Så var det äntligen fredag

Publicerad 2012-11-30 20:35:52 i Allmänt,

 
En vy ut från Bäckäng mot vägen. Så härligt att det kommit snö nu också!

Och fredagsfikat på Torgstallet... Varm choklad med vaniljbulle är inte fel en kall vinterdag.
 
Jag gillar skarpt när det börjar bli lite stämning på Ulricehamns gågata, då är det mysigt att vara i stan.
 
Idag har jag också köpt ett par nya jättefina hörlurar som jag är väldigt nöjd med. Härnäst blir det nog en Ipod eller något liknande att lyssna från, det är inte så smidigt att ha med sig dator. Dessutom gillar jag inte att behöva dra med skoldatorn överallt, så det blir bra. Vem vet, jag kanske passar på att köpa lite skivor också. Eller kanske ska spara på pengarna, eller inte, vi får se. Vad jag däremot vet är att det var kallt att vänta på en nära på 20 minuter sen buss från Ulricehamn, men å andra sidan blir lättnaden desto större när man väl kommer på bussen...
 
Ha en fortsatt mycket bra fredagkväll!
 
// AGCH

Lite musik kanske?

Publicerad 2012-11-29 20:29:54 i Allmänt,

Inte fel en så mörk kväll som denna. Okej jag vet, alla kvällar är mörka så här års, men det känns ändå som om alla kvällar är lite speciellt mörka. Som alltid när det blir vinter så byts lite av den glada musiken som flödar ur högtalarna på sommaren ut mot något mörkare sådan. Jag har aldrig varit något fan av riktig heavy metal så det är det inte, men åt indie/punkrock går det absolut. Musik är väldigt speciellt, det är nog det som allra mest av allt har förmågan att förstärka känslor och ge känslor ett "namn". Att skriva om musik är svårt då det finns så väldigt mycket att skriva om, men jag ska göra ett försök att nu ge en liten överblick.
     Det jag lyssnar mest intensivt på just nu är definitivt Sum 41 och deras album Screaming Bloody Murder. Det låter ganska groteskt och för många är det kanske det också. På plattan, som är väldigt speciell, ryms till största delen ganska hård indie/punk/rock och någorlunda mörka texter. Sådant som man ibland kan sjunga med till och nästan skrika, även om jag försöker hålla det tillbaka. Men ibland behöver också dessa strömningar ett uttryck, då är denna musik perfekt. Samtidigt tycker jag den är fantastiskt välskriven och med de melodierna och slingorna som man på plattan på sina ställen hittar tycker jag den är mycket väl värd att lyssna på. Men då endast om du redan innan har gillar den här typen av musik, annars blir det nog svårt...
     Den andra typen av musik som det blivit en del av på senare tid är den rock som kom fram hos de band som blev stora under första hälften av det förra deceniet. Jag pratar om The Hives, The White Stripes och The Strokes. The Hives har så otroligt härligt driv i sin musik, White Stripes har Seven Nation Army med en otroligt tung bas och The Strokes levererar fantasifull musik med lite experimentella inslag tillsammans med tidvis fantastiska ackordslingor. Det sistnämnda bandet har så långt jag kommit också helt okej texter, något som självklart underlättar. Den här musiken lyssnar jag mer på när jag är på bra humör, den är inte särskilt mörk eller känslosam. Inte så samma sätt som Sum 41:s senaste album är i alla fall.
 
 
     Sedan är det ju massa andra band jag lyssnar på också, just idag har det varit Dropkick Murphys och Broder Daniel. Broder Daniel passar ganska bra in i Sum 41:s hörna av mitt musiklyssnande, även om jag håller Sum 41 högre då jag tycker deras musik och text är bättre och mer utvecklad. Dropkick är nog ett band som du antingen älskar eller, ja kanske inte hatar men tycker sämre om. Bandet från Boston, MA som spelar irländsk folkmusik i form av punkrock är för mig kanske det häftigaste som jag har hört. Säckpipa, bas, flöjt, elgitarr, piano, banjo, ja ni kan tänka er! De kommer till Stockholm i vinter, jag hoppas verkligen jag kan gå på det. Det hade varit väldigt roligt att göra så då Dropkick kanske är det band jag lyssnat mest på det senaste året sammanlagt. Bilden är förresten Dropkicks nästkommande skivas omslag, skivan släpps den 8:e januari och jag hoppas det blir en riktigt bra sådan.
 
Nu blir det nog film eller mer musik innan matteprovet imorgon. Kanske lite glögg innan läggdags också, det skulle inte sitta fel... Hur som helst, ha det så bra!
 
// AGCH

I väntan på innebandy

Publicerad 2012-11-28 17:44:29 i Allmänt,

Onsdagar kan ibland vara lite långtråkiga. Först en lång skoldag utan riktiga ljusglimtar förutom sällskapet, sedan en lång väntan (16.35- 20.30) på att innebandyn ska börja. Men på något sätt ska ju tiden spenderas, idag med ett blogginlägg, lite tyskaplugg och sedan mat inför träningen. Bussresan tar ju lite tid också, men det gör inte så stor skillnad direkt...
     När jag ändå skriver ka jag ju ta en liten busshistoria till. I förra veckan, kan ha varit i tisdags, var jag efter skolan på väg in till Ulricehamn för att skriva lite och ta en fika innan hemfärd. Nästan framme så började jag slumra till, bussar är faktiskt bland de effektivaste ickekemiska sömnpillren jag vet... I alla fall, huvudet sov medan resten av kroppen, inklusive musklerna, var vakna. Lite nördig som man är drömmer jag att jag sitter i mål och en innebandyboll kommer farande mot mig. Följaktligen gör jag en rörelse med armen i drömmen för att fånga bollen. Det är bara det att den riktiga armen gör det samma, och i den handen råkar jag hålla mobilen! Jag kastar lite lätt mobilen i golvet och vaknar av dunsen samtidigt som resenären till höger om mig ser lite underligt på mig... Jag skulle vilja ha sett episoden utifrån, det måste sett mycket komiskt ut!
     Den mycket uppmärksammade skandalen som drabbat Sverigedemokraterna rullar vidare. Efter att Expressen publicerat videoklipp där Erik Almqvist och två andra bland annat förolämpat människor samt gått på gatan med järnrör i händerna så har också en riksdagsman för samma parti blivit anmäld för att ha sagt att han inte ville ha med en utländsk dörrvakt att göra. Han ska också ha spottat i luften och gjort läten påminnande om en gris. Jag vet inte om jag ska skratta eller bara tycka det är bra att SD:s politiker gör bort sig, lite komiskt tycker jag ändå det är. Och visst, det är väldigt korkat att bege sig ut på stan' och kränka folk samt gå beväpnade med järnrör. Men att filma alltihop..! Ibland undrar man på allvar hur de tänker.
     Det får bli allt för den hör gången, ha det så gott!
 
Inte min bild, men den passar så väl in i sammanhanget. Ibland är internethumor bra!
 
// AGCH

Tur man har kameran!

Publicerad 2012-11-27 20:44:34 i Allmänt,

 
Kameran är en fin uppfinning, den har givit mig mycket glädje. Och eftersom jag aldrig varit någon mästare på målning eller teckning så blir fotandet mitt sätt att uttrycka mig kreativt. I våras tog jag mycket bilder, några finns på bloggen om ni scrollar ner lite. En annan härlig bieffekt av fotandet är att det blir en hel del promenader och så, något jag så väl behöver i dessa innesittartider. Någon vidare kamera har jag dock inte, jag skulle gärna skaffa en bättre och mer funktionell. Tyvärr är jag inte säker på vad ekonomin håller till i längden, så jag får nog nöja mig tills vidare tror jag. Egentligen vill jag inte låta pengarna styra, men ibland får man hushålla lite också. Innebandy och god mat/fika bidrar ju också till livskvalitet!
 
// AGCH

Tillväxt; bra eller dåligt?

Publicerad 2012-11-27 16:44:44 i Allmänt,

Idag kom uppgifter från OECD, de utvecklade ländernas samarbetsorganisation för ekonomi och politik, som visar på allt större problem i världsekonomin. Man nämner eurozonen som det område med störst bekymmer, här väntas recession (alltså ekonomisk nedgång) under åtminstone de kommande två åren. Europa är det största orosmolnet, men inte heller för USA går det jättebra. Dock väntas i alla fall en liten tillväxt i det stora landet på andra sidan Atlanten.
     Den som har hängt med på nyheterna de senaste åren lär ha noterat att fixeringen vid tillväxt hos politiker och media verkar vara absolut. Det är kanske inte så konstigt med tanke på den konkurrens som råder i världen idag, eller för den delen vilken makt aktie- och optionshandeln har idag på marknaden. Se bara hur marknaden reagerar vidd ett börsras... Men den här fixeringen är enligt mig alltför onyanserad. Den första frågan som dyker upp är den om miljön och klimatet. Kommer vi kunna klara att hålla tillbaka växthuseffekten även om vi hela tiden försöker få ekonomin att växa? Som det ser ut idag tror jag tyvärr inte det. Forskning om utsläppsmönster med mera har utförts sedan den ekonomiska krisen 2008 och resultaten talar sitt tydliga språk. När ekonomin går bra släpper vi ut mer och mer växthusgaser i atmosfären, när det är sämre tider är resultatet det motsatta. Alltså kommer, så länge det är ekonomiskt lönsamt med fossilbränsleanvändning (det som står för en majoritet av de av människan orsakade utsläppen), utsläppen inte minska om inte ekonomin gör detsamma.
     Men vi kan inte betrakta all ekonomisk tillväxt som skadlig. Fortfarande lever alltför många människor på jorden i fattigdom och misär, vilket självklart kräver ekonomiska åtgärder. Dessutom har vi västvärlden skapat mycket av det välstånd vi har idag på bekostnad av den forna kolonialvärlden, något som också tillför ett rättviseargument till diskussionen. Frågan är hur utvecklingsländernas ekonomier skulle reagera på en nolltillväxt i de nu rika länderna, världsekonomin är ju mycket tätt sammanbunden på alla sätt och vis. Och jag är ju inte nationalekonom, så de här bitarna har jag svårt att bedömma ska erkännas.
     Rent generellt tror jag att tillväxtfixeringen gör att vi får det svårare att se vilka värden vi verkligen bör skydda och vilka delar av världen idag som verkligen behöver tillväxten. Både miljön och den globala jämlikheten, om något embryo till sådan existerar, tror jag skulle må bra av en liten förskjutning av fokus till en mer nyanserad debatt och politisk diskussion.
 
Så till en liten, men dock ganska rolig händelse som jag och förmodligen en del andra kanske känner igen sig i. I morse på bussen satt det en kille några rader framför mig vänd åt mitt håll. Han sov mycket gott när bussen var på väg in mot Borås. Någon skulle av och tryckte på stoppknappen. Bussen saktade in, ställde sig vid busshållplatsen och chauffören öppnade dörren. Då började killen vakna till, sakta men säkert, och man såg hur ögonen sakta nyvaket öppnades. Och så efter någon sekund skiftar ansiktuttrycket. Han hade inte en aning om var han var, hur mycket klockan var eller om han missat sin hållplats. Det ansiktsuttrycket går inte att ta miste på! Inom mig skrattade jag gott men jag försökte hålla masken utåt. Jag vet inte hur det gick, men jag tror jag lyckades hyfsat. Ett leende borde dock ha smitit igenom i alla fall. Jag har några roliga anekdoter från bussresandet, det kan kanske dyka upp någon mer här med tiden.
     Ha en fortsatt bra kväll även och låt inte den så här års så långa natten tynga ned tillvaron!
 
// AGCH
 
 

Time passes...

Publicerad 2012-11-26 13:58:50 i Allmänt,

Och skrivarlusten kommer tillbaka, sakta men säkert... Egentligen försvann den aldrig, det kändes bara rätt att avsluta bloggen. Och jag var nästan säker på att jag skulle börja igen, och så blev det ju också. Men då till den stora frågan, varför här? Jo, jag hade tänkt att starta en ny blogg på annan sida, men namnet AGCH var redan taget. Av en schweizare eller något liknande, som skrivit ett inlägg år 2010 och sedan inte tagit bort bloggen (tack för den...). Sedan var det ju det här med kodning, en sak jag inte vet någonting över huvud taget om. Alltså bestämde jag mig för att, efter att ha konsluterat en "gammal" läsare, behålla bloggen på samma adress. Så nu börjar det igen, det känns kul att komma igång och få lite variation från skolskrivandet. Tyvärr är det alldeles för mycket tråkigt skrivande i skolan, då måste jag ha lite annat också för att hålla glöden levande. 
     Även om det har gått ett tag sedan sist så har jag inte förändrats nämnvärt vad det gäller intressen. Följaktligen får ni också i fortsättningen dras med politik och liknande, miljöfrågan, EU, NATO, finanskris... Det kommer också bli en del nyheter precis som förra perioden jag skrev.
     Men en sak har förändrats. Och det är innebandyn, som jag numera spelar i Fristad. Det får jag nog återkomma till senare och berätta mer om, men jag kan ju säga att det är faktiskt mycket roligare nu än föregående säsonger. Det är skillnad på P95 och division 2...
    Hoppas att ni som läste förra gången hittar tillbaka hit, det vore också kul om ni ville kommentera lite inlägg om ämnen som det går att debatera om. Det vore väldigt kul om det kunde bli lite debatt här, jag kan behöva lite opponering ibland! Men det är förstås okej om ni också bara vill läsa, jag är glad bara att få skriva av mig lite då och då. Det är ju därför jag höll igång så länge förra gången.
     Hoppas jag kan tillföra  något litet med det jag i fortsättningen kommer skriva, och ha det så bra!
 
// AGCH
 

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela