Massor att göra...

Publicerad 2013-02-28 20:22:37 i Allmänt,

Det var länge sedan jag uppdaterade bloggen nu, vilket jag förstås tycker är synd. Men tyvärr har det varit alldeles för mycket att göra för att verkligen hinna med det här. Skolarbeten - historia, svenska, samhällskunskap, rätten och samhället, engelska, tyska; you name it, we've got it! Följaktligen får man slita i skolan och när man väl kommit hem och arbetat lite till är man väldigt trött. Lägg därtill körkortet som också tar en del tid och den större del kraft så tror jag ni förstår situationen. Det är knappt så man hinner uppfatta att man har ett liv vid sidan av skolan ibland...  Undrar varför det nästan alltid blir så att allt kommer samtidigt i skolan, för tre veckor sedan hade vi knappt någonying känns det som. Nu har jag dock bestämt mig för att sluta jobba för ikväll och ta det lite lugnt i en timme eller två innan sömnen åter ska få fånga in mig och leda mig mot drömmaras rike.
 
Hoppas ni haft en bra arbetsvecka och kommer ha en bra kommande helg! I morgon är det ju fredag, vilket jag inte tror någon klagar över. Inte jag i alla fall...Hur som helst, ha det så bra!
 
// AGCH

När ämne saknas...

Publicerad 2013-02-22 16:39:53 i Allmänt,

...kan man ju alltid köra lite musik, eller hur? Ett band som jag tror jag inte nämnt (inte så mycket i alla fall) här på bloggen än är The Strokes, en grupp med ganska underlig musik men som tidvis kan vara nära på beroendeframkallande. Ganska plottrigt, inte alltid så melodiöst medryckande men med små, korta solon som inte är av denna värld och basen i bakgrunden misshagar inte direkt. Detta tillsammans med ofta smarta men udda texter gör att det inte är så dumt i alla fall! Bästa låtarna då? Min personliga favorit är Taken For A Fool, bra låt på alla sätt med ett grymt, om än kort, solo. Sen har vi ju Heart In A Cage med gungande bas och smart text, samt Reptilia, Fear Of Sleep och Last Nite. Värt att lyssna på!
 
Något psykedelisk video, påminner om en blandning av något från Red Hot Chilli Peppers med en gnutta Offsping- videostyle kanske..? Eller inte, jag är dålig på att göra sådana jämförelser så dra inga slutsatser av det. Alla har ju olika preferenser och uppfattningar om allt så det brukar inte bli så träffsäkert när man säger något sådant här...
 
Skönt är det med fredag, hoppas ni haft en bra vecka och att helgen blir än bättre!
 
// AGCH

Snabbt om modets pris

Publicerad 2013-02-21 22:37:18 i Allmänt,

Skinn, päls och andra animaliska delar på plagg och assesoarer blir allt mer populärt har jag hört flera gånger de senaste dagarna och veckorna. Som ni kanske förstår hade jag annars inte känt till trenderna, jag är ju ingen modemedveten person direkt. Men nu är det som det är, ryktet har nått mig och då blir det svårt att inte tycka någonting kring det. Det är ju så att, liksom inom matbranschen med den aktuella hästköttsskandalen, lågt pris och stora vinster för tillverkare har sitt pris också inom mode. För att få fram tillräckligt med ormskinn på "lagligt" sätt föder man upp de mycket ovanliga arter man vill ha speciellt för kläd- och väsktillverkning, det är nämligen att ta dessa djur från naturen. Men vad som inte kommer fram är att de djur som föds upp ofta är tagna direkt från naturen och därmed bidrar industrin till att dessa arter minskar i antal och på sikt kanske dör ut. Men det stannar inte vid att uppfödningen och produktionen hotar de arter som är inblandade, nej. Idag på Aktuellt på SVT 2 visade de fruktansvärda, verkligen otäcka bilder på ormar och ödlor som flåddes och blev ifråntagna sitt skinn, levande! Jag måste säga att jag blev riktigt äcklad.
     Nu har jag inga plagg med kräldjursskinn i vad jag vet och efter det här kommer jag verkligen inte köpa något heller... Tänk att vi tänkande människor behandlar djur på detta sätt, det förundrar även om det inte kom sm någon vidare överaskning. Visserligen är naturen på många sätt grym och full av lidande och kval för de djur som lever i den, men vi människor har förmågan att känna empati och tänka rationellt och därmed tycker jag också vi borde kunna avliva en reptil innan vi skinnflår den. Med tanke på de många stora problem som finns med modeindustrin på den här punkten önskar jag, med risk för att låta som djurrättsaktivist, att konsumenter ska välja bort dessa produkter så de försvinner från marknaden. Annars borde det inte vara omöjligt att lagstifta på området. Egentligen har jag ingen emot att människor dödar djur för egen vinning, vi är allätare och har alltid dödat andra djur för att själva överleva. Björnen har blivit mat och dess päls har hållit oss varma om vintern, inget konstigt med det egentligen. Men en orm som dessutom blivit berövad sitt skinn i levande tillstånd hör inte på något sätt hemma i en handväska!
 

// AGCH

Gullig hund, men var tag bakbenet vägen..?

Publicerad 2013-02-20 18:41:41 i Allmänt,

Okej, det har inte försvunnit, det är under henne... Men söt är hon i alla fall! Nu ligger hon framför braskaminen på samma madrass som på bilden och njuter av värmen. Innan, när jag var där, tryckte hon sig mot mig och lade sitt huvud på mitt lår, riktigt gullig hund! Om man säger åt henne att hoppa upp på en av köksstolarna går hon långsamt och försiktigt upp och sedan spanar hon ut ööver bordet för att se vad folk tuggar på. Sitter det någon nära lyfter hon en av sina framtassar och lägger den på den närmaste personen, som om hon ber om uppmärksamhet. Hon är en av de absolut snällaste och mest harmlösa hundarna jag träffat.
 
// AGCH

Denna gång; uppsidan av livet!

Publicerad 2013-02-18 21:22:34 i Allmänt,

Livet slutar inte att förundra. Även om man är hemma från skolan och känner sig ganska krasslig ibland och så börjar saker och ting lätta om man bara lyfter blicken lite. Snöa inte in dig i diverse onödigheter utan stanna ute i dagsljuset, som när du var barn ungefär då dagen togs som den kom! Faktum är att det inte är så svårt (oftast), bara man försöker hålla humöret någorlunda uppe och lyssnar/tittar på nyheter lite oftare istället för att lyssna på ledsen musik hela tiden... Inget ont om musik, ibland kan det vara det absolut bästa som finns, speciellt när du redan känner dig lite oglad. Men inte alltid, det ska man nog komma ihåg även om det kan vara lätt att glömma. Visst är det ibland tid att tänka på svåra saker så som död och kärlek, krig och fred, men ibland måste man också kunna släppa allt och bara leva. Och tro det eller ej, det är då man omfamnar livet som singel med den frihet och obundenhet det innebär psykiskt för mig och verkligen njuter av tillvaron tillsammans med de bästa gamla kompisar från den bästa gamla klassen jag haft i alla fall. Okej, håll dörren öppen för kärlek och andra ting som kanske må förgylla livet, men sök den inte utan låt den istället komma till dig. Så blir det ju en glad överaskning också och dessa kan vara väl så välbehövliga! Kort sagt, gör dina läxor och inlämningar, ta körkort, men i övrigt; lev livet och ha kul!
 
Så gick det inte att ladda upp bilder nu... Här är då en gammal bild, tyvärr lite för liten nu men det får duga. Det här är nog min favorit av de foton jag tagit själv, tänk vilken tur jag hade att den satt så stilla när jag tog bilden!
 
Ha det så gott!
 
// AGCH
 

Rose Tattoo

Publicerad 2013-02-18 11:53:24 i Allmänt,

Men vi börjar med hästköttsskandalen som rullar vidare. Nu på morgonen har det kommit uppgifter som pekar på att många led av leverantörer och mellanhänder också innefattat ren kriminell verksamhet. Till exempel kan man på Ekots hemsida läsa om en inblandad person som sålt hästkött som halalslaktad biff och som också ska vara inblandad i vapensmugling genom att ha försökt sälja vapen till FARC-gerillan i Colombia. En riktig många sysslare den här killen, han har många strängar på sin lyra! Att kriminalitet är inblandat i det här är jag i och för sig inte förvånad över men att det skulle vara samma snubbar som sysslar med vapensmuggling... Varför inte?
     I övrigt finns det en del att säga om allt liv kring hästköttslassagnen. Jag vet att det finns många som inte skulle på något sätt äta hästkött, men jag också många som inte skulle ha något emot det. Så när nu stora mängder duglig mat troligen kommer kasseras reagerar jag lite på det; visst borde det finnas åtminstone ett par miljoner människor i Europa som hade behövt den här maten och som inte hade lidit av att det varit hästkött? Men människor är ju olika och det stora problemet (och det är väl också kärnan i diskussionen) är ju att märkningen varit fel. Det är okej att sälja hästköttslassagne, men skriv då det på förpackningen så man kan välja bort det om man vill! Själv skulle jag nog välja bort hästen om det finns annat att välja på, vilket jag hoppas det gör. Det är intressant att se hur strömningar i samhället kan påverka det vardagliga livet, för 100 år sedan var det inga bekymmer att äta korv med häst i men nu är det för många otänkbart.
 
Denna låt hörde jag igår av en slump på radion på ett ganska trevligt program som hette Kajs spellista. Tydligen var det någon som var populär på föräldrarnas tid och som nu fått ett eget program igen, tycker han var ganska duktig fakitskt. Hur som helst, låter kommer från Dropkick Murphys senaste skiva, en skiva som jag tills nu inte tagit mig till till att lyssna igenom. När jag hörde låten fastnade jag för den med en gång, de akusitska gitarrerna, flöjten, banjo, sången, melodin och inte minst den lågmälda men bestämda basen och texten... En härlig sång helt enkelt!
     Det är tidigt 1800-tal, södra England. Unge James Hillsborough stiger in genom dörren till till sin familjs hus i utkanten av Plymouth, bara några hundra meter från havet. På långt håll kan vågor höras skäras mot vassa klippor vid kusten trots den endast lätta bris som smekte James hud på hans väg hem från Melinda Lillfair, hans 18-åriga livs glödande kärlek. Han stänger dörren bakom sig och slänger en blick på köksbordet. Där ligger ett solblekt kuvert med den brittiska flottans fruktade symbol hårt stämplat mot pappret. Resten av historien får ni tänka ut själva!
 
 
The pictures tell the story
This life has many shades
I’d wake up every morning and before I’d start each day
I’d take a drag from last nights cigarette
That smoldered in it’s tray
Down a little something and then be on my way

I traveled far and wide
And laid this head in many ports
I was guided by a compass
I saw beauty to the north
I drew the tales of many lives
And wore the faces of my own
I had these memories all around me
So I wouldn’t be alone

Some may be from showing up
Others are from growing up
Sometimes I was so messed up and didn’t have a clue
I ain’t winning no one over
I wear it just for you
I’ve got your name written here
In a rose tattoo
 
This ones for the mighty sea
Mischief, gold and piracy
This ones for the man that raised me
Taught me sacrifice and bravery
This ones for our favorite game
Black and gold, we wave the flag
This ones for my family name
With pride I wear it to the grave
 
This one means the most to me
Stays here for eternity
A ship that always stays the course
An anchor for my every choice
A rose that shines down from above
I signed and sealed these words in blood
I heard them once, sung in a song
It played again and we sang along

You’ll always be here with me
Even if you’re gone
You’ll always have my love
Our memory will live on
 

// AGCH

Konstig match...

Publicerad 2013-02-17 21:38:27 i Allmänt,

Ikväll har det varit innebandy i Fristad, match med U-laget mot Skövde. Efter halva matchen leder vi med 4-1, men sedan händer något. Vi blir som höns i försvaret, står fel och missbedömer situationer som aldrig förr. Det känns konstigt att släppa 10 mål i en match som man ändå haft bra känsla i i nästan hela matchen. Jag gör nästan inga misstag, men ändå blev det mål. Tyvärr, men i lagsporter kan allt hända och den här var antagligen en sådan.
 
Som ni kanske märkt på bloggen har jag varit lite upp och ned de senaste dagarna. Allt det här med begravning och så... Intressant nog har jag inte riktigt vetat vad jag gråtigt för, det ändes som om jag var ganska färdig med sorgearbetet. Men jag tror det är som en vän så klokt sade, när något så omvälvande händer som en släktings begravning är det inte bara det som släpper. Mycket annat som lagras på hög under längre tid när livet bara springer förbi utan att man hinner reflektera eller stanna upp kommer också ut och bidrar till det, ska vi säga känslosamma, tillståndet. Till slut är det nog en bra sak ändå, ibland behöver man nog lätta på trycket lite även om det inte alltid är så lätt. Jag är väldigt glad över det stöd jag fått av mina närmsta vänner och familj, det har betytt jättemycket under de senaste dagarna. Alla skulle ha vänner som ni, då hade världen varit en bättre plats att leva på!
 
Hur motiverad är man att gå till skolan i morgon..? Behöver jag ens svara på den frågan... Hur jag än försöker motivera mig hittar jag inget som hjälper. Men uppgifterna måste göras och det ska de, jag ska försöka inte tänka så mycket negativt utan försöka se det med lite ljusare ögon. Det måste gå, så är det bara. Och sedan ska det faktiskt bli väldigt skönt med sommarlov även om det är jobb då, jobbet är inte så teoretiskt och följer inte med hem på kvällar och helger som skolan gör. Och dessutom får man ju betalt!
 
Nu är det nog läggdags snart och sedan ännu en skolvecka. Och sedan ännu en, och ännu än... Nej skämt åsido, men visst längtar jag lite till påsklovet. Det känns nästan inte som om jag haft nåt lov alls, jag har inte varit helt ledig en enda dag. Men en hel del saker har ju varit roliga ändå så ganska bra har det faktiskt varit. Jag ska inte klaga. Hoppas ni som haft lov haft det super och att det känns överkomligt med skola igen! Ha det så bra alla!
 
// AGCH
 
 

Fin begravning

Publicerad 2013-02-15 16:07:48 i Allmänt,

Vad svårt det kändes att skriva nu då... Det finns inte så mycket att säga, det mesta har nog redan sagts på ett eller annat sätt.. Det var nog ändå en ganska viktig händelse det här för mig, visst var det skönt att vädra lite känslor återigen. Och så var två av mina absolut närmsta vänner där vilket jag blev väldigt rörd av. Ska man dela sorgen med någon så är det med dem, precis som med glädje. Det är lättare att vara sig själv bland nära vänner än hos familjen, ta i trä. Några sade några ord framme vid kistan, men jag ville inte det. Jag förstår om det kan kännas bra, men för mig känns det mest bara patetiskt. Jag har tyvärr aldrig läst en dikt eller text som sätter ord på alla de intryck som kommer vid dessa situationer och då är det bättre jag är tyst. En fin begravning var det i alla fall, jag måste säga att min faster var stark som kunde hålla i den. Mycket blomster och min sång bidrog självklart till den fina om än sorgsna stämningen i kyrkan.
     Nu ska bara snön smälta, termometern stiga till +15 och solen värma marken igen så är nog det mesta bra, känns som om livet är på stabilisering.
 
We'll have the days we break
And we'll have the scars to prove it
We'll have the bonds that we save
But we'll have the heart not to lose it

For all of the times we've stopped
For all of the things I'm not

We put one foot in front of the other
We move like we ain't got no other
We go when we go
We're marching on
 

Hoppas ni haft ett bra lov och att helgen innan skolan inte lämnar så mycket i övrigt att önska! 
 
// AGCH
 
 
 
 
 

Feelings

Publicerad 2013-02-15 08:18:09 i Allmänt,

Where the cold wind blows,

Tomorrow never knows

 

Den i särklass mest citerade låten på denna blogg, men så är det också förmodligen den som ligger mig allra närmast hjärtat. I tider som dessa, när man ställs inför prövningar och svårigheter, möjligheter och förhoppningar, kan man behöva en del vägledning och balans. Min grund att stå på stavas musik, mestadels musik av Springsteen och i vinter hans två skivor Wrecking Ball och Working on a dream. Den förstnämnda räddade julen, den sistnämnda har hjälpt mig otaliga andra gånger.

 

We'll be riding the train without you tonight

A train that keeps on movin'

It's black smoke scorchingthe evening sky

A million stars shining above us like every soul livin' and dead

Has been gathered here tonight by a god to sing a hymn over your bones

 

Personer kommer och går. Så har det alltid varit och kommer så alltid att förbli. Men ibland försvinner någon som inte skulle försvinna, någon som inte skulle gå. Det tar tid att inse detta, än mer tid att vänja sig vid det och gå vidare. Men gå vidare det måste man, för livet går vidare också när en nära själ lämnat och nej, livet ska man nog inte låta springa ifrån en. Idag är det begravning för farfar. Tudelade känslor, nära till tårar och så vidare. Men jag känner ändå en oerhörd trygghet över plommondalen, vinbärsbuskarna, de flertalet schackpartier som allt som oftast slutade med att gammal är äldst. Minnena kommer finnas kvar, det skänker tröst och styrka.

 

Why do things that we treasure most slip away in time

Till to the music grows deaf, to Gods beauty blind

Why do things that connect us slowly pull us apart?

Till we fall away in our own darkness, a stranger to our own hearts

And life itself, rushing over me

Life itself, the wind in the black elms

Life itself, in your heart and in your eyes, I can't make it without you

 

Okej, jag är 17 år och tänker mycket på stort och smått, på samhället och på döden. Men nej, det stannar inte där. Jag vet inte varför det är så svårt att tänka på och inte minst prata om kärlek av olika slag. Det är ett ämne som jag tror och hoppas på att fler än jag grubblar över en hel del. Tyvärr blir det inte så ofta man pratar om det med någon heller, det är inte alltid de man kan prata om sådant med finns närvarande och dessutom måste situationen vara exakt rätt om det ska kännas bra att ta upp det detta förvånansvärt kontroversiella ämne. Eller kanske är det inte så konstigt, det är ju väldigt privat, men ändå... Hur som helst, jag kommer inte undan det hur mycket jag ibland vill. Tankar kring detta går alltid i vida banor, aldrig medelvägen. Från hopp till förtvivlan, förtvivlan till hopp, nästan aldrig är de nyanserade eller rationella. Det här ställer till bekymmer och gör att jag på något sätt blir lite rädd för att tänka i dessa kretsar. Det skulle inte förvåna mig om dessa tankar ibland också gick ut över humöret mitt heller, tänk att inte ens jag som så väl försöker kan hålla isär tankar och verklighet kan hjälpa detta...

 

Rain pourin' down, I swing my hammer

My hands are rough from working on a dream

I'm working on a dream, I'm working on a dream

Though trouble can feel like it's here to stay

I'm working on a dream

Our love will chase the trouble away

 

Även om det är svårt, kanske inte ens önskvärt, att bekämpa de starka känslor åtminstone jag ofta känner måste de ibland ändå på något sätt tyglas. Det är inte det att jag känner mig särskilt rädd för känslor i sig, men känslor är inte rationella och de för en in på små kringelikrokiga vägar som det är väldigt lätt att gå vilse på. Jag vill stå med fötterna på jorden, se världen som den ser ut och njuta av livet i den mån det är möjligt. Jag försöker lära av de kvällar då känslorna är extra starka, försöker se varför de finns och inte oroa mig för dem. Jag jobbar med mina drömmar och bekymmer, bearbetar och tänker och försöker finna frid i det. Ibland går det bra och ibland mindre bra. Men att jag oftast lyckas komma upp när känslor dragit ner mig gör mig hoppfull, det innebär att jag kan ta makten över mitt eget liv utan att sluta känna. Det innebär också att jag på något plan kan välja – även om livet ibland kan kännas svårt kan jag välja gott, hopp istället för förtvivlan. Du vet aldrig vad framtiden har att erbjuda av gott och ont, men hur det än går kan du icke desto mindre ta tag i den och forma den utefter egna drömmar!

 

Where your sweet smile goes,

Tomorrow Never Knows

 

// AGCH

 

(Låttexterna är från Bruce Springsteens album Working On A Dream, från låtarna (uppifrån och ner): Tomorrow Never Knows, The Last Carneval, Life Itself, Working On A Dream och Tomorrow Never Knows.)

Fortsatt utveckling - public service åt kvällstidningshåll

Publicerad 2013-02-14 09:42:04 i Allmänt,

Bara genom att läsa rubrikerna på Ekots hemsida idag på morgonen kan man hitta dessa rubriker:
 
Notan för Peab-affären: sju miljoner kronor, Experten: De har glänst i VM - och de har svikit, Experten:"det räcker inte till medalj", Hans hjärta slutade slå, Därför kan Sverige bara försvara sig i en vecka, Här är Telia Soneras nya styrelse
 
Och det luktar kvällspress lång väg... Inget ont om folk med hjärtproblem, de är absolut värda att uppmärksammas, men när Ekot så tydligt försöker anspela på sympati och medkänsla i sin rubriksättning som här har det gått för långt. Kvällstidningarna säljer visserligen lösnummer på konceptet, men Sveriges radio är finansierat med offentliga medel och bör kunna sätta mer innehållsbaserade och sakliga rubriker. Det samma gäller det allt mer omfattande bruket av experter på alla möjliga olika områden. Det här är något som i alla fall jag förknippat med Aftonbladet och Expressen men det har blivit väldigt stort också inom public service, som ju Ekot är. Därför kan Sverige bara försvara sig i en vecka... Något jag förväntade mig se på en löpsedel, inte på Ekots hemsida! Varför inte sätta rubriken Bristande kommunikation och underhåll tynger försvaret? Detta skulle varit en bättre och mer innehållsrik rubrik som dessutom låter seriös, något vi får hoppas artikeln i övrigt också är.
     Varför är det då ett problem när seriösa media som Ekot länge varit börjar dra åt kvällstidningshåll? Jo, jag är helt övertygad om att delar av den svenska befolkningen hellre läser DN än Aftonbladet. Det finns en grupp, stor grupp, som uppskattar seriös journalistik och som vill ha kvar denna genre. När så de tidigare seriöst sedda medierna drar sig åt "berättelsejournalistiken" (man säljer en smaskig historia och läsupplevelse snarare än en sakligt framställd nyhet) tappar de sitt förtroende och då också en del av sina läsare. Om det hade gällt en privat aktör hade det inte varit ett så stort problem, andra sktörer hade kunnat läsa av marknaden och ta dennes plats, men nu är det public service. Den har uppdraget att vara oberoende, den ska alltså inte ta ställning och har heller inget intresse av att göra det. Därför har också en redaktion som Ekot mycket bra möjligheter att bli en bred grund för trovärdiga nyheter, något den varit under lång tid. Se bara på de trovärdighetssiffror som redaktionen erhållit i olika mätningar genom åren. Men ju mer människor förknippar till exempel Ekot med något som människor i allmänhet ser som mer oseriöst, läs kvällstidningar, kommer också Ekot tappa i trovärdighet. Och med trovärdigheten lär de också tappa sina läsare, Aftonbladet har nämligen mycket "bättre" historier att presentera för sina konsumenter. På sikt kan det leda till att behovet av public service till synes upphör, något jag tror skulle vara olyckligt då det skulle innebära att verksamheten skärs ned eller helt upphör. En bred oberoende kanal för trovärdiga nyheter och reportage tror jag är viktigt, se bara hur det idag ser ut idag i USA. Trots New York Times och Washington Post, vilket inflytande har inte Fox News..?
 
// AGCH

Tro

Publicerad 2013-02-12 08:59:28 i Allmänt,

För någon vecka sedan bad mamma mig att låna hem en bok, Vägmärken av Dag Hammarskjöld. Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare och en av sveriges mest kända diplomater. Tyvärr dog han i en flygkrasch i västra Afrika 1961. Hur som helst, boken består av massa små dagboksliknande antekningar, ibland på dikt, som han samlat på sig under åren och en del av dem är riktigt klyftiga faktiskt.
 
Vi handla i tro - och det sker under. Så frestas vi att göra under till trosgrund. För att sona vår svaghet med förlusten av trons tillit. Tro är, skapar och bär. Den härledes icke, skapas icke, bäres icke av något utom dess egen veklighet.
 
Att vi människor tror är ingen slump. När det är svåra tider behöver vi ofta något annat än den bistra verkligheten för att hålla kvar vid hopp och annat som får oss att leva vidare. Men till skillnad från vetenskap, som i och för sig inte alltid är mycket mer än en tro även om det finns vissa ganska stora skillnader, är tron i sig ingenting som behöver ifrågasättas. Denna tro är mycket viktig för många, den innebär en stabilitet och grund som inte kan rubbas av andra kan därför bli en del av någons liv. Och tron berikar. Nu pratar jag inte bara om religion, vars roll i samhället på ett praktiskt plan ju kan diskuteras, utan om tro i allmänhet. Tron på att någonting går att uppnå, att förändring är möjlig. Utan denna tro hade inte arabiska våren kunnat ske, utan den hade inte kvinnorättsrörelsen i Europa kring sekelskiftet 1800-1900 haft sådana framgångar. Utan tro, både religiös ch den andra som jag berört, hade jorden förmodligen varit en sämre plats att leva på för de flesta.
     En egenskap hos stark tro är att den inte behöver beläggas. Även om oddsen mot kvinnorättsrörelsen i Europa på många sätt var mycket höga fortsatte man kämpa och till slut nådde man fram. Mycket tack vare tron på att det gick att uppnås sina mål. Varför de trodde på sin sak var förmodligen ganska oväsentligt, grunden går självklart att utröna men tron, trots allt som stod emot den, var grunden till förändringen.
     Och det är just själva tron som gör den så unik, när tron gör anspråk på att belägga sin existens med världsliga ting (till exempel under eller stora händelser och så vidare) lockas vi att utmana och pröva den. Och visst ska den det i dessa fall, granska och se kritiskt ska vi inte sluta med, men det är ändå viktigt att se tron för vad det är. En tro, ingen vetenskap. Det finns ju dock fall där tron går ut över människors hälsa och välbeffinande och i dessa fall måste så klart omvärlden reagera, men detta kan också ske på den vetenskapliga fronten.
     När vi inte längre vågar lita till att vår tro kan få betydelse - då flyr vi till under och annat som skule kunna utgöra en säker, världslig grund för tron. Att kalla det svaghet kanske är något kontroversiellt, med tanke på hur stora de abrahamitiska religionerna (kristendom, judendomm islam) är idag. Men är det inte på något vis sant - det är lätt att börja tro på andra/annat om man tappat tron på sig själv?
 
// AGCH

Lite lov nu ska sitta som en fluga under flugsmällan en varm sommarkväll när det är dags att sova...

Publicerad 2013-02-08 21:13:36 i Allmänt,

...alltså väldigt bra! (För visst är flugorna jobbiga när man ska sova..?) Nu är jag trött och behöver vila, skolan är inte så rolig det känns som om jag nu behöver lite krydda på tillvaron. Och då kommer lovet såå lägligt! Efter en god måltid, älgskav med ris, sitter jag nu framför TV:n med familjen och tittar på Gladiatorerna. Eller ja, de tittar på gladiatorerna och jag sitter vid datorn och bloggar samt lyssnar igenom förra sommarens glada spotifylista. En sysselsättning som jag inte har några som helst problem med! I öronen ljuder till exempel Hey, Soul Sister och Drive By (båda Train), Geraldine (Glasvegas), Save Tonight (Eagle-Eye Cherry) och Two Princes (Spin Doctors) med mera. Tänkte jag kunde visa hela listan på slutet av inlägget kanske.
 
Under lovet har jag, tyvärr känns det nästan som, väldigt mycket att göra. En hel del innebandy, en begravning och lite annat smått och gott. Och så bilkörning... Som i och för sig går bättre och bättre vilket känns som en lättnad. På måndag ska jag hur som helst ta min första körlektion på körskolan, lite nervöst är det men det kommer gå bra (tror jag). Begravningen är jag lite kluven inför, det känns som om jag klarat upp mycket av sorgen. Och så ska den upp igen och så.. Men samtidigt kan det nog vara bra i längden att dra allting en gång till, då får man nog ut alla. Om man nu gjort "grovjobbet" så är det detaljerna som löser sig nu. Och att få dela sorgen med släktingar och så är ju inte fel heller.
 
Det får bli allt för den här gången, hoppas ni haft, och fortsätter ha, en riktigt bra fredag och första kväll på lovet för er som går i skolan!! Och ett fortsatt toppenlov önskas förstås också!!
 
Det här är musik som gör mig glad och som jag också gärna lyssnar på när jag redan befinner mig i detta sinnestillstånd. Riktigt skön musik helt enkelt! Om ni har någon låt ni tycker skulle passa in på listan skulle det var jättekul om ni ville dela med er av den, ny bra musik förgyller tillvaron!
 
Ha det så bra!
 
// AGCH

Studiedag!

Publicerad 2013-02-06 14:40:38 i Allmänt,

Trots detta ganska tråkigt klingande namn har det alltid ändå betytt frihet. Okej, ju äldre man blir desto mer behöver man faktiskt studera på studiedagarna men man får ju i varje fall vara hemma! Och man pluggar inte lika mycket som i skolan så ganska ledig är man ändå.
     I kväll är det innebandy, som det brukar vara på onsdagar för mig. Men den här onsdagen är det match, mot Halna. Om vi vinner får vi ett litet försprång nedåt i tabellen samtidigt som vi närmar oss Vänersborg som ligger ovanför oss. Det skulle var riktigt kul att få en vinst till och följa upp vår seger över Falköping förra helgen.
     Igår snöade det väldigt mycket. Jag brukar gilla snö men nu var jag väldigt hoppfull för att våren skulle komma tidigt. Men det var ju bara en mindre dröm, när senast blev det vår i februari..? Jag vill kunna jogga och promenera och det blir inte riktigt lika lätt när det är så mycket snö. Men visst kan man vara ute ändå och gå och så men det är inte riktigt samma sak.
     I morse gick jag trots snön en liten promenad med Cookie, vår hund. Det var mysigt, hundar är härliga djur att ha med sig ut och de är ett gott sällskap. Cookie är inte lika personlig som Bella var men Bella var å andra sidan en för mig väldigt speciell hund. Hon stod mig väldigt nära, det gjorde hon verkligen. En riktig ögontjänare var hon dock, när man inte såg till henne gick hon gärna upp på bordet och åt upp köttbullarna. Men efteråt, när man kom tillbaka, såg man väldigt tydligt på henne att hon stulit något. Öronen veks bakåt och hon vände ner huvudet och tittade skamsett på en... Jag minns en gång då jag länge och väl gosat med Bella och kliat henne bakom öronen och skulle gå därifrån. Jag vände mig bort från sängen och gick mot dörren. I dörröppningen vände jag mig om och då tittade Bella upp och såg på mig stora, sorgsna ögon som om någon aldrig någonsin hade klappat henne. Jag kunde inte göra annat än gå tillbaka och klia henne en stund till...^^
     Cookie ter sig för mig lite mer naiv och godtrogen, men ändå en väldit, väldigt härlig hund. Medan Bella behövde mutas för att tycka om en (klia i öronen, kex, leverpastej...) så älskar Cookie alla. Som pappa brukar säga, ser Cookie en främling på 200 meters håll har de varit vänner hela livet! Om man kommer på Cookie med att äta i komposten kan hon komma tillbaka, lugnt lullandes och viftandes på svansen. Det skulle inte Bella gjort, tror jag i alla fall... Hur som helst, hundar är väldigt härliga djur och personliga varelser. När jag flyttar hemifrån ska jag nog ha hund, om jag har tid att lägga ner på den förstås. Man ska inte ha hund om man inte har tid och engagemang att ta hand om, dressera och vara med den.
 
Cookie för länge sedan, på den tiden då hon kom in under min säng. Eller så länge sedan var det ju inte, kanske ett år, men ändå...
 
Ha det så bra!!
 
// AGCH
 

Kort om tillvaron

Publicerad 2013-02-05 11:20:30 i Allmänt,

Ibland är man trött på sig själv... Igår när jag skulle köpa mig lite mat inför träningen upptäckte jag att mitt kort är för gammalt och inte fungerar längre så nu måste jag ringa till banken och fixa det. Sedan, efter träningen, berättade mamma att de betalt in pengar till körskolan jag är inskriven på och att det tyckte att jag skulle börja ta lektioner med en gång. Jag har inte känt mig mogen för körkort någon gång, inte mer nu heller. Följaktligen kom det som en smärre shock, de kunde ju antytt någonting till mig innan tycker jag. Men nu är det som det är och jag känner mig lite säkrare på körningen nu än för ett par veckor sedan i alla fall... Dessa båda händelser tillsammans med skoltrötthet i hästväg har gjort att mitt humör svängt lite på sistone men jag tror jag kommer ur detta också. Jag har ju alltid gjort det förr så förhoppningsvis gör jag det nu också. Och om våren kommer snart blir nog allting bra av sig självt, så jag hoppas på det!
 
Where the eyes, the eyes with the will to see
Where the hearts, that run over with mercy
Where's the love that has not forsaken me
Where's the work that set my hands, my soul free
 
(Bruce Springsteen - We Take Care Of Our Own)
 
Ha det så gott!
 
// AGCH

Moderaterna på väg ut på grumligt vatten?

Publicerad 2013-02-04 16:55:16 i Allmänt,

I SVT:s Agenda uttalade igår sig Sveriges migrationsminister Tobias Billström angående ett moderat utspel som antyder att partiet kan komma att vilja minska invandringen till Sverige. Han säger här att det är stor skillnad på att integrera 1000 personer och 10.000, att man när man diskuterar integration inte kan komma undan att tala om en "volymminskning" av invandringen och att väljarna efterfrågar en förändring av migrationspolitiken. Dessa tre punkter som tas upp måste ses som anmärkningsvärda, den syn på invandringen man kan ana hos Moderaterna börjar allt mer påminna om Sverigedemokraternas (alltså att invandring endast är en börda; ju färre som kommer hit desto enklare får vi det). Billström säger uttryckligen att han utan bekymmer kan tänka sig att minska asylinvandringen och anhöriginvandringen och dessutom är en av anledningarna till denna ståndpunkt att "väljarna vill ha förändring". Händelseförloppet här börjar allt mer likna det som hände under första hälften av 1990- talet, då Ny demokratis invandrarfientliga retorik spred sig till andra politiska läger och ytterligare spädde på en redan sjuk debatt.
     Konsekvenser av att ett så pass etablerat parti som Moderaterna ser ut att anamma lite av sverigedemokraternas ståndpunkter saknas inte. På 90-talet såg vi hur debatten trissades upp och berörda grupper, invandrare och barn till människor som kommit hit, utmålas som syndabockar för samhällets problem. Detta samtidigt som det kommer rapporter (som jag nämnde i föregående inlägg) som tyder på att det kanske inte på något sätt stämmer, att invandring inte påverkar alls eller kanske hjälper till att hjälpa upp situationen på vissa orter.
     Att Billström och hans partikollegor väljer att gå ut med detta kan mycket väl leda till att den politik som förs av till exempel Sverigedemokraterna rättfärdigas och blir vardagsmat. Det kommer inte leda till mindre sympatier för detta främlingsfientliga parti, tvärt om. När Moderaterna i princip legitimerar och godkänner dess ståndpunkter kommer sverigedemokraternas budskap nå fram hos bredare väljargrupper, människor som innan såg partiet som extremt kan komma att ändra sig och kanske överväga en röst. Och ett stort främlingsfientligt parti är inte bra, varken för Sveriges beslutsfattande, en saklig samhällsdebatt eller människosynen hos oss som lever i samhället.
 
// AGCH
 
 

Sömnsvacka...

Publicerad 2013-02-03 17:26:02 i Allmänt,

Ända sedan i måndags har nätterna varit lite upp och ner för mig. Att somna går oftast bra men att sova en hel natt, det är svårare. Det har medfört att jag varit väldigt trött på dagarna och kroppen har känts sliten och kraftlös. Hemma från skolan var jag i två dagar förra veckan och någon innebandy blev det inte heller. Men idag spelade jag ändå, fastän jag inte sovit något vidare i natt heller. Det kändes okej även om jag var ovanligt ojämn, jag blandade jättebra räddningar med mindre stabila ingripanden. Till slut blev det förlust med 8-4 mot Fagerhult, de var väldigt bra (som de alltid är, deras A-lag spelar i allsvenskan vilket ju inte är så dåligt). Men det var skönt att komma ut på planen i alla fall, det är bättre än att ligga i sängen...
     När jag varit hemma har det, som tur är, varit bra väder. I torsdags var jag ute och gick i hagarna och drillade lite på min flöjt vilket var väldigt härligt. Lite bilder från den utevistelsen kommer sist i inlägget. Sol och frisk luft behöver jag nu, eller det inbillar jag mig i alla fall. Det känns som om jag blir piggare efter att ha varit ute ett tag.
     En intressant rapport, om än för mig inte så överraskande, kom nyligen från det så kallade Reformistitutet. Den visar på att ekonomiska "problemområden" i Sverige inte har fler invånare födda utomlands än andra mer väl fungerande områden. Förhoppningsvis kan detta flytta fokus från utlandsfödda som syndbockar i samhället, för den bilden är inte riktigt sann. Det här är ett ämne jag skulle kunna skriva mer om och det lär jag göra, men inte nu. Det får räcka så här.
     Hoppas ni haft en jättebra helg och att veckan som kommer blir minst lika angenäm trots skola och/eller jobb. Sedan är det ju inte långt kvar till sportlov för oss som går i skolan! Ha det så gott!
 
 
 
 
// AGCH
 
 

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela