallit offer för konflikten. Öcalan är en väldigt central person för PKK, han har suttit fängslad i cirka 15 år frånskild från övriga på en ö. För mig verkar det som om han är något av ett fenomen för gerillan, med stor auktoritet och karisma. Detta gör att när han uttrycker de ambitioner han nu gör får en väldigt stor inverkan på rörelsen (PKK). Förhoppningsvis ökar detta chanserna radikalt för att fredsförhoppningarna ska slå in och att konflikten ska få ett slut, men tyvärr är det ju inte så enkelt. Det ska till förhandlingar mellan två parter som båda måste enas kring villkoren. Och det är inte bara PKK som måste förändras, den turkiska staten måste lita på PKK:s goda vilja och själv röra sig i fredlig riktning mot PKK. Innan man ropar hej bör man komma ihåg att den turkiska staten är en av få som ökar sina (in)gripanden mot regimkritiska journalister och aktivister, vilket kanske antyder att regimen i Ankara inte är så tolerant eller välvillig ändå. Trots det är det här ett väldigt viktigt steg i rätt riktning, ett ljus av hopp som tänts inför framtiden. Hoppas det går väl!
 
Så här på slutet av inlägget kan man ju också tillägga att Tobias Billström, Sveriges migrationsminister, sitter kvar i regingen på samma post som förr trots skarp kritik från statsminister Fredrik Reinfeldt. Kritiken kom efter att Billström i DN (Dagens Nyheter) till exempel sagt att "de flesta som gömmer flyktingar oftast inte är blonda och blåögda". Detta uttalande är tyvärr inte en engångsföreteelse utan Billström har flera gånger sagt saker av rasistisk eller inhuman natur som jag blivit upprörd över. Anmärkningsvärt tycker jag det är att Reinfeldt inte tidigare varnat ministern, han har inte saknat tillfällen för detta. Kanske är det så att statsministern delar Billströms uppfattningar och att hans tunga endast är ett problem om man riskerar att förlora väljare på mediepådragen efter uttalandena. Detta är ju en ganska cynisk uppfattning, men tanken dyker icke desto mindre upp. Jag hoppas det inte stämmer, då det gott och väl räcker med ett tillsynes hjärtlöst statsråd. Nu var jag elak igen...
 
Nu är det snart helg igen, välbehövligt varje gång. Hoppas ni haft en bra vecka hittills och att det fortsätter i samma stil!
 
// AGCH

Så ska en fredag se ut!

Publicerad 2013-03-15 23:16:47 i Allmänt,

Den här fredagen har, som rubriken antyder, varit en riktig hit. Upp tidigt vid 05.50 för att ta bussen in till Borås för körlektion och sedan skola. Körningen gick helt okej tycker jag, där har jag inget att klaga på och det tycker jag gäller skolan också. Visserligen har jag en sak jag måste göra klart innan tisdag men det kommer jag klara och annars är det lugnt. Vi slutar väldigt tidigt på fredagar men eftersom pappa inte kunde hämta mig så åt jag en lång lunch tillsammans med ett par trevliga klasskompisar. Som vanligt var det inte själva maten som stod för underhållningen utan sällskapet, vi pratade länge och väl om en hel del mellan både himmel och jord.
     Efter bussresan hem tänkte jag på grund av det så fina vädret gå hem och samtidigt spela lite flöjt, det tycker jag är härligt. Men så fick jag skjuts av en annan hökerumsbäckängits föräldrar halvvägs och väl där mötte jag Erik och Petter som jag följde med hem. Bakning av sockerkaka inleddes omedelbart, ett bakverk som de tre tonårsgrabbarna behövde en kvart på sig för att äta upp... För övrigt skötte jag allt vispande och rörande utan elvisp, när vi hittade visparna till själva mackapären var vi nästan klara. Tänk vilka underarmsmuskler de som skötte bakningen förr i tiden måste haft, man blir ju helt slut!
     Sedan innan viste jag att det väntade kvällsmat och bada-i-tunna hos grannen vilket ju inte lät helt fel på förhand. Och inte blev det det heller. Revbensspjäll och potatissallad med efterföljande varma bad gjorde gott för både kropp och själ. Och nu sitter jag här, nöjd, framför datorn och ska snart krypa till kojs. Det ska också bli väldigt skönt faktiskt, lite sömn på det här och det hela känns näst intill fulländat. Jag vet inte riktigt vad som skulle kunna bli mycket bättre faktiskt och tänker heller inte tänka något mer på detta ikväll. Hoppas ni haft det grymt bra också och att ni kommer ha en skön helg!
 
// AGCH

Rasism på olika sätt

Publicerad 2013-03-14 13:31:14 i Allmänt,

Två toppnyheter på Ekot idag; Miljöpartiet hotar att bryta samarbetet med regeringen i migrationsfrågan och Peter Mangs tros bli fälld för ett mord till när hovrättsförhandlingarna i fallet är slut om ett tag. Gemensam faktor? Jo, främlingsfientlighet och rasism i Sverige, idag. Olika sidor, men samma mynt. Den så kallade Revaprojektet, som går ut på att kontrollera ID-handlingar hos personer med misstänkt (läs utländskt) utseende för att effektivisera avvisningen av illegala invandrare, är inget annat än institutionaliserad rasism. Hur kan en bedömning om vem som kan vara här olagligt göras på basis av hudfärg? Okej, flertalet flyktingar som kommer hit är inte vad som ibland kallas vita, men att dra alla över en kam och misstänka alla som eventuellt kan var papperslösa är helt absurt! Vid det här laget har ni hört mina argument på det här området ett par gånger så jag behöver nog inte dra de en gång till.
        Peter Mangs är redan dömd för två mord och flera mordförsök i tingsrätten efter ett antal skjutningar riktade mot invandrare i Malmö omkring 2010. Enskilda våldsverkare påverkas i allra högsta grad av samhällsdebatten och hur regering och andra betrodda (förhoppningsvis) organ och institutioner agerar. Men som denna regering nu handlar inger inget förtroende, tvärt om. Vi befinner oss på en farlig stig och stupet vid kanten ser ut att bli djupare. Om vi vill ha ett tolerant samhälle där medmänsklighet är en dominerande egenskap är det viktigt att speciellt regering och riksdag tar sitt ansvar. Som det ser ut nu är inte det fallet om som jag tidigare nämnt kan det få stor konsekvenser. Hoppas en vändning snart sker på detta område. 
 
// AGCH
 
 
 

Bra helgstart

Publicerad 2013-03-09 17:33:57 i Allmänt,

Rolig inledning på lång helg, en kort sammanfattning av läget som stämmer bra tycker jag! Det "gamla" kompisgänget från Ätradal samlades hemma hos mig igår och sov över till idag, ett tillfälle som när det händer aldrig kan gå fel. Okej, det blir en del spelande men också massor av stöprat och liknande och stämningen är alltid på topp. Och på natten ska det ju vara lite kaos, det hör ju liksom till... Så även om jag inte sovit så väldigt mycket i natt är det ändå väldigt bra!
        I skolan är det som tur är något lite lugnare nu, känns det som. Jag är färdig med det mesta och ligger således inte så långt efter och det innebär en stor lättnad, inte minst mentalt. Tyvärr har den höga arbetsbelastningen och den vila och avskiljdhet som jag ibland kan behöva inneburit att nyhetsflödet stängts ute till stora delar. Det viktigaste som hänt är nog dels att Hugo Chavez, Venezuelas president, har avlidit samt att det säkerhetspolitiska läget på Koreahalvön alltmer håller på att destabiliseras. Detta efter att Nordkorea genomfört ett antal kärnvapenprovsprängningar de senaste månaderna samt att de, och det här tycker jag verkar vara det allvarligaste, har sagt upp stilleståndsavtalet med sina sydliga grannar (Sydkorea). Det ska bli väldigt intressant att följa utvecklingen i den här delen av världen nu. Hela Ost- och Sydostasien är mycket konflikttätt, dels Korea men sedan bråkar också Kina med Japan om en liten ögrupp i Sydkinesiska sjön (tror jag det var) och Filipinerna ligger också i dispyt med Kina angående fiskevatten med mera. Och påverkar lär ju också USA:s roll göra, vilken väg denna militära supermakt väljer kan visa sig mycket viktigt. Jag hoppas jag någon gång kommer skriva ett lite sammanfattande inlägg och analys kring koreakonflikten nu när den är så aktuell men vi får se. Kanske, kanske inte, jag vill inte tvinga fram något som inte är skolarbete i nuläget...
 
Hoppas er inledning på helgen varit lika bra som min och och att det i så fall fortsätter på det spåret!
 
// AGH

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela