Stop crying your heart out

Publicerad 2012-03-31 23:57:26 i Allmänt,

Hold up, hold on
Don't be scared
You'll never change what's been and gone
May you're smile shine up
Don't be scared
Your destiny may keep you warm

Cause all of the stars are fading away
Just try not to worry, you'll see them someday
Take what you need, and be on your way
And stop crying your heart out

Ingen bra rubrik på lager...

Publicerad 2012-03-24 21:15:42 i Allmänt,

Rubriksättning är, ni kanske känner igen er, det svåraste på ett blogginlägg. Så ibland får man ta till rubriker av det här väldigt fantasifulla slaget, jag måste säga att jag är stolt över mig själv. Eller hur var det nu...

Dagen har i alla fall varit bra. På förmiddagen åkte jag rullskidor för första (men inte sista) gången i år. Det blev nog ungefär 7,5 kilometer, en ganska okej distans och bra till att börja med. Jag fick dock lite blåsor på händerna, men det blir bättre när man kört fler gånger.

Efter lunch grävde jag dike, ett slitigt jobb måste jag säga. Jag säger som Max en gång sade, dikesgrävare på heltid är inget man drömmer om att bli... Det blev hur som helst en lugn avslutning på dagen, då vi fick god middag hos farmor och farfar. Det var massor av olika rätter, så jag blev jättemått. Efterrätten var lite för mycket för mig, så av grädden, marängerna, ananasen och nougaten så åt jag nästan bara ananas. Men det är väldigt gott, så det gjorde ingenting!

Ha en fortsatt trevlig helg och kväll!

Åh vilket härligt väder!

Publicerad 2012-03-22 17:42:49 i Allmänt,

Jag tror inte vädret har de senaste dagarna har undgått någon. Det var länge sedan vi hade så här fint väder och det märks för mitt humör är bättre än på länge! Jag har gått i flera dagar och varit ovanligt glad, jag är helt övertygad om att det är vädret och ljuset jag har att tacka för det. Ikväll hoppas jag att jag ska kunna gå en promenad eller nåt (kanske, beror lite på...), men hur som helst ska jag fortsätta njuta av livet.

Nu ska jag nog återgå till radio/musiklyssnande och andra trevliga, lediga aktiviteter. Jag har inte så mycket att göra i skolan nu, jag gjorde mycket i tisdags och nu känner jag inte föratt göra så mycket extra just idag... Så det får vara som det är idag, jag har ju läst en hel del på sista tiden så det får nog kompensera. Så nu ska jag bara ta det lugnt!

Ha det så bra ni också!

Mycket att göra

Publicerad 2012-03-20 16:46:46 i Allmänt,

De näst kommande veckorna i skolan är ganska häktiska måste jag erkänna. Det är massa nationella prov som ska göras, lite inlämningar och lite annat smått och gott. Det var därför väldigt behövligt för mig att stanna kvar i skolan efter sista lektionen idag, så jag fick en hel del tid till skolarbete. Jag har nu kommit en bra bit på väg med historian (imperialismen i Indien, främst orsakerna till den), religionen (kristendomen i allmänhet, Missionskyrkan i synnerhet) och så har jag också fått en del tyska gjord. Det känns bra!

Efter ett tags funderande (i sådana här frågor ska man inte dra för snabba slutsatser) har jag kommit fram till att jag tror att Anders Bering Breiviks sjukdom eller ickesjukdom kan vara väldigt betydelsefull för resten av samhället. Framför allt i kampen mot rasism och främlingsfientlighet. Hur har jag då resonerat? Jo, jag tänker så att om man ses som sjuk kan man som bekant inte hållas riktigt ansvarig för sina handlingar. Det innebär, eftersom Breivik har haft ett ideologiskt motiv, att flera skulle kunna gömma sig bakom det när ett brott begåtts. Visst skulle det vara smidigt att vara sjuk när man begick en handling, snabbt återhämta sig på ett hem och sedan vara fri igen? Jag tvekar inte på att i alla fall Breivik skulle kunna göra så, en ideologisk övertygelse kan ju knappast ses som en sjukdom. Sedan kan det spekuleras i om man på grund av en annan åkomma har haft lättare att ta till sig det islamofobiska och högerextrema budskapet, men det kan jag bara spekulera i (jag är inte psykolog).

Igår skrev jag en insändar och skickade in till Borås tidning på ämnet gemenskap mellan människor på basis av självbilder och att vi tenderar att stänga ute människor som inte passar in (det kan mycket väl komma mer om på det här ämnet på bloggen senare). Det är inte en insändare i meningen argumenterande text, den är snarare resonerande. Den blev lite lång och kanske något otydlig, men jag tycker och hoppas att den ska komma in i alla fall.

Nu ska jag nog snart få skjut hem av mamma, som också hon befinner sig i Borås.

Ha det bra!

Ojojoj...

Publicerad 2012-03-17 00:19:17 i Allmänt,

Ja det var länge sedan nu, jag vet... Men inte för att någon skulle sakna något här på bloggen, möjligtvis att farmor skulle kunna längta efter lite politiska kommentarer. Hur som helst, jag tänkte inte skriva något långt så här precis innan läggdags, så det får bli ett videoklipp istället. Här har ni Robert Gustavsson som försvarar sig under ett avsnitt av programmet Roast på Berns. Elakt, träffsäkert, men väääldigt roligt!Sov gott och ha det bra!

Melodifestivalen

Publicerad 2012-03-10 21:02:35 i Allmänt,

Jag trodde inte jag skulle se på finalen av Melodifestivalen i år, men det blev så i alla fall. Det var nämligen så att det serverades kinamat hos mormor och då tyckte jag det kunde vara trevligt och vara kvar. Jag gick bara och hämtade datorn också... Nej jag har inte så mycket till övers för Melodifestivalen, jag tycker den har varit löjligare än vanligt i år. Det kanske blir en del spelande under röstningen, det får vi se. Om ni skulle fråga vilket bidrag jag hejar på så skulle jag säga Topcats, jag tycker det är härligt med riktiga instrument på scen. Det hade i och för sig Flinck (hur stavas det?) också, men det finns ju begränsningar...

Ha en fortsatt bra kväll!

Save you

Publicerad 2012-03-09 22:07:38 i Allmänt,

Take a breath, I pull myself together
Just another stair until I reach the door
You'll never know the way
It tears me up inside to see you

I wish I could tell you something
To take it all away

Sometimes I wish I could save you
And there's so many things I want you to know
I won't give up 'till it's over
If it takes you forever, I want you to know

When I hear your voice
It's drowning in the whispers
It's just skin and bones, there's nothing left to take
No matter what I do, I can't make you feel better

If only I could find the answer
To help me understand

Sometimes I wish I could save you
And there's so many things I want you to know
I won't give up 'till it's over
If it takes you forever, I want you to know

If you fall, stumble down, I'd pick you up off the ground
If you loose faith in you, Ill give you strenth to pull throught
Tell me you won't give up, cause I'll be waiting if you fall
You know I'll be there for you

If only I could find the answer
To take it all away

Sometimes I wish I could save you
And there's so many things I want you to know
I won't give up 'till it's over
If it takes you forever, I want you to know

I wish I could save you
I want you to know
I wish I could save you

Lite retro

Yttrandefrihet räcker inte alltid för att tjäna demokratin

Publicerad 2012-03-09 14:27:46 i Allmänt,

De senaste dagarna och veckorna har det kommit upp ett flertal fall där svenska myndigheter tagit beslut som verkat helt oförenliga med den etik och moral som bör gälla i dessa delar av den offentliga förvaltningen. Beslut som dessutom försvaras eller helt enkelt ignoreras av chefer på högre ort. Att sådant förekommer i Sverige idag är oroväckande, det tyder på att faktorer som karriärmöjligheter och lojalitet mot överordnade av många är ställda över medborgarnas bästa. När allmänheten inte får tillgång till information så riskerar det att undergräva förtroendet för myndigheter och demokratin.

När Barometern OT den 21 februari skrev om hur en artonårig pojke skickades mellan polis, socialtjänst och tidvis en påtvingad fosterfamilj, då reagerade jag. Inte nog med att enskilda individer drabbas av myndigheters tillkortakommanden, det visar också på att någonting inom den offentliga organisationen är sjukt. Men inte nog med att omänsklig behandling är oacceptabelt, när ärenden hanteras på ett sådant sätt riskerar det i längden att urholka förtroendet för de instanser som ska stå för verkställandet av demokratiskt tagna  beslut. Detta förtroende är livsviktigt för att myndighetsutövningen ska kunna ske på ett bra sätt, de ska värna medborgarna och övriga som innefattas av de svenska lagarna.

Men det finns ännu en aspekt som försvårar. Det faktum att många politiker och tjänstemän är mer rädda om sin inkomst och/eller karriär får minst lika stora följder. När en myndighet utsätts för medial granskning och press går ofta tjänstemän och statsråd in i försvarsställning och inte sällan vägras intervjuer och utlåtanden. Det senaste (och högst aktuella) fallet är FOI:s generaldirektör står och ljuger reportrar rakt upp i ansiktet när han får frågor om samarbetet med att bygga en vapenfabrik mellan FOI och Saudiarabien. Jag kan förstå att han agerar som han gör, han står mitt i skottlinjen med en potentiell storskandal i sina händer. Att han inte vill erkänna vad myndigheten håller på med är alltså inte så konstigt, med han missar något i sammanhanget. FOI är en svensk myndighet som står under regeringen, vilken i si tur står till svars inför riksdagen. Det innebär att myndigheterna som verkställer regeringens order tillsammans med regeringen ska verka för det svenska folkets bästa, samt också stå för de värderingar, lagar och regler som finns. Därför är det högst problematiskt när generaldirektören inte ens kan hålla sig till sanningen, han har trots allt ansvar för en verksamhet som finansieras av skattepengar och då bör han också svara på frågor som kommer från media och övrig befolkning.

Uppkomsten av detta bekymmer kan diskuteras, men karriären och på så vis den egoistiska självbevarelsedriften väger förmodligen tungt i detta sammanhang. Så kan också förhållandet mellan myndighetspersoner och dess direkta uppdragsgivare och tillsättare, regeringen, göra. Det många gånger personliga kontakter som finns mellan de olika verkställande instanserna i Sverige verkar ha skapat ett nät av missriktad lojalitet, en lojalitet som upphör att existera utanför försvarsdepartementets lokaler (i fallet FOI). Istället bör det var folkets bästa man arbetar för, det bör vara staten och befolkningen man är lojal mot för att kunna skapa en livlig debatt, inte bara i samhället utan också internt inom myndigheter. Eftersom det svenska folket inte står för en åsikt så bör det inom myndigheter finnas ett debattklimat som främjar nytänkande, uppkomsten av nya idéer och dessutom utrymme för självkritik. Dessa förutsättningar saknas uppenbarligen på många platser idag, och det är högst problematiskt då det avskärmar myndigheter och departement från ”verkligheten”, den verklighet som de har i uppdrag att sköta och förbättra.

Så när missförhållanden och snedsteg inom regering och myndigheter avslöjas räcker det inte längre att de har rätt att yttra sig inom ramarna för press- och yttrandefriheten. För att befolkningen ska kunna lita på och ha förtroende för styrningen av landet måste de ansvariga lägga korten på bordet i de fall där det ligger i allmänhetens intresse. Det bör vara en skyldighet, inte bara en rättighet, för myndighetspersoner och statsråd att ge media och allmänheten den information den begär så länge det inte syftar till att skada individer, samhället eller tränger in på enskilda individers privatliv. Och jag tvivlar starkt på att någon skulle skadas fysiskt eller bli allvarligt hotad av att FOI och dess uppdragsgivare regeringen kryper till korset och berättar vad man har gjort, under vilka premisser man agerat och vad syftet har varit. Lösningen på problemet verkar ligga långt bort, men genom att värva rätt personer till rätt position, genom att låta medborgarperspektivet genomsyra myndighetsutövningen i allmänhet och genom att se till att inte banden mellan uppdragsgivare och myndighetsperson är alltför starka bör det gå att komma en bit på väg.

Tills dess bör regeringen, för att värna demokratin och förtroendet för myndigheterna, i direktiv till myndigheter tydligt förklara att det inte är acceptabelt att dölja information av enda anledningen att karriären är i fara eller att det trotsar lojaliteten uppåt. Detta kommer dock med all sannolikhet inte hända de närmaste åren, då regeringar i allmänhet tycks vara minst lika goda kålsupare som de myndigheter som står under dem.

Det räcker inte alltid att människor i allmänhetens tjänst har rätt att yttra sig. Ibland kräver vissa situationer av mer laddad karaktär att man går ut och lägger saker till rätta, framför allt när det gäller affärer som bedrivs för allmännyttan. Följaktligen måste det vara en skyldighet att som myndighetsperson eller statsråd, för att bevara tron på- och förtroendet för demokratin, uttala sig och ställa upp på intervjuer.

Några små tankar bara, ganska intressant att läsa runt omkring också tycker jag. Ju mer man sätter sig in i det, desto roigare blir det. Hoppas nu alla kommer ha en bra fredag med mycket mys, god mat och så vidare!

Snart helg!

Publicerad 2012-03-09 11:40:00 i Allmänt,

Och ja. Det ska bli jätteskönt. Verkligen. Det har varit mycket de sista dagarna och veckorna att tänka på och jag har nog inte sovit så bra, så den långhelg som kommer nu är vekligen välbehövlig. Studiedagarna på måndag och tisdag ligger bakom denna, och det innebär ju också att veckan efter bara blir tre dagar. Hoppas att den extra ledigheten kan hjälpa min återhämtning, det är inte kul att gå omkring och vara trött.

Den senaste iden nyhetsrapportering från Ekot har haft stort fokus på samarbetet mellan Saudiarabien och den svenska myndigheten FOI (Totalförsvarets Forskningsinstitut) om att bygga en vapenfabrik i landet. Sättet som det har hanterats av berörd minister (försvarsminister Sten Tolgfors) och myndigheten är under all kritik tycker jag, man kan ju inte bara gå ut och dementera uppgifter som journalister håller upp mitt framför näsan på dem. Inte nog med det, bara faktumet att svenska myndigheter kan tänka sig att hjälpa Saudiarabien med att bygga en vapenfabrik är helt skandalöst, jag tycker det är ritkigt dåligt. Att Sverige skulle stå för mänskliga rättigheter med mera går att betvivla. Vilket är mycket synd. Mer om varför tysta myndigheter och undflyende statsråd är beklagligt kommer nog snart, jag håller på med en debattartikel på ämnet i skolan just nu. Förhoppningsvis kan delar av den hamna här, jag vill inte skriva om alltihopa här igen.

Nu ska jag återgå till min rast och sedan är det religion och samhällskunskap. Och därefter helg!

Ha det bra!

Innebandyhelg och val i Ryssland

Publicerad 2012-03-05 12:06:49 i Allmänt,

Eller händelserik och händelserik, det har varit fullt upp i alla fall. Innebandy varje dag faktiskt. Det började på fredagen med att jag och resten av 95-laget spelade match i Öxabäck klockan 19.30 på kvällen. Varför de satt den tiden vet jag inte... Det blev hur som helst sent och dagen efter skulle ju jag vara med 02/03/04 på sammandrag i Kinna. Det medförde en viss trötthet under lördagen, då jag var tvungen att gå upp klockan sex för att hinna med att göra i ordning mackor med mera till samlingen halv åtta. Hur som helst gick det ganska bra väl där. Jag tycker de små spelar jäätebra, de kämpar och springer, ropar oh passar väldigt bra för att vara så små tycker jag. Det är fakiskt så att  det är roligare med de små än det är med mitt eget lag nu, de är i alla fall glada och pigga. Till skillnad från oss, vi har så dålig inställning och vårt lag blir ganska sura när vi förlorar, vilket är väldigt sorgligt tycker jag.

Valet i Ryssland igår blev precis som nästan alla trodde; Putin vann och flera tusen anmälningar om valfusk har kommit in. Vladimir Putin skulle aldrig låta makten slippa ifrån honom i ett val som detta, det ahr han sedan tidigare deklarerat. Men han vinner inte bara på grund av fusk, han kan mycket väl vunnit i ala fall. Detta eftersom många av Rysslands medborgare bor långt ute på landsbygden och här finns bara tillgång till statlig media. Och vem styr då den..? Jo Putin så klart. Alltså har han kunnat använda medierna för att förmedla sitt budskap medan de andra kandidaterna nekats medialt utrymme, därmed mindre plats för reklam. Alla måste få samma förutsättningar för att kampanja och ett val ska anses rättvist. När dessa förhållanden råder inför ett val bör man dra i nödbromsen, här har vi ett demokratiproblem som inte är så enkelt att komma runt. Om det ska finnas statlig media (läs oberoende från annan kommersiell verksamhet, reklambranschen med mera) så måste medborgarna kunna lite på att den inte används för politiska egenintressen. Själva vitsen med public service är ju trots allt att ge en objektiv bild av samhället, och verksamheten ska drivas i medborgarnas intresse.

Hur man ska komma till rätta med det här problemet i  Ryssland vet inte jag, jag är för dåligt insatt i det för att kunna avgöra något på rak arm. I allmänhet handlar det dock om att lösa problem inom administrationen, som till exempel korruption. När en kultur av mutor, manipulering av rättpsocesser med mera väl rotat sig så brukar det återfinnas över ett brett spektra, det spiller också över på hanteringen av statliga media. Den den ryska statsapparaten kan knappast sägas vara fri från korruption.

99% innebandy

Publicerad 2012-03-02 16:01:03 i Allmänt,

Halv 6 är det samling inför en match mot Tygriket borta. Klockan halv åtta börjar den! Vansinne med tanke på att det är cirka 8 mil dit... Då är jag nog hemma klockan elva eller något och sedan är det samling tidigt på lördag för sammandrag med de små. Blir en tuff start på helgen, och detta efter en tuff vecka. Det är bara att göra det bästa av det och ha kul, för de är ju trots allt det innebandy går ut på för min del.

Oh yeah, I'm talking to you
I'm gonna tell you what you're gonna do
You gonna work until you're sixtyfive

Oh yeah, I'm talking to me too
This is a matter of both me and you
We're gonna work so long
We're gonna find a way to stay alive

Come on, come on
You gotta take it easy now
Come on, come on
Come on and make the city light!

I'm From Barcelona - Come On, en världens härligaste sånger enligt mig!

Ha det så bra nu!

Boulevard of Broken Dreams

Publicerad 2012-03-02 08:09:48 i Allmänt,

I walk a lonely road, the only one that I have ever known
Don't know where it goes, but it's home to me and I walk alone
I walk this empty street, on the Boulevard of Broken Dreams
When the city sleeps, and I'm the only one and I walk alone

My shadow's the only one who walks beside me
My shallow heart's the only thing that's beating
Sometimes I wish someone out there will find me
'Till then I walk alone

I'm walking down the line, that devides me somewhere in my mind
On the border line, of the edge of where I walk alone
Read between the lines, of what's fucked up and every thing's alright
Check my vital signs, and know I'm still alive and I walk alone

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela