Shine on, pain be gone

Publicerad 2013-01-29 21:27:10 i Allmänt,


And when silence greets my last goodbye,
The words I need are in your eyes
And I'll sing,

Shine On, just, shine on
Close your eyes and they'll all be gone
They can scream and shout that they've been sold out
But it paid for the cloud that we're dancing on
So shine on, just shine on
With your smile just as bright as the sun
'Cause they're all just slaves to the gods they made
But you and I just shone
Just shone
 
(James Blunt - Shine On)
 
Min söndag, söndagen den 27 januari 2013, måste varit den största berg- och dalbanan jag någonsin uppevt. Visserligen har jag inte åkt särskilt mycket berg- och dalbana, bara Lilla musen på Grönalund (vilket inte var någon rolig upplevelse...) men det här tar ändå priset. Kanske inte på magpirr men på efterlämnade men.
     Dagen var väl planerad. Match med A-laget mot Falköping i Falköping, förmodligen som andramålvakt. En god vän som bor åt det hållet skulle se lite av matchen och sedan skulle vi umgås lite efteråt. Waterproof, inget kunde gå fel. Men man vet aldrig när en överraskning väntar bakom hörnet.
     Uppvärmningen gick riktigt bra, händerna var där de skulle och benen var i fin form. Det tillsammans med att motståndet inte var det starkaste i serien och att den andra målvakten har lite knäproblem utmynnade i att jag fick chansen att starta och ingen är då gladare än jag. Att träna innebandy är jätteroligt men visst är det matcherna som sätter kronan på verket! Bra gick det också, 0-1 till oss efter första perioden. När matchen var slut hade det blivit 2-7 till oss (tror jag, minnet från den här tiden av dagen är lite suddiga..) och jag hade släppt ett spelmål och en straff. En jättebra insats alltså och jag var mycket nöjd och glad. Försvaret fungerade jättebra och jag fick den hjälp jag behövde. När de ändå kom igenom tog jag hand om det på bra sätt.
     Mycket tillfreds med livet duschade jag snabbt och bytte om. I hallens entré mötte jag upp min vän och vi gick ner mot stan' för att hitta något att äta och eventuellt något annat att göra om det fanns. Men Falköping en söndageftermiddag, ni kan tänka själva... Inte mycket alltså! Hur som helst, vi hittade en pizzeria där vi åt varsin tonfisksallad och pratade om alla livets stora och små ämnen när telefonen min ringde. Det var mamma som med lite brusten röst frågade hur det gått. Och visst blev hon glad när jag berättade, det hördes. Sedan tog hon ett djupt andetag och sade snabbt att hon ringde för att berätta att farfar dött. Sedan kommer jag inte ihåg mer av samtalet. Första tanken var, om jag minns rätt, helt tom på känslor. Oj då, det var ju tråkigt, eller något liknande. Ingen förvåning eller shock, det kändes bara väldigt främmande. Jag vet att berättade ganska snart för vännen varför mamma hade ringt, men i övrigt fortsatte samtalet. Inte som om inget hade hänt men det fortsatte, något dämpat. Det tar långt tid att fullt ta in ett sådant besked (i mitt fall ungefär ett dyngn då jag dagen efter höll på att bryta ihop under en engelskalektion. Men det är en annan historia.) och det gick inte in direkt för mig. Men att få vara tillsammans med en person man tycker om och litar på, en person som bryr sig om en, var nog väldigt viktigt för mig vid det specifika tillfället så här i efterhand. Det gjorde bördan lättare att bära.
     När jag kom hem den kvällen pendlade jag mellan stark glädje och någon form av förtvivlan. För första gången på länge hade jag huvudvärk. Jag hade ju kunnat skriva nästan hur mycket som helst om känslor kopplade till döden och om de omständigheter som just denna inträffade under men de kommer inte hamna på bloggen. Vad jag däremot direkt kan konstatera är att jag aldrig, och nu tar jag inte i, aldrig har känt samma kluvenhet inför en dag. Söndagen den 27 januari kan ha varit den bästa och sämsta dagen under 2013. Allt på samma gång.
 

 
Man kan tycka vad man vill om James Blunt. Omdiskuterat privatliv, yrkesmilitär, och så vidare. Men när det kommer till att uttrycka känslor, både i röst och text, då vet jag inte någon som ens kommer i närheten. I alla fall inte nu när det gäller känslor av den mindre angenäma typen. Samtidigt som hans musik kan vara så hjärtskärande, så jobbig, är den för mig samtidigt hoppingivande och på något sätt helande. Därför kommer den också tillbaka till mig med jämna mellanrum och i dessa stunder blir den en viktig del av mig. Det kan ingen skvallertidning i världen någonsin ta ifrån mig! (Och alla har rätt till ett privatliv, liten notis i sammanhanget bara...)
 
// AGCH

Tvära kast i skolfrågan

Publicerad 2013-01-26 11:48:59 i Allmänt,

Nu händer det mycket på en gång i ulricehamnspolitiken. Den styrande trepartialliansen har inte längre stöd från Socialdemokraterna, vilket innebär att deras majoritet för en nedläggning av Dalums, Marbäcks och Vegbys skolor snabbt och lustigt försvunnit. En socialdemokrat har hoppat av partiet för att kunna rösta för bordläggning av hela frågan (bordläggning innebär att man går tillbaka och utreder frågan en gång till innan beslut fattas, vilket kan ta lång tid och mycket görs om). Tillräckligt många mandat ser nu ut att finnas för en bordläggning vilket skulle innebära vidare utredningav frågan. Det skulle om det blir fallet vara det bästa enligt mig. Det förslag som legat nu har gigantiska brister i konsekvensbeskrivninarna, för skolorna i sig men det saknas helt konsekvensanalys för samhällena där de nedlagda skolorna finns. Detta måste också göras då det inte kan uteslutas att annat än elevernas lärande påverkas av beslutet.
     Socialdemokraterna har som jag tidigare nämnde dragit tillbaka sitt stöd för trepartialliansens förslag för att istället lägga fram ett eget. Det förslaget går ut på att Vegby och Tvärred delar på eleverna så att förskoleklass-3 går på Vegby skola och 4-6 på Tvärreds dito. Det låter som en för barnen bra pedagogisk lösning då man kan ha samma årskull i en klass och därmed arbeta mot samma mål med en hel klass. Det blir inga klasser där man blandar åldersgrupper alltså, 4-5 eller så. Samtidigt blir Dalum då kvar vilket känns rimligt med tanke på hur situationen ser ut på skolorna i Timmele idag. Marbäck skulle enligt förslaget fortfarande läggas ned.
     Med själva förslaget från Socialdemokraterna har jag alltså inte så stora bekymmer med - men att läsa debattartikeln där det lägga fram är nästan skrattretande. Matthias Nordgren (socialdemokrat) skrev för ett tag sedan en insändare som gick ut på följande (jag citerar);
     "Det vore ett hot mot demokratin om, vill jag hävda, om några insändar- och debattskribenter, av vilka många kommer från orter där hotade skolor ligger [...] i kraft av sina utspel skulle ändra på en färdriktning som beslutas och har beslutats av folkvalda." Så vad gör nu socialdemokraterna? Jo, precis det som enligt Nordgren är ett hot mot demokratin. Sista stycket i partiets redan nämnda debattartikel;
     "Vårt förslag innebär att vi gått invånarnas synpunkter till mötes så långt som vi finner det möjligt utan att tumma på kvaliteten för barnen."Undrar gör man om Nordgren tar så lätt på demokratihot att det några veckor efter sitt eget yttrande själv gör att det blir verklighet. Nu tror jag inte sjäv han gör det men det är ett väldigt klumpigt agerande som verkligen inte ger några pluspoäng på förtroendefronten.
     Däremot tycker jag absolut det är positivt att de folkvalda också kan ta till sig av den kritik som framförs av kunniga och engagerade människor utanför den politiska sfären. Det talar för att man genom aktioner och opinionsarbete kan påverka politiska beslut även om man själv inte är politiker vilket i så fall är ett bra besked för demokratin. Det hade inte varit hållbart på lång sikt att från politikens håll blunda och köra över en så stor del av befolkningen som de kunde gjort i denna fråga om det gått snett.
     Lösningen då? Personligen tycker jag att en bordläggning är ett måste. Utred frågan grundligt denna gång ur olika perspektiv och se inte bara på konsekvenserna för skolan som sådan utan vilken påverkan på de berörda samhällen en nedläggning kan få. Dialog med berörda, så som rektorer och lärare måste också bli mycket bättre och mer omfattande, den har nu varit nästan obefintlig. Ta sedan beslut efter detta, ett beslut baserat på en väl genomförd utredning som man kan enas om är tillräcklig. Om en folkomröstning ska genomföras är svårt att säga, det blir förstås mycket känslor när man röstar och alla är inte lika bra insatta i hur skolan i kommunen fungerar. Jag tycker inte en eventuell folkomröstning ska vara beslutande. Frågan är om en vägledande folkomröstning som inte följs av politikerna är bättre än ingen folkomröstning alls, jag tvivlar på det. Det skulle än mer späda på bilden av att politiker inte lyssnar på befolkningen i övrigt.
 
Massor om detta finns att läsa i Ulricehamns tidning om man är intresserad och har tillgång till den. Lite finns också på www.ut.se men de viktiga och intressant insändarna saknas tyvärr här så papperstidningen är bästa källan till visdom i den här frågan.
 
Ha en fortsatt jättebra helg!
 
// AGCH

Dagarna kommer och går

Publicerad 2013-01-24 19:42:00 i Allmänt,

Vår gulliga hund i en hög i min säng...
Is, vatten och solnedgångar, det är livet det! Kameran låg kvar i jackan och den här gången kom den fram på allvar. Det var kul att jag kunde få ta några kort, hoppas det kan innebära att den kommer fram ännu oftare. Då blir det också mer kort på bloggen. Nu den senaste veckan har hur som helst nästan alla dagarna sett lika dana ut. Veckorna och dagarna flyter på utan att lämna något avtryck, allt känns som en enda soppa. Hoppas det kommer något som kan sätta lite spår i tillvaron, det känns som om jag skulle behöva det. Om det inte kommer
de närmsta två veckorna kommer det på lovet, det känns bra!
 
CSN har tidigare inte tillåtit deltidssjukskrivningar i skolan, men det vill man nu ändra på. Det låter rimligt tycker jag, resten av vuxenvärlden har det och det borde också gälla studenter. Mer finns att läsa här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5403851 .
     I övrigt kan jag säga att jag tycker de regler som finns nu är ganska hårda vad det gäller skolk. Det är inte många timmar som behövs för att man ska bli av med studiebidraget. Det kanske behövs för det har varit allt för mycket skolk innan men det går kanske lite till överdrift. Men nu när jag skriver om det så känner jag att jag velar men reglerna innan var för slappa i alla fall. Men när jag i våras sökte ledigt för en dag och fick avslag, då tyckte ja det gått till överdrift. Det är möjligt att det inte är CSN:s fel, det är förmodligen Bäckäng som tolkat reglerna på ett underligt sätt. Vi har ett X antal inställda lektioner varje år, betydligt fler än de jag skulle missa genom att vara ledig en dag. Nästa gång går jag inte genom skolan när det gäller sånt här...
 
Ha det nu så bra!
 
// AGCH

Semletid

Publicerad 2013-01-22 19:37:56 i Allmänt,

En av de bättre sakerna med senvintern är att semlorna hittar tillbaka till alla kafféer efter sommarens och höstens dvala. Idag har jag efter skolan ätit min allra första, på Torgstallet förstås. Jag får nog räknas som stammis där, även om jag inte är där varje dag så blir det nog en gång i veckan i genomsnitt i alla fall tror jag. Jag tycker om deras semlor, de är inte "perfekta" till utseendet men väldigt goda. Och utseendet stämmer så väl överens med intrycket av kafféet och stämningen där så jag gillar det också. Det andas på något sätt hemgjort, vilket jag uppskattar. Till exempel Günters semlor skulle för en utomstående förmodligen räknas som snyggare och passar också bättre in på Günters identitet, om man kan säga att sådan finns. Alla kafféer har ju sin egen känsla eller hur man ska uttrycka det och det märks också på semlorna.
     Nu ligger jag äntligen i fas med allt skolarbete igen, vad jag vet ligger jag inte efter i någonting alls vilket är underbart skönt! Då ska man passa på att njuta, som bekant kommer det alltid nya arbeten som ska göras. Men jag ska försöka göra dessa så pass fort att jag i framtiden slipper jobba ifatt, det är inte kul att göra det.
     Ha det nu så gott och njut av livet!
 
// AGCH
 
PS
 
Tyvärr glömde jag återigen att jag hade kameran i jackfickan, annars hade det varit en bild på semlan här nu... Det blir bättre nästa gång, för fler semlor lär det bli!

Bra helg med mycket att göra

Publicerad 2013-01-20 21:58:03 i Allmänt,

Som ni märkt har det inte blivit några inlägg under helgen, vilket har sina förklaringar. I lördags var det match med A-laget, dock fick jag inte stå. Men ser det som en viktig uppgift ändå, om det skulle hända något kan jag hoppa in och göra en bra match istället. När jag kom hem sms:ade tvillingarna och undrade om jag ville komma över och det tackar man ju inte nej till! Inte finns det mycket bättre än bra vänner!
     Vi spelade snöfotboll och TP (Trivial Pursuit) och åt god mat samt såg på NHL-premiären. Det är så stor skillnad mellan svensk hockey och den på andra sidan Altlanten, allt går mycket snabbare och spelet är tuffare. Det är följaktligen mycket roligare att titta på. Jag brukar inte vara något jättefan av hockey, jag tycker det är löjligt med vuxna män som åker omkring och tacklar varandra. Men när spelet är bra och flyter kan det faktiskt vara ganska kul. Jag sov i alla fall över hos tvillingarna och när jag sedan kom hem idag var jag tvungen att skriva en verksamhetsberättelse för vår amnestygrupp, vilket jag lovat under lördagen. Som tur var gick det snabbt och smärtfritt.
     NU är jag just hemkommer från en innebandymatch med P95 i Fristad. Det blev förlust med 1-4 varav sista målet för dem var i tom kasse. Jag tror vi hade kunnat vinna om vi bara varit lite tuffare i försvarsspelet i tredje, två av målen var skott från inte jättelångt håll med täckning vilket är nästan omöjligt för målvakter att hantera. Annars tycker jag jag spelade bra, jag höll nollan i två perioder under delvis hårt tryck. Dessutom räddade jag ett par frilägen och så och det känns alltid bra, men det är surt att förlora...
 
Tänkte bara snabbt ta upp situationen för Centerpartiet, den förtjänat att kort nämnas. Centern är ett av de historiskt sett starkaste svenska partierna, oftast har endast Socialdemokraterna varit större. Men idag är det inte längre fallet. Allt fler svenskar har på senare tid flyttat in till städerna och centerns traditionellt starka väljargrupp är bönder och landsbygdsbor (Centerpartiet hette från början Bondeförbundet). Den här urbaniseringen har gjort att partiet har velat svänga om sin politik för att vidga sin väljarkrets, vilket de inte lyckats med. Samtidigt som de inte vinner nya väljare i städerna förlorar de på landsbygden. Idéprogrammet som släpptes för inte så länge sedan gjorde bara saken värre, man var inte från början tydlig nog med att det endast gällde idéer och inte den politik som centern ska gå till val på. Det hela leder fram till att Centerpartiet nu för första gången hamnar under riksdagsspärren 4% i en SIFO-mätning (SIFO är ett av många opinionsinstitut som undersöker vad på ett ungefär de svenska väljarna tycker just nu).
     Det ser mörkt ut för Alliansen (Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna) om både Centern och Kristdemokraterna hamna under 4%-spärren i nästa val. Alternativen då ser ut att vara ett valtekniskt samarbete så man tillsammans kan få mer än 4% eller på något annat sätt slå sig samman med andra partier eller helt enkelt lämna riksdagen. Jag tror dock läget är värre för centern än för Kristdemokratern då KD förmodligen kan få mång stödröster från människor som egentligen skulle röstat moderat men som vill ha kvar KD i riksdagen. Denna stödröstning kan jag inte se var centern ska få ifrån, alltså måste de vinna tillbaka väljare om de ska stanna kvar i riksdagen. Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen inom den politiska högern under valrörelsen och vad som händer om ett eller flera partier försvinner.
 
Hoppas ni haft en härlig helg och att den kommande veckan blir bra!
 
// AGCH

Innebandy imorn i Fristad

Publicerad 2013-01-18 18:20:33 i Allmänt,

I morgon är det som rubriken antyder innebandy i Fristad. A-laget spelar en viktig match mot Tygriket, en match som i princip måste vinnas om vi ska hänga med de lag som ligger längre upp i tabellen. Jag ska vara med men vet ej hur det blir med eventuellt spel. Förmodligen får jag sitta på bänken, men ska göra så gott jag kan för att hjälpa till därifrån också. Och om jag skulle få spela kommer jag göra en bra match, det känns som om jag är i ganska bra form och jag har presterat helt okej på träningarna på sista tiden också tycker jag. Så vi får se hur det blir i morgon, men hur det än blir blir det nog bra. Fast det skulle vara surt att förlora förstås...
 
Vad skönt det är att sluta tidigt på fredagar! Redan n känner jag vilken lättnad det var för mig att kunna känna lugnet under hela eftermiddagen och bara kunna njuta av ledigheten. Som jag trodde gick jag hem från Ulricehamn efter att ha ätit lunch på Torgstallet och nästan gjort klart mitt samhällsarbete. En ganska bra promenad på drygt nio kilometer som tog nästan exakt två timmar. Det var skönt att slippa frysa, jag hade inte med mig jättetjocka kläder men eftersom jag var i rörelse hela tiden hölls värmen ändå.
 
En ganska kass bild från en promenad i söndags, Hökerum sett från Tolkabros håll. Men, bättre en dålig bild än ingen bild alls!
 
I kväll blir det god mat, rådjursgryta med ris. Efter det är det bara att ta det lugnt, kanske se en film eller lyssna på musik eller vad som helst som kan förgylla tillvaron. För ett tag sedan såg jag filmen Shutter Island på TV, den var så bra att jag funderat på att köpa den på DVD men det har inte blivit av än. Det känns som ett litet slöseri med pengar men det kanske är värt det i alla fall, jag vet inte.. Tills dess får jag nöja mig med det som redan finns hemma eller på TV, det är inte fy skam det heller!
 
// AGCH

12.40, ja tack!

Publicerad 2013-01-18 11:08:55 i Allmänt,

Det nya schemat vi fått är faktiskt inte alls dumt, tänk att sluta 12.40 på fredagar! Idag ska jag efter skolan in till Ulricehamn och ta en fika eller eventuellt äta lunch och då ska jag också passa på att skriva lite på en samhällsuppgift jag behöver göra. Det känns inte som en börda även om det är skolarbete, när det är helg är det på något sätt helg även om man har skolarbete att göra. Sedan får vi se om jag tar bussen till Tolkabro för att bli hämtad av någon eller om ja går hem, det skulle vara skönt att ta en ordentlig promenad i eftermiddag!
     I övrigt har skolveckan varit precis som vanligt, förutom då att schemat blivit bättre. Jag tycker det har gått väldigt fort, om det fortsätter så här är det snart sportlov! Jag kan inte hjälpa att jag längtar efter loven, alla möjliga typer av lov eller lediga dagar. Men som tur är är det inte pest i skolan heller utan livet är helt okej här också. Lovet skulle vara välbehövligt av en orsak till, då skulle jag få sova ordentligt. Jag har faktiskt varit ganska trött hela veckan och igår somnade jag hela två gånger på eftermiddagen och kvällen innan jag gick och lade mig på riktigt... Skönt var det dock att ta en springtur/promenad efter andra ofrivilliga sovstunden, den motionen kände jag att jag behövde. Det får bli allt för den här gången, hoppas ni kommer ha en jättebra fredag!
 
// AGCH

Ninjatomten

Publicerad 2013-01-17 13:55:45 i Allmänt,

Det var en gång en gammal ninjatomte som skulle lära ut sina kunskaper till yngre tomtar.
De skulle öva i en gammal loge som stod på en gård utanför Kinna. Logar brukar vara stabila och tunga, men den här logen var ett undantag. När Axelus (den gamla ninjatomten) skulle ge sig ut på golvet brast en planka under honom, och han ramlade ner på den kalla jordgrunden.
Alla elever kom springande mot honom, och mitt i tumultet lade en rätt erfaren yngling
krokben för en kamrat, som föll rakt genom hålet och landade mjukt. Enda problemet var att läraren själv fick agera stötdämpare. Han blev så illa åtgången att de var tvungna att köra honom till sjukstugan i ilfart.

När han vaknade upp nästa morgon blev han förskräckt. Dom hade kört upp en lång slang i magen, och det stod ett gäng män i vita rockar runt honom. Axelus ryckte till. Han hade ju
fejkat allt sammans, han ville bara veta hur den svenska sjukvården egentligen fungerar.   
Av ren vana fick angriparen (läkaren!) lukta på hans stinkande fotsula. Stackars läkare Andersson, stupade raklång på det hårda betonggolvet. Som tur var förstod läkarna hans argument och han skrevs ut dagen efter.

Till sist hittade Axelus en ny lokal utanför Jönköping, och ninjatomteutbildningen kunde denna gång genomföras utan missöden!
 
Den här högst skumma historien hittade jag på datorn av en slump i förmiddags, tänkte det kunde vara roligt att lägga upp den här kanske. Jag har för mig att jag skrev den i sjuan om jag inte minns helt fel, under någon tråkig lektion med bokjobb. Det var ibland så här jag underhöll mig själv under dessa tider...
 
Hoppas ni haft en bra dag hittills och imorn är det ju fredag vilket inte är helt fel! Ha det så bra!
 
// AGCH
 
 

Ett ifrågasatt EU och partiledardebatt

Publicerad 2013-01-16 13:59:42 i Allmänt,

I Storbritannien växer EU-kritiken. Länge har debatten blivit allt hårdare på önationen och premiärminister David Cameron tar allt mer intryck av den. Det mycket EU-kritiska partiet Ukip har växt sig starkare på de konservativas bekostnad och detta vill så klart Cameron, som är konservativ, stoppa. Folkomröstningar talas det om ofta, men hur en eventuall frågeställning ska utformas är det ännu ingen som vet. De mer EU-positiva partierna Labour och Liberaldemokraterna är rädda att en folkomröstning om minskat inflytande för Bryssel över brittisk politik inte kommer blidka den stora skaran kritiker, utan att folkomröstningen istället kommer handla om ett utträde ur unionen som sådan.
     Nick Clegg, liberaldemokraternas ledare, varnar för att Storbritanniens relation till USA kan komma att förändras om Storbrittanien skulle lämna EU. USA:s intressen i Storbritannien baseras enligt honom delvis på Storbritanniens nära kontakter med övriga Europa, för USA är landet en sorts inkörsport till EU och den marknaden. EU-skepticismen i Storbritannien kan alltså vara något dåligt underbyggd hos befolkningen. Landets relationer med USA ifrågasätts mycket sällan, samtidigt som den i sin tur kanske delvis beror av det mer ifrågasatta EU-medlemskapet.
     Det ska bli ntressant att följa den här frågan i framtiden, Storbritanniens vara eller icke vara i EU kan få stor betydelse också för Sveriges ställning i unionen. Inom många frågor samarbetar Sverige och Storbritannien, båda länderna har till exempel kvar sina gamla valutor  istället för euron och har alltså intresse av att driva ungefär samma frågor. Utslaget av en eventuell folkomröstning om EU i Storbritannien kan alltså få stor betydelse, både för Storbritannien och för övriga EU.
 
Nu på morgonen lyssnade jag på en partiledardebatt som sändes live från riksdagen. Det jag reagerar på är framför allt att så mycket uppmärksamhet ägnas små detaljer, stora skillnader i visioner och samhällsambitioner försvinner nästan helt i debatten. Ett undantag var miljöpartiet, vars språkrör Gustav Fridolin tog upp dessa begrepp och gav lite liv åt debatten. Jag håller inte med miljöpartiet om allt de säger, men jag kan inte annat än hålla med Fridolin när han citerar Nalle Puh; "Om man inte vet var man ska är det mycket lätt att gå vilse".
     I övrigt är det inte mycket nytt; statsminister Fredrik Reinfeldt fortsätter pratet om ökad sysselsättning men undviker arbetslösheten, regeringen pratar om socialdemokraternas höjda skatter och socialdemokraterna om att regeringen ljuger om socialdemokraterna. Och så allt prat om manipulerad statistik hit och dit... Det skulle vara trevligt om man fick reda på vad de olika partierna vill med samhället och världen, inte bara vilka skatter de anser att motståndarna står för.
 
Ha det så bra nu!!
 
// AGCH

Old favorites

Publicerad 2013-01-14 01:43:43 i Allmänt,

Varför är jag uppe så här sent, jag borde verkligen inte det... Men, ibland kommer det saker emellan mig och sömnen, ibland saker som får gå före... Det här var visst en sådan, fick jag av mig själv veta.
 
För många år sedan, 11 ungefär tror jag, fick jag vad jag har för mig min första CD-skiva. Jerry Williams Greatest Hits var det i alla fall, en skiva jag aldrig helt gillat eller tyckt är komplett ens i närheten av vissa av Bruce Springsteens eller Green Days. Det är lite för likt dansband ibland, en musikstil jag måste erkänna har lite svårt för. Men i vissa låtar, speciellt två jag kommer ihåg, finns det så mycket känsla och glädje i att de aldrig riktigt gått ur mig. Hur som helst, det var ett X antal år sedan jag lyssnade på skivan när jag i kväll/natt på reprisen av Godmorgon Världen på radion hörde ett inslag om just Jerry Williams. Han ska göra sin sista serie spelningar nu och efter en sådan lång och bra karriär förtjänar man absolut uppmärksamhet. Först reagerade jag inte, men när de i bakgrunden spelade min gamla barndomsfavorit Did I Tell You kände jag att jag var tvungen att ta fram skivan och höra hela låten igen. Sagt och gjort och tre timmar senare sitter jag alltså här... 
 
Och när jag ändå var uppe kunde jag ju likagärna skriva ett blogginlägg om det. Jag vill gärna ha med video eller iaf ljud när man talar om musik, det är nog roligast för de som ska läsa. Eller det inbillar jag mig att det är i alla fall.. Jag brukar försöka hitta något bra klipp på Youtube eller något som man kan visa, men när jag sökte på låten i fråga kom inga bra videor upp alls. Ingen jag ville ha här i alla fall. Så jag fick helt enkel rippa spåret från skivan och göra en egen, just nu håller Imovie på att slutföra projektet som ska upp på Youtube och sedan hit. Den envisas med att göra en HD-film av den, även om det inte ens är några rörliga bilder, så den tar lååång tid på sig... Två låtar är det framför allt jag kommer ihåg att jag gillade och som jag fortfarande kan tycka är hur sköna som helst om jag är i rätt "mood": #1. Did I Tell You #2. Who's Gonna Follow You Home. Men enligt mig är det nog allt bara den förstnämnda som får vara med här på allvar.
 
 
Did I tell you that I love you?
Did I tell you that I need you so?
Did I tell you that the sun shine, where ever you go
Did I tell you that the stars shine
From the border 'cross the Rio Grande
Cast in heaven (in heaven) and set just for you
 
 
// AGCH
 

Trött men rolig gårdag

Publicerad 2013-01-13 18:05:00 i Allmänt,

Igår var det ju den där träffen och då träffade jag också en bra vän. Jag tycker kvällen var rolig, men jag var ganska trött så mitt humör skiftade lite. Ibland var jag kanske inte jätterolig själv men oftast var jag glad i alla fall... Alltid nägot att glädjas över ;). Idag är jag mycket piggare, vilket är skönt för det är verkligen inte kul att inte vara riktigt med som man vill. Det blev hur som helst god mat och badet var skönt så på det viset var det bra.
 
Lillebrorsan skulle ha någon överaskning till kvällsmat som han och mamma är och handlar nu, ska bli intressant vad det är. Efter att vi ätit kommer jag ta mig ut för en promenad, efter en dag med ganska mycket datasittande kan jag behöva det. Frisk luft och lite motion, det är inte fel det! Tills dess att maten och folket kommer hem ska jag lyssna på musik och kolla igenom datorn en sista gång idag. Hoppas ni får en bra kväll!!
 
 
Grab your ticket and your suitcase, thunder's rolling down this track
Well, you don't know where you're going now, but you know you won't be back
Well, darling, if you're weary, lay your head upon my chest
We'll take what we can carry, yeah, and we'll leave the rest
[...]
Yeah, leave behind your sorrows, let this day be the last
Well, tomorrow there'll be sunshine and all this darkness past

(Bruce Springsteen - Land Of Hope And Dreams)
 
// AGCH

Snabb liten uppdatering

Publicerad 2013-01-12 12:17:46 i Allmänt,

När jag kom hem igår ringde E o P och frågade om jag ville över. De andra vi vårt lilla gäng skulle också vara där och självklart tackade jag ja. Vi hade en riktigt trevlig kväll och natt, vissa av oss gick inte och lade oss förrän 5 på morgonen. efter att jag vaknat och gått upp läste jag tidningen under tiden jag åt frukost och då visade de sig att min insändare kommit in. Det var roligt, lite extra kul eftersom det var tydligt att den inspirerat chefredaktören i hans ledare. Det är kul när man kan ta upp lite nya perspektiv, det kan behövas ibland. jag lägger upp texten till insändaren sist i det här inlägget och så finns den förstås i dagens UT om man hellre vill läsa där.
 
Nu om bara någon timme ska jag också resten av familjen åka till Ekedalen. Två gånger per år, en gång på vintern och en på sommaren, träffar mamma sina gamla gymnasiekompisar med familjer och umgås med dem (pappa är ju också med, men det är inte hans gamla kompisar). Nu idag ska vi äta god mat och bada badtunna, det ska bli trevligt.
 
På både Ekots hemsida och i UT har man idag kunnat läsa att det fortfarande finns tungmetaller kvar i en hel del barnmat. Detta tycker jag är både överaskande och uppseendeväckande, den här frågan var uppe för några år sedan och redan då gav den vad jag kommer ihåg lite skandalrubriker. Och att det fortfarande är så här... Det kan ju inte vara alltför svårt att producera barnmat som, om barnet är väldigt hungrigt, kan var skadligt för utvecklingen av barnens hjärna! Hoppas innerligt att de företag som producerar den här maten tar sig i kragen och förbättrar sig. Gör om, gör rätt!
     Mer att läsa om detta: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5406800
 

Skolan del av en identitet

Frågan om eventuella skolnedläggningar har diskuterats flitigt i kommunen på sista tiden och många laddade ord har förekommit. Det indikerar att saken är mycket viktig för väldigt många, mycket viktigare än det prat om kronor och ören som ofta hörs från beslutsfattares håll.

Skolan, och andra institutioner som erbjuder service för medborgare som valt att bosätta sig på landsbygden, verkar ha en mer omfattande betydelse än just den service de erbjuder och tillhandahåller. För oss som bor på landsbygden, som investerar tid och ibland också materiella medel för att lyfta närområdet och göra det vi vill av tillvaron är skolan, förskolan och kyrkan (till exempel) något man är stolt över. De är en del av en identitet som grundas i det samhälle man bor i och som innefattar om inte alla så åtminstone en majoritet av invånarna i dessa orter. Den här identiteten och stoltheten som är kopplad till orten man bor på tror jag är mycket viktig för människor som bor i mindre samhällen, det är en förutsättning för att många ska kunna leva här ute och inte minst flytta hit och trivas.

Det är inte konstigt att människor utanför centralorten reagerar skarpt när inte bara servicen, utan också en del av deras identitet som till exempel Hökerumsbo’ tas ifrån dem. Skolan, barnomsorgen, och så vidare är viktiga och betydelsefulla inrättningar i de flesta mindre orter, en vital del av vad samhället i fråga är för dess invånare. Om den tas ifrån dessa invånare drar den alltså med sig så mycket mer än bara skolverksamheten, den tar också en del av samhällets identitet och stolthet med sig. Det om något, tror jag, skulle ge avfolkningen av landsbygden en hjälpande hand, även om det inte är något vi vill ska hända.

Så innan beslut tas om omfattande omfördelning av elever och barn i förskolan i kommunen, se då till att ta ett helhetsgrepp på frågan och inkludera fler variabler än tidigare nämnda kronor och ören.

Det är inte lätt för en liten ort på landsbygden att bestämma sitt eget öde när x antal fler procent av väljarkåren och beslutsfattare bor i centralorten eller övriga småsamhällen. Men demokratin i Sverige och Ulricehamn ska inte bara innefatta majoritetsbeslut utan också en förmåga att se en minoritets behov och önskemål och ta med dessa i en helhetsbedömning. Tuffa beslut måste ibland fattas, men se då till att göra det på ett för de berörda människorna värdigt sätt.

 

Axel Christoffersson, Hökerum

Ha en bra helg!!

// AGCH

 
 

Minnen från en sexåring

Publicerad 2013-01-11 08:16:41 i Allmänt,

Skratta gott och ja, jag översätter gärna om ni vill! Här är en bild på lite jag skrev som sexåring:
 
 
Det här är min första, och förmodligen enda, jaktdagbok. Jag kommer så väl ihåg när jag skrev den, det var en mycket tidig morgon bara någon dag efter att jag hade varit med pappa ute och jagat och han hade skjutit ett rådjur som Bella drev fram åt oss. Förresten saknar jag Bella, jag tyckte verkligen om henne. Tyvärr är hon ju inte med mig längre... Idag när mamma kom hem så undrade hon av misstag om Bella kommit in och då blev jag alldeles varm inom mig och kände något slags hopp och glädje, men nästan med en gång kom jag på att det var Cookie hon menade.. Inget ont om Cookie, men för mig är Bella den finaste hunden som funnits.
      Hur som helst var jag i alla fall väldigt stolt över texten jag åstadkommit och kortet jag klistrade in under och så här i efterhand har jag aldrig ångrat att jag gjorde det. Nu när jag tittar på kortet kan det ju faktiskt vara så att jag skrev det på söndagen i vecka 46, eller också var det då vi sköt rådjuret. Det ska jag låta vara osagt. Middagen som rådjuret i fråga stod för är i varje fall en av de absolut bästa jag upplevt, ytterfilé (väldigt mör och saftig) med potatisgratäng är inte helt fel. Det är faktiskt kul med gamla minnen, speciellt när man själv skrivit dem så här. Då kan man både minnas och skratta gott samtidigt!
 
// AGCH
 
 

Längtar till helgen...

Publicerad 2013-01-10 13:18:59 i Allmänt,

Vilket beror på två saker: För det första ska jag träffa en vän jag inte ser varje dag direkt, det ska bli kul att träffa henne igen. Och för det andra är jag redan ganska trött på skolan... Det känns ju inte så bra med tanke på att det inte ens gått en vecka på den nya terminen, men det måste gå i alla fall. Det är bara att bita ihop och göra det så kul som möjligt. Som tur är ligger jag inte så mycket efter med någonting vad jag vet, då hade det varit ännu värre.
 
I morse hörde jag på radion en professor i nationalekonomi som hade gjort beräkningar som visade att klimatförändringarna inte skulle få alls så stora konsekvenser som man trott innan. Självklart är det olika beräkningsmodeller som används, men det är ändå intressant att det kommer olika siffror. Han tyckte det var mycket viktigare att lägga resurser på att minska fattigdomen istället. Det är i och för sig väldigt viktigt att minska fattigdomen, men för mig handlar det nog främst om at fördela om resurserna på jorden. De är idag väldigt orättvist uppdelade mellan utvecklingsländer och industriditon vilket innebär att samma förutsättningar inte ges till människor och orättvisor uppkommer. På lång sikt är jag tveksam till om det går att lyfta de fattigare delarna av världen till den nivå vi har i stora delar av västvärlden idag utan att man fullständigt utarmar jorden. Dessutom kommer klimatförändrngarna till största del förmodligen drabba redan fattiga delar av världen, vilket innebär att klimatfrågan också lär vara viktig för att uppnå större jämlikhet på jorden och minska fattigdomen.
     Mer info om detta på Sveriges radios hemsida: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5404108
 
Ha en fortsatt bra dag!!
 
// AGCH
 
 
 

Kommunalpolitik och nyhetsraportering

Publicerad 2013-01-09 14:27:33 i Allmänt,

Ibland är det svårt att somna. Till exempel igår, jag försökte verkligen men det gick inte.Till slut tände jag lampan och läste en stund. Släckte lampan och försökte somna igen. Lika lönlöst som förra gången.Däremot kom massa tankar upp. Den senaste tiden har det i Ulricehamns tidning (UT) varit en tidvis hetsk diskussion om eventuella skolnedläggningar, varför dessa sker och vilka konsekvenserna kommer bli. Varför har reaktionerna blivit så stora som de blivit? Efter att det legat och blockerat sömnen ett tag kom jag fram till att skolan med mera måste vara en del av något större, en identitet och en stolthet för ett mindre samhälle som är väldigt betydelsefullt för dess invånare. Inte konstigt att reaktionerna blir stora när någon verkar beröva ett samhälle en del av des identitet och stolthet, speciellt när tid och ibland också materiella medel lagts ned på frivillig basis.
     Tankarna började allt mer likna en insändare, så jag skrev en sådan och skickade in till UT. Undrar om den kommer in, beslutet om nedläggningen är ju i princip taget. Men hoppas den gör det, tror många kanske skulle känna igen sig i den. Dessutom lade jag in en passage på slutet där jag tog upp att minoriteter i demokratier också måste tas med i beräkningar i majoritetsbeslut och att det inte är lätt för ett litet samhälle att hävda sig när så stora delar av väljarkåren och politiker i en kommun bor i centralorten eller i andra småsamhällen.
 
På Studio Ett på P1 igår hade de ett inslag om två svensksomalier som av Djibouti blivit utvisade till USA där de anklagats för terrorbrott trots att svenska UD (utrikesdepartementet) varit inblandade och försökt få hem de två. Av reportrarna framstäldes hela historien väldigt partiskt; de två männen ses som offer för USA:s dumhet och UD:s inkompetens och det verkar verkligen vara synd om dem. Om det är det eller inte ska jag låta vara osagt, jag vet alltför lite för att uttala mig om det. Men den här typen av nyhetsrapportering med dramatisk musik i bakgrunden och uppenbart medvetna dramatiseringar av reportrar hör till Expressen, Aftonbladet och i viss mån TV4, inte Sveriges Radios P1! Ekoredaktionen har varit en av få i landet, möjligen med undantag få vissa papperstidningar, som jag tycker har hållit rapportering och framställning på en hyfsat bra och neutral nivå som inte tar ställning eller dömer på förhand. Om beteendet fortsätter kommer det bli ett allvarligt förtroendeproblem för Ekot och P1 och då lär de också tappa lyssnare. Man lyssnar inte på P1 för att ta del av smaskiga historier och bra dramatik, då går man till Aftonbladet...
 
En till bild från dagen/kvällen innan Gothia, det har tyvärr inte blivit några kort sedan dess. Jag har med mig kameran i jackan, så visst borde det kunna komma upp någon nytagen bild ganska snart tycker man ju.
 
Ha det så bra!!
 
// AGCH

Underligt samtal..

Publicerad 2013-01-08 11:54:38 i Allmänt,

Igår när jag var i Borås och väntade på bussen till Fristad satt jag och läste en bok som vi har som skolarbete. Plötsligt hörde jag hur någon vid sidan om mig började prata, till synes rakt ut i luften. Jag vände mig om och till min förvåning visade det sig att det var mig kvinnan pratade med. Hon frågade vilken bok jag läste och jag sa att den heter Lasermannen och handlar om skjutningarna mot invandrare i början av 1990- talet. Smått förargat fick hon ur sig att hon att självklart visste hon vem lasermannen var och vad han hade gjort, som om jag förolämpat henne genom att anta att hon inte visste. Efter en stunds tystnad tog hon till orda igen;
"Så det finns en bok om lasermannen, det visste jag inte, den har inte läst. Och ändå har jag läst massor av böcker. Det finns någon skräckförfattare, jag kommer inte ihåg vad han heter.." Stephen King föreslog jag, men det var inte den hon letade efter. "En som man inte ska läsa under mörka nätter under täcket, när den där kusliga känslan finns" och sedan kom hon på vem det var och sade ett namn som jag inte kommer ihåg.
     Jag återgick till läsningen och efter ett kort avbrott pratade hon igen. Så du bor i Ljung du..?, frågade hon mig och såg lite snett på mig. Nej, ulricehamnstrakten svarade jag lite tvekande. Var var det här på väg egentligen? "Okej, jag menar du är ju i alla fall på väg däråt, eller ska du inte ta den här bussen kanske?" Jo visst skulle jag det, till Fristad sa jag. "Va bra", replikerade hon, "det ska jag också. Jag var orolig att jag skulle somna och missa hållplatsen, jag är så trött förstår du."
     Efter ännu en stund bröt hon tystnaden: "Du är inte så gammal va? Du kan vara allt mellan 14 och 23..." "Det stämmer ganska bra" sa jag och återgick till läsningen. "Kollar du på Bäck och Wallander förresten?", undrade hon och fortsatte: "Hur gammal är du egentligen?" Men jag hade redan börjat svara på det hon sade innan: "Nej jag har inte sett så mycket av Beck eller Wallander, inte läst heller. Jag läser hellre faktaböcker eller liknande". "Det var inte det jag frågade om, hur gammal är du? Du borde förresten kolla på dem, de ger en bättre verklighetsbild av hur poliser är". Det tyckte jag verkade skumt, Lasermannen är ju på riktigt men de båda TV-serierna och bokserierna är ju fiktion... Hur som helst svarade jag snabbt att jag var 17, hon verkade ju inte ge sig. Sedan fortsatte hon själv med en liten monolog om hur mörkt allting hade blivit nu för tiden och hur fel allting i samhället var. Det var bara att nicka och hålla med. Hon påpekade dock att jag självklart fick tycka annorlunda än hon, jag var ju fortfarande ung sa hon.
     Sedan kom bussen, något av en lättnad faktiskt tycker jag. Inte för att jag har något emot att prata med männisor jag inte känner, men när de spontant försöker lista ut i vilken stad jag bor och hur gammal jag är, då blir jag lite skeptisk...
     Man anade hela tiden en annan sida av henne än den hon visade, ett svunnet "jag" som hon varit ganska stolt över tror jag. Det kändes som om hon såg sig själv i mig på något sätt där jag satt och läste, hennes gamla jag. En desillusionerad människa som verkade ha givit upp allt hopp och bara levde vidare, utan varken bekymmer eller glädje. Det var i alla fall så jag uppfattade henne, som ganska likgiltig inför omvärlden men ändå bister. Ett väldigt underligt samtal och möte var det i alla fall, kanske blir det det underligste under detta år. Det skulle inte förvåna mig.
 
Citaten i texten är förstås ungefära, jag kommer inte ihåg ordagrant vad som sades. Eller då är det ju inte citat, men ni hänger med på vad jag menar...
 
Ha det så gott!
 
// AGCH
 

Slutsats om vargen

Publicerad 2013-01-07 16:30:16 i Allmänt,

Nu var det länge sedan det sista varginlägget skrev och det är dags för att dra slutsatser om ämnet. För min egen del är det viktigt att betona att ingen uppfattning är omöjlig att ändra, det gäller allt jag tycker och allt andra tycker och tänker också. Det går inte att döma eller kategorisera andra efter någonting man sagt för länge sedan som man inte menade eller var en felsägning, man måste ju kunna gå vidare. Däremot kanske man inte ska tro på allt, till eempel när Sverigedemokraterna säger sig inte vara rasistiska. Då är det bara att titta på politiken och uttalandena och konstatera att det vore motsägelsefullt att säga annat... Men tillbaka till grundfrågan, jag ville bara betona att ingen uppfattning är gjuten i sten eller oföränderlig. Det kna hända att jag byter uppfattning också i vargfrågan i framtiden, det vet jag ju inte nu.
     Just nu, efter allt det jag läst och skrivit, lutar jag faktiskt åt en något mer kritisk syn på vargen än jag hade innan även om jag tror att min ståndpunkt ändå är ganska vargvänlig för att vara här ute på landet. Jag skulle helst vilja tycka att människan inte skulle bry sig om vargpopulationen och dess storlek, men inaveln och den potentiellt stora påverkan på samhället här ute i obygden som en stor vargstam skulle kunna innebära gör att jag idag faktiskt skulle förespråka en reglering av vargstammen. Detta grundar sig på de resonemang jag tidigare tagit upp i de texter på området jag skrivit här på bloggen. Vilken storlek jag kan tycka vargstammen ska ha är svårt att säga, men det är viktigt att se till att vargen inte kommer i kontakt med människor i stor utsträckning. Detta eftersom det är först då den blir reellt farlig för människan. Om stammen blir alldeles för stor verkar det rimligt att tro att vargen också kommer finnas över större områden och därmed också komma i kontakt med fler människor. Den stam vi idag har tror jag inte verkar störa alltför mycket vilket innebär att den här nivån skulle kunna vara lagom (300-400 individer). Däremot måste en bredare variation av gener föras in för att förhindra inavel, vilket måste innebära att den nuvarande stammen förminskas. Om man planterar in ny varg först och sedan tar bort vargar med dåliga finns risken att man tar bort fel varg och då får ju inte flytten någon effekt. Så för mig ter det sig lämpligast att först minska den nuvarande, inavlade stammen för att sedan föra in individer med nya gener. Då kan stammen sedan öka till dagens storlek samtidigt som den blir friskare.
 
Och i morgon börjar skolan... De tre punkterna kunde lika gärna varit fler om de ska representera mina känslor inför detta, men jag ska försöka se det positivt även om det är svårt. Det känns som om skolan håller tillbaka mig just nu, allt jag gör i skolan och all den tid det tar hade jag kunnat använda till annat, som jag anser viktigare. Till exempel skulle jag gärna läsa in mig mer på lyckoforskning och koppla kollektivt välmående till ekonomi och hur vi människor påverkar naturen i vår jakt efter ett bättre liv och så vidare. Det är saker jag funderar en del på men som inte kommer kunna få någon omfattande tid under gymnasieåren just eftersom det finns så väldigt mycket annat som måste göras. Och så vill jag ha tid till att vara med vänner, ta det lugnt, vara ute i naturen, gå promenader, lyssna på musik, med mera. Sånt som också bidrar till det som för mig är livskvalitet.
     Ikväll är det innebandyträning och det ska bli kul. Hoppas formen från sista matchen håller i sig för då kommer det bli en bra träning, men även om den inte skulle göra det så blir det roligt i alla fall.
 
Hoppas ni som går i skolan haft ett bra lov (och att ni andra haft bra helger och förhoppningsvis dithörande semester)!
 
// AGCH
 
 

Bra dagar trots allt

Publicerad 2013-01-06 20:26:33 i Allmänt,

Nu är jag hemma igen efter Gothia cup. Det har varit bra och roligt trots att jag har varit förkyld och spelet inte varit på topp (guppspelsmatcherna slutade med resultaten; 1-5, 1-5 och 0-3). Debut blev det som utespelare också, jag gjorde en match som forward mot Sävsjö i sista gruppspelsmatchen. Tycker det gick väldigt bra för att vara första matchen ute på 6 år tror jag, så det är jag nöjd med. Vi kom sist i gruppen ändå och fick alltså spela B-slutspel. Väl där mötte vi ett norskt lag vars bästa spelare hade flyttats till ett annat lag från samma klubb som gått till A-slutspel så de hade bara fem spelare med. Vi vann med 13-3, knappt ens kul... Efter det mötte vi Malmö och de var bättre. Jag spelade faktiskt väldigt bra och matchen slutade 1-1 efter full tid. Straffläggningen slutade dock 2-1 till dem och det blev hemfärd för oss. Så surt det kändes! Efter en sådan match var vi värda ett bättre öde... Det var ändå ganska skönt att komma hem, men jag hade ju absolut hellre spelat några matcher till!
 
Idag har jag inte känt mig så bra. Jag fick en ganska dålig start på dagen trots en lång natts sömn och humöret kom aldrig riktigt tillbaka. Skogen blir lite av en stöst för mig, den är så enkel men ändå väldigt komplex och vacker. Sedan har jag nästan sovit, inte riktigt dock, under stora delar av eftermiddagen under tiden jag lyssnat på Johnny Cash, en av hans avsolut sista skivor som kom ut. Han hade då en ganska sprucken röst som ibland blommade ut och man kan ana hans forna kraftiga stämma från yngre dagar. En låt från den skivan (American 5: A hundred highways) är If You Could Read My Mind, är en låt jag gillat väldigt länge, jag tror jag lyssnat på den till och från sedan sjuan faktiskt. Jag vet inte varför den fastnade, men jag tror kanske det beror på en text jag kunde känna igen mig i. Tror nog faktiskt alla känt någon gång att det skulle kännas lättare om någon viss person kunde läsa ens egna tankar, ibland hade det ju gjort saker så mycket enklare. Och på något sätt gör Cashs mycket gamla och spruckna, men ändå kraftiga och livfulla stämma att intrycken av musiken blir större. Jag uppskattar faktiskt den här skivan mer än hans äldre, även om jag inte lyssnat jättemycket på den äldre musiken.
 
 
If you could read my mind, love,
What a tale my thoughts could tell.
Just like an old time movie,
'Bout a ghost from a wishing well.
In a castle dark or a fortress strong,
With chains upon my feet.
You know that ghost is me.
And I will never be set free
As long as I'm a ghost that you can't see.
 
Ha det så bra!
 
// AGCH

Ett till då... Med bilder och musik!

Publicerad 2013-01-02 18:28:16 i Allmänt,

 
Den härliga utevistelsen nu på eftermiddagen gjorde att jag ville skriva ett inlägg till, vore synt att vänta med det. Det finns inte mycket som är vackrare än solnedgången över Mogden, sjön som ligger närmast oss. Solen som speglar sig i vattnet, eller som nu i isen kontrasterat mot omgivningens mörka siluetter och konturer. Då hade man kunnat vara ute nästan hur länge som helst egentligen, med eller utan kamera.
 
Lite låttips så här på slutet kanske skulle passa. På senare tid har jag lyssnat mest på Bruce Springsteen och Sofia Karlsson men också på Dropkick Murphys. Dessa två artister/grupper har inte mycket gemensamt, det skulle då vara att Springsteens nya album är lite folk-inspirerat. Men den amerikanska "folkmusiken" ser inte alls lika dan ut som den Sofia Karlsson spelar och sjunger så där upphör de likheterna. Man kan faktiskt ana en säckpipa också på den redan nämnda Springsteenskivan, det instrumentet använder ju Dropkick flitigt. Det ännu en likhet man kan se, om man letar desperat.
     Vill ni lyssna på Springsteen tycker jag ni ska titta på tre väldigt tralliga och glada låtar som jag tycker är de bästa på Wrecking Ball (hans nya skiva), nämligen Land Of Hope And Dreams, We Are Alive och American Land.
     Dropkick Murphys har flera väldigt bra låtar, men framför allt är det tycker jag den häftiga blandningen av punkrock och irländsk folkmusik som sätter spår. De bästa låtarna då? Svårt att säga men The State Of Massachusetts, Johnny I Hardly Knew Ya och The Green Fields Of France är mina favoriter just nu. Så testa dessa om ni vill!
    Sofia Karlsson har en tendens att göra allt hon tar i till guld (tycker jag) beroende på hennes jättefina röst. Men om man inte gillar sättet hon sjunger på kommer man heller inte gilla något hon gör, även om det skulle vara en i övrigt bra låt. Jag skulle rekomendera Spelar För Livet, en sång som i princip alltid gör mig på gott humör samt Visa Från Kåkbrinken och Stjärnor Över Asahikawa, två andra väldigt härliga och fina melodier där hennes röst får leva ut. De låtar hon skrivit själv handlar ofta om kärlek och det på ett ganska rättframt och okomplicerat vis, något jag lärt mig uppskatta mycket med tiden men som var lite främmande för mig i början. Men nu är det helt klart en av de saker jag tycker höjer musiken ett snäpp. 
 
Jag har kärlek I bröstet och Gitarren I min hand
Pennan på fickan och jag skriver ditt namn
Och Himmelen är klar och solen är varm
Sjön den ligger blank i Riddarfjärds famn
Det sjunger I hjärtat när jag viskar ditt namn
Det sjunger I hjärtat när jag viskar ditt namn

(Sofia Karlsson - Visa Från Kåkbrinken)
 
 
// AGCH
 
 

Innebandy: Gothia cup

Publicerad 2013-01-02 12:51:48 i Allmänt,

Det här blir det sista jag skriver på några dagar, närmare bestämt fyra. I morgon åker jag till Göteborg för att spela innebandy. Gothia cup är det som gäller, det ska bli kul och intressant att se lite nytt och spela i andra hallar än vanligt. Hoppas bara det inte är handbollsplaner för där är det så mycket klister på golvet och det försvårar för oss målvakter... Det är helt andra lag än vi brukar möta, bland annat ett från Tjeckien, så det ska bli kul att se om vi håller i konkurrensen. De andra vi ska möta i gruppen (det blir ju fler om vi skulle gå vidare) är Helsingborg F.C, FBC Ceska Lipa och Sävsjö IBK. Vi får se hur det går, men kul blir det nog i alla fall. Dock är min förkylning inte så bra, det skulle kunna vara en liten hake. Men jag tror inte det ska påverka mig så värst mycket.
 
I går nådde den amerikanska kongressen till slut ett delmål i överenskommelsen om budgeten. Det var viktigt för utan den hade skatterna höjts drastiskt samtidigt som statens utgifter automatiskt skulle skurits ned kraftigt. Konsekvenserna hade blivit stor i levnadsstandard för många fattigare amerikaner och dessutom hade förmodligen konjunkuren svikit och ekonomin störtat på lång sikt på grund av det efterfråganstapp som kraftigt höjda skatter innebär. Börser över hela världen har gått upp och finansvärlden drog en liten suck av lättnad. Men varför är allt det här så viktigt då? En sämre ekonomi gör förstås att levnadsstandarden i det berörda landet försämras något, det blir mindre att leva för. Men jag tror inte jorden klarar av att alla världens länder ska sträva efter att växa ekonomisk, och klimat och miljö är för mig mycket högt prioriterade områden. Det ser ut som så, att så länge ekonomier växer släpper de idag också ut mer koldioxid och andra växthusgaser. Miljöfrågor har följaktligen mycket sämre ställning hos politiker och banker med flera än ekonomin och det bådar inte gott för framtiden. Om ingenting sker på klimatfronten skulle det alltså ur en miljösynpunkt vara en fördel om världsekonomin åtminstone inte blev så mycket större.
     Som ni kanske märker velar jag fram och tillbaka i många frågor och det gör jag också här, jag vet inte riktigt vilken ståndpunkt jag ska ta. Jag tror jag måste läsa in mig än mer, ju mer man läser desto enklare blir det. Sedan måste det få ligga och gro ett tag och sedan kan man bilda sig en åsikt att arbeta utifrån, om man vill försöka göra något åt saken i praktiken.
 
Ha det så gott!
 
// AGCH
 
 

Ny design

Publicerad 2013-01-01 18:21:23 i Allmänt,

Så här första dagen under detta nya år tänkte jag det kunde vara trevligt att göra om bloggen ganska ordentligt. Jag är inte riktigt nöjd med att temat jag valvälde inte hade så stora förändringsmöjligheter så jag betraktar det här mer som ett test än som ett permanent byte. Men jag tycker det blev bättre än det förra, vad tycker ni? Kan vara kul med lite nytt så här i början av 2013.
 
Nyår har varit väldigt roligt, som det brukar. Mycket mat, goda vänner och härlig stämning är inte helt fel! Natten ägnades till stor del åt att se på film på mitt rum, vi hade tänkt se hela Sagan Om Ringen-trillogin men efter första rullen var vi så trötta att vi gick och lade oss. Innan ringen hade vi hunnit med att se Ice Age 4 också, den enligt mig hittills sämsta Ice Age-filmen även om den också hade sina tillfällen. Det märks att idén är ganska urvattnad nu, när de inte tjänar mer pengar på den kommer de sluta. Men innan dess kanske det blir en femma också, även om det inte är något jag skulle eftersträva... På morgonen såg vi sedan Sagan om de Två Tornen, men den sista filmen fick vänta till en annan gång.
     Maten under nyårsafton var som vanligt mycket god. Till förrätt blev det en grön, mixad ärtsoppa med chili, en riktig höjdare tillsammans med det mycket goda bröd som serverades till. Varmrätten var inte sämre, potatisgratäng (med kanske två lite grädde i, mumma!) och älgfilé som nästan smälte i munnen är inte långt från perfekt. Efter ostbrickan samt desserten bestående av hemgjord citronglass med hallon för barnen och romtopf för de vuxna var klockan nästan midnatt och vi gick upp till TV:n och inväntade årsskiftet. Vid det här laget stod magen i fyrkant, precis som den gör varje år på nyårsaftonsnatten. I år blev det en del kolsyrad dricka också, vilket säkert spelade en roll i att jag kände mig ovanligt mätt i år...
 
 
Hoppas ni haft det bra och att det så fortsätter!
 
// AGCH
 
 

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela