Gott Nytt År!

Publicerad 2012-12-31 17:00:31 i Allmänt,

Ett år har gått sedan sist. Det känns som en evighet sedan jag firade nyår, fastän det bara är ett år och det brukar gå så fort. De senaste två åren har jag firat nyår med släkt och jämngamla vänner, så också i år. Erik och Petter kommer och det ska bli kul, även om jag gillar nyår så är det inte samma sak utan "rätt" folk. Det går ju att fira med bara familjen också, men det är inte detsamma...
     Ett nytt år. Nya glädjeämnen, nya sorger. Förhoppningsvis mest av det förstnämnda. Skönt ska det i alla fall bli att lämna det här året bakom sig, på något sätt har det känts som ett mellanår för mig. Jag har lovat mig själv att leva mer i nuet i framtiden, att ta vara på ögonblicken och inte längta efter svunna tider som ändå aldrig kommer komma tillbaka. Minnas JA, men önska sig tillbaka NEJ. Ta dagen som den kommer och vara öppen för nya människor och så vidare. Förhoppningsvis kommer det göra det här året till ett väldigt bra sådant! Det är ju inget jättetydligt nyårslöfte, men jag tror jag ska kunna känna skillnad mot hur det varit i år. Om ni vill får ni gärna berätta om något nyårslöfte ni ska ha under året som kommer!
     Hoppas ni kommer ha en bra kväll och natt, och Gott Nytt År!!!
 
// AGCH
 

Listor och nyår

Publicerad 2012-12-30 12:03:42 i Allmänt,

2012 är snart över och det här blir nog det sista riktiga inlägget för i år, i morgon blir det mycket fixande med mat och annat inför nyår. I år blir det fyrrätters; förrätt, varmrätt, ost- och kexbricka samt dessert. Då är frågan, vad sa jag skriva om nu...
     Nyår innebär ju ofta en del listor, tio viktigaste personerna under året som gått, de hundra största idrottshändelserna och så vidare. Så det får bli något åt det hållet, vad sägs om de fem viktigaste händelserna och företeelserna i världspolitiken under året som gått? Det är förstås en tolknings- och tyckesfråga, men jag kan ju presentera en lista utan att den ska vara någon form av facit. För det kommer inte någon sådan lista vara.
 
5. Ledarskifte i Kina
 
När Xi Jinping tog över posten som ordförande för kommunistpartiet efter Hu Jintao i Kina var det det andra skiftet sedan 1989. Egentligen är titeln för Kinas ledare ordförande i politbyråns ständiga utskott, och den som är det inehar också presidentposten. Spelar det då någon roll vem som styr Kina, eller är det samma politik under olika namn? Faktum är att det inom kommunistpartiet i Kina finns två huvudfraktioner eller grupperingar. Den ena består av politiker från det fattigare inlandet som ofta klättrat uppåt med hjälp av det motsvarande kommunistpartiets  ungdomsförbund. Dessa politiker tenderar att mer betona frågor som rör fattigdomen i städerna, jordbruksfrågor och så vidare. Den andra fraktionen består av politiker med föräldrar på höga poster inom den kinesiska administrationen, alltså människor som på sätt och vis fötts in i politiken. Dessa brukar mer betona frågor kring entreprenörsskap och ekonomisk utveckling på det bredare planet. Hittills har dessa fraktioner haft ungefär lika mycket makt, men om det skulle bli mer ojämt finns risken att den mindre mäktiga fraktionen skulle vilja så frön för att destabilisera det politiska läget i landet. Vilka konsekvenser detta skulle få är oklart, men en inte alltför vild gissning är att de som har makten skulle klamra sig fast än hårdare vid den. Det ska också nämnas att de båda fraktionerna ofta samarbetar om många frågor i beslutsfattandet, vilket skulle indikera att uppdelningen i fraktioner inte har fullt så stor betydelse.
     För vidare läsning om Kinas nya ledare rekomenderas en titt på BBC:s hemsida: http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-11710880
 
4. Klimatdebatten - eller bristen på sådan
 
26 november till 7 december hölls ett stort klimatmöte i Doha, Qatar. Någon som missade det? Då är du förmodligen inte ensam. Okej, det blev någon liten rubrik på någon nyhetssändning då och då, men inte i närheten av vad som skrevs och sändes från Köpenhamn 2010. Som det ser ut i världen idag är ekonomin prioritet nummer 1 för politikerna och det verkar inte som om det kommer förändras på ett tag om inget sker. Klimatfrågan är mycket viktig, också för ekonomin i framtiden och alltså måste något göras här också. Det är här debatten kommer in, debatten kan influera och påverka dem som bestämmer och förhoppningsvis göra så att mer händer. Men i stort verkar det som om debatten försvunnit, man hör inte mycket av den. Det är oroande, ingen debatt, inga framsteg som det ser ut idag.
 
3. Arabiska våren
 
Även om arabiska våren startade 2011 så har den i högsta grad fått en fortsättning och utveckling under 2012 som varit dramatisk och inte alltid önskad.
     Egypten - stora protester mot den nya presidenten Mohamed Mursi som med ett kontroversiellt maktdekret samlar allt mer makt hos sig själv. Sekulära i landet oroar sig för hur långt han kan tänka sig att gå med sin islamism, många börjar tvivla på hur moderata muslimska Brödraskapet är.
     Tunisien - Moderata islamister vinner det första demokratiska valet, men president Moncef Marzouki har kommits på med att ge råd åt extremare grupper och islamisternas inflytande har gjort att kvinnans ställning i landet försämras. Ekonomin krymper och arbetslösheten ökar. Dessutom pekar rapporter från Amnesty International på att inskränkningar av pressfrihet med mera finns kvar eller till och med ökar.
     Libyen - nationella övergångsrådet har klarat sig ganska bra och små men dock steg tas mot en stabilare tilvaro efter det blodiga inbördeskriget. Däremot har de många klanerna i det stora ökenlandet återigen börjat göra sig påminda och vapnen som Muhammar Gadaffi lämnade efter sig oroar. 
     Syrien - Inbördeskriget pågår än och något slut går inte att skönja. Efter massiv rapportering från landet dog bevakningen ut efter sommaren även om dödandet fortsatt, ännu ett exempel på lösnummermediernas tillkortakommanden. Ingen vill ju läsa om Syrien längre, alla vet ju ändå att det dör människor där varje dag... Förhoppningsvis kan Rysslands goda relationer med den syriska regimen med Bashar al-Assad i spetsen göra att en förhandlingslösning kan komma närmare, men tyvärr ser det inte ljust ut på den här fronten heller. USA verkar inte göra mer konstruktivt än att stödja oppositionen med vapen. Men hoppet lever. 
 
2. Presidentvalet i USA
 
Med tanke på vad Obamas motståndare i presidentvalet stod för måste det sägas att valet i det stora landet på andra sidan Atlanten var viktigt. En president i Vita huset som förnekar klimatfrågan och vill bryta mer kol för energiutvinning, en president som vill sänka skatten för de allra rikaste när budgeten inte går ihop, en president som är uttalat emot homoäktenskap och negativt inställd till abort och preventivmedel - nej det vore inte bra. Trots att presidentens makt kriftigt minskat i och med att senaten och representanhuset har olika majoriteter (senaten är demokratisk och representanthuset republikanskt) har denne fortfarande mycekt makt och inflytande och då ser jag hellre Obama än Romney på denna position.
 
1. Eurokris
 
Grekland går på knäna, i Spanien skenar arbetslösheten och Portugal har det tufft också efter nödlånen. Frågorna är många och insatserna höga när problematiken kring skuldkrisen ska lösas. Konsekvenserna slutar inte vid att människor blir arbetslösa och fattigdomen ökar, utan högerextremism, nationalism och främlingsfientlighet frodas. I Grekland sitter numera ett nazistparti i parlamentet och separatister i Katalonien i Spanien vinner stöd även om det inte verkar vara tillräckligt för en utbrytning ur landet. Samtidigt riskerar problemen i södra Europa att sprida sig till övriga delar av världsdelen, vilket också går ut över det exportberoende Sverige. Men Sverige är ett litet land, värre går det om Frankrike eller Storbritannien (även om detta land inte är med i Euron) faller ekonomist med de spridningseffekter det kommer få.
     Vidare förargas tyska befolkningen över eventuella kommande skuldavskrivningar till Grekland, något som politikerna lovade inte skulle ske. Sammantaget kan tron på det europeiska samarbetet minska och förtroendet för politiken sjunka mot botten. En grund som, i absolut värsta fall, verkar farligt lik den som fanns under 1930- talets Europa och vi känner till var det slutade den gången... Nu är jag i princip säker på att det inte kommer gå så långt, jag tror man kommer hitta en lösning innan dess. Förutsättningarna är mycekt bättre än då och dessutom har vi EU-samarbetet som en plattform för förhandlingar och samverkan, en grund som inte fanns förr. De flesta länder i Västeuropa är dessutom medlemmar i NATO, något som också det borde verka som ett stopp mot militära aktioner mellan dessa länder. Men man ska inte glömma bort historien, den ska studeras och läras av och i detta fall undvikas till varje pris.
     Samtidigt som centaliseringen av makt verkar som ett smärre måste så som situtionen ser ut idag oroas jag och många med mig över hur demokratin i de krisdrabbade länderna kommer påverkas. Greklands överlevnad beror till exempel på hur villiga framför allt Tyskland är att ge lån, vilket innebär att Grekland i praktiken verkar styras av Tyskland. Demokrati och folkstyre? Knappast. Okej, grekerna har levt över sina tillgångar och gått i pension vid 55 års ålder, men det gynnar inte förtroendet för varken Greklands inhemska styre eller övriga EU för den delen. Och konsekvenserna av det blir att man får in nazistpartier i parlamenten. Vilket inte är en önskvärd utveckling, inte alls.
 
Det var en liten sammanfattning av de viktigste politiska händelserna och företeelserna under 2012, men det finns självklart hur mycket mer som helst att ta upp om man skulle ha tid och lust med det. Dessa var de som jag tycker var de förmodligen viktgaste under detta året, men vill ni läsa om andra saker så kan ni kolla upp demokratiutvecklingen i Burma, eventuell kärnvapenutveckling i Iran eller långdistansrobbottestning i Nordkorea till exempel. Ni kommer säkert också komma över liknande mer kompletta listor om ni söker sådana idag eller i morgon, det kan vara allmänbildande och rolig läsning/lyssning om man gillar sånt här.
 
Ha det så bra!
 
// AGCH

Varg - argument för och emot

Publicerad 2012-12-29 12:54:04 i Allmänt,

För länge sedan, en vecka snart, skrev jag det senaste varginlägget (Annorlunda julafton i år är rubriken om ni vill gå tillbaka). Här kommer så nästa, som tar avstamp där det förra slutade och är till största delen ett mer teoretiskt resonemang kring hur vargen ska behandlas av människan. Det är uppdelat i två huvuddelar plus en mindre tredje del med lite mer allmänna tankar. Den första delen tar upp argument för vargen och den andra mot.
 
Människan härstammar från aporna, ett faktum som de allra flesta är beredda att sluta upp bakom. Det innebär att vi inte är speciella så till vida att vi är utvalda på något sätt eller för den delen direkt skapade av någon gud. Människan är ett djur precis som alla andra djur på denna jord, men hon är ett mycket speciellt djur. Under evolutionens gång har hon utvecklat förmågan att kommunicera på mycket hög nivå, använda verktyg i sin jakt på det hon vill åt och så vidare. Det här har givit människan oerhört mycket makt, en makt hon på senare tid allt mer utnyttjat för att forma sin omvärld.
     Men människan är ett djur. Vi härstammar från djur och i många lägen beter vi oss precis som djur. Jag anser därför att vi inte har rätt att göra mer åverkan på naturen än andra djur kan. Vargen är ett stort rovdjur, men har ändå inte makt att slå ut ett helt ekosystem eller utrota en art, så inte heller lejonet eller tigern. Men människan har denna förmåga, se bara vad vi gjort med Östersjöns botten, som på vissa platser är död, eller det flertalet arter som vi utrotat eller håller på att utrota på jorden. Slutsatsen blir alltså att vi inte ska påverka naturen, och med den vargstammen till exempel, i den omfattning så det får stora konsekvenser för naturen. Andra djur har inte möjligheten att göra detta, men det har vi. Vi som intelligenta och medvetna varelser skulle alltså kunna ha ett ansvar att inte förstöra den här jorden för de djur som lever här, djur som är precis lika mycket djur som vi.
     Det finns dock svåra frågor jag måste ställa till mig själv efter detta resonemang. Om vi är djur, precis som rådjur, älgar och vargar, då innebär det rimligtvis att vi också har samma "värde", tänk människovärde. Det skulle innebära att om jag får välja mellan att döda en människa och ett rådjur är mitt val likgiltigt för mig, vilket jag inte håller med om. Självklart skulle jag välja rådjuret. Men jag tänker att vi måste sätta resonemangen i ett sammanhang. Människor är allätare, vi kan jaga för att få mat. Följaktligen ligger det inte någon komplikation i att döda andra djur för matens skull, lejon dödar antiloper och vargar dödar rådjur. Vi är en del av naturen och så ska det absolut få vara, men samtidigt tycker inte jag vi har rätt att sätta oss över andra varelser genom att godtyckligt bestämma dessas öde. Diskussioner om huruvida husdjur och så vidare är moraliskt okej eller inte lämnar jag tills vidare därhän, det kräver mer tankearbete  och tid.
     Tyvärr verkar mitt ställningstagande i dagsläget inte gå att uppnå i praktiken, alltså en värld där människor och djur lever i harmoni och balans. På jorden lever idag drygt sju miljoner människor, som alla ska äta sig mätta varje dag plus att vi vill så mycket mer än bli mätta rent fysiskt. Det innebär att vi hela tiden sätter spår i naturen och förändrar den. Vi hugger ner skog, vi släpper ut olja i hav och deltan som en konsekvens av vår jakt på rikedomar. För att vi ska komma tillbaka till den balans jag skulle vilja se verkar det som om människans antal på jorden skulle behöva minska kraftigt (även om problemen med olja och andra miljöförstörande utsläpp borde gå att lösa ändå). Det skulle säkert komma med ett stort lidande för väldigt många, jag kan inte önska att hälften av jordens familjemedlemmar ska mista en eller flera anhöriga. Alltså är jag osäker på var jag står här, men utifrån detta synsätt drar jag ändå slutsatsen att vargen måste få finnas och leva utifrån sina egna villkor i naturen. Det här är mitt huvudargument för att vargen ska få finnas utan att regleras och av människan anpassas till människans livsvillkor.
   
Men det finns andra (mot)argument som för mig tar utgångspunkt i det jag skrev på slutet av förr stycket, det om att vi inte ska behöva reglera människans population för att bättre anpassa mänskligt liv till övriga naturen. För mig är det som följer ett argument av denna anledning, men för andra människor kan det också få en grund i tankar som hävdar att människan är mer värd en andra djur eller att alla djur har rätt att göra vad de vill/kan för att förbättra sin livssituation, bara det att människan är det enda djur som innehar denna förmåga idag. Vargen är det djur i Sverige som ställer till med mest skada för djurskötarnäringen, eller i alla fall har potential att göra det. Dessutom skulle vargen kunna vara ett möjligt hot mot människan i närkontaktsituationer, en vuxen varg kan med lätthet döda ett barn om den får för sig det.
     Om människan har rätt att göra vad den kan för att förbättra sin livskvalitet och inte orsaka människors död måste hon också få motverka hot mot hennes ställning. Vargen kan sägas vara ett sådant hot, vilket skulle kunna motivera en kraftig reducering av stammen eller till och med utrotning. Det här är ett argument som i sig för mig inte håller måttet, det passar inte in i min världsbild. Men det innebär inte att det inte gör det för andra och man kan inte bara sålla bort vissa åsikter i en diskussion om man vill upprätthålla någon form av demokratiskt beslutsfattande (det är ju någon som beslutar om vargpolitiken, även om det inte är jag).
     Det finns däremot variabler på min inledande diskussion om människan som vilket djur som helst som kan få mig att tänka i andra banor. Människan är ett djur som i högsta grad känner känslor, som lider och plågas, känner glädje och lycka. Jag tror inte att särskillt många djur, om ens något, har så långt utvecklade känslor som vi människor har. Det skulle innebära att en händelse som drabbar en människa får större känslomässiga konsekvenser än en händelse som i detta fall drabbar en varg. När det som här ställs på sin spets och handlar om liv eller död är det sorgen och de känslomässiga konsekvenserna hos de som blir kvar i livet, en varg- eller människofamilj, som måste tas i beaktande. Detta skulle motivera en särbehandling av människan framför andra djur om konsekvenserna av andra djurs påverkan på människan är tillräckligt omfattande. Det är dock inte så lätt att dra några direkta slutsatser då i alla fall jag inte har sett någon omfattande forskning på hur mycket andra djur än människan känner och tänker. Tills vidare får den allmänna uppfattningen att människan känner djupare och mer omfattande känslor än andra djur gälla som utgångspunkt för mig, men det ska bli mycket intressant att i framtiden se om det kommer vidare uppgifter på området.
 
Vargfrågan är ett mycket relevant samtalsämne för oss som bor så långt ute på landsbygden som många av oss gör. Vargen kan få stora konsekvenser för livet här, speciellt för de som föder upp djur eller på andra sätt är beroende av eller har stark anknytning till vargens potentiella bytesdjur. Det är förmodligen därför vargen väcker så starka känslor, speciellt som det var fler som bodde på landsbygden förr i tiden och därmed påverkades än mer. För jägare som jagar med hund eller för oss som mer än gärna tar en kvällspromenad ensamma (eller med andra, även om det inte alltid är fallet) i skogen är det också en fråga om frihet. Blir vargstammen tillräckligt stor kommer man inte kunna jaga med hund om man inte vill riskera dess liv, man kommer inte kunna gå ensam i skogen utan att behöva oroa sig över sin säkerhet. Många skulle säkert hävda att människan är minst lika farlig för människan som vargen, men man ska komma ihåg att det finns så väldigt många fler människor än vargar i Sverige. Dessutom blir vargen betydligt farligare om den är van vid mänsklig närvaro, då minskar dess rädsla och den blir mer närgången.
     Man förstår att vargen framkallar mycket känslor, därför är det också viktigt att föra en saklig och nyanserad diskussion om ämnet om man inte ska tappa fattningen. Viktigt är också att se att människor idag drabbas så olika av vargen och att det influerar diskussionen. Att politiker i Stockholm, eller till och med Bryssel/Strasbourg, tar beslut i en fråga som i första hand angår landsbyggden i Sverige kan man ju tycka olika om.
 
Hoppas ni kan få ut något av det jag skriver, jag försöker ta upp lite andra infallsvinklar än de jag oftast ser i den del av debatten jag tagit del av. Det ska dock sägas att jag inte är tillräckligt insatt i själva debatten för att döma ut den som osaklig eller något annat, jag försöker bara ge ett något annorlunda perspektiv som jag inte sett så mycket av.
 
Ha en fortsatt mycket bra dag!
 
// AGCH
 

Lite bilder

Publicerad 2012-12-28 16:47:17 i Allmänt,

Som jag tidigare skrev har jag varit ute hela förmiddagen, eller då hade jag ju inte varit det men nu har jag det... I alla fall, jag har åkt skidor och gått en promenad till Vädersholm. Under promenaden tog jag lite bilder, och faktum är att jag blev ganska nöjd med en hel del av korten. Efter promenaden grillade vi korv ute och sedan var jag jättetrött. Så jag gick in, satte på en skiva och kollapsade i sängen. En och en halv timme senare vaknade jag och nu saknar jag sysslor, vilket under lovet har inneburit att det blir ett inlägg till skrivet. Senare ikväll lär jag heller inte ha något speciellt för mig så kanske kan jag se sista delen i ringentrillogin, Sagan om konungens återkomst. Det var ett tag sedan jag såg den och tvåan såg jag för tre dagar sedan. Min lillasyster fick alla tre i julklapp och det utnyttjar jag... En liten chokladbit till filmen ska nog inte heller skada!
 
 
 
 
 
 
Det är fantastiskt vad vackert vatten kan vara i alla dess former. Jag kan inte sluta förundras! Ända sedan jag var liten har jag gillat vatten, att titta på och leka med, och så lär det nog förbli tror jag. Den sista bilden är kraftigt beskuren, annars hade jag aldrig kunnat uppnå den skärpan och detaljrikedomen med min lilla kamera.
       Ha en riktigt bra kväll!!
 
// AGCH

Årets sista fina vinterdag?

Publicerad 2012-12-28 10:00:37 i Allmänt,

 
 
 
Jag tog mig jsut en titt på väderleksprognosen, och det ser ut som om det kanske är årets sista riktigt fina vinterdag idag. Det skulle visst komma lite snö på morgonen i morgon också, men många plusgrader. Dagen började i alla fall med en fin måne och Ice Age, en bra början! Lite skidåkning följde på det, idag gick det faktiskt att åka på skaren. Jag ska vara ute mycket idag, gå promenader och åka skidor, kanske ta lite kort. Jag vill ta vara på den här dagen, det är så fint väder och dessutom finns det nästan inget annat att göra inne... Men har man inget att göra inne får man gå ut i stället! Det borde ju egentligen vara tvärt om en sådan här dag, utgångspunkten borde vara att man är ute. Men tyvärr har jag tappat lite av den inställningen, jag inbillar mig i alla fall att jag var bättre på det när jag var mindre.
 
Ha det så bra!
 
// AGCH

Värden i livet

Publicerad 2012-12-27 17:42:19 i Allmänt,

Nu när året går mot sitt slut är det en ganska vanlig syssla att försöka sammanfatta det år som gått och försöka se framåt. Att få ihop nåt om 2012 hade kanske inte varit så svårt, men faktum är att jag inte är så intresserad av det. Det är ju det jag gjort här kontinuerligt under stora delar av året. Däremot har det år som gått varit ovanligt bra på att få mig att fundera på livet och vad som egentligen är viktigt. Men allt sådant är svårt, svårt att skriva om och svårt att prata om. Kanske är det just därför det för mig blir desto viktigare att just göra detta, för att på något sätt få det ur mig.

       Jag har än inte lyckats säkra sommarjobb, fastän jag trodde jag skulle klarat det vid det här laget. Okej, det kan verka tidigt att dra några slutsatser, men det hade jag bestämt mig för att klara. Det känns lite surt att inte tagit tag i det ordentligt men det ska lösa sig. Jobbet är viktigt för mig, det gör ju att jag kan göra i princip vad jag vill när det inte finns skolarbete som ska göras. Det är en stor frihet att ha det så och därför är jag mycket mån om att få jobb i år igen. Men pengar, hur viktigt ska det vara egentligen? Faktum är att pengar är långt ifrån en garanti till att man ska ha det bra, det kanske kan låta lite klyschigt men för mig är det sant. Visst, det är en härlig känsla att ha köpt något man verkligen vill ha och har längtat efter, men den känslan försvinner oftast lika fort som den kom. Om jag ska dra några slutsatser så tror jag att jag köper mest saker när jag saknar annat som kan ge bra känslor, då blir saker och materiella ting som en ersättare för ”riktig” glädje och lycka. Med tanke på att året har varit ganska turbulent så är det i alla fall känslan jag har, men jag kan ju förstås ha fel. Det finns självklart undantag, till exempel hobbysaker (musik, foto, jakt och så vidare) som köps in av människor och används och ger glädje, men det är ju inte allt man köper, i alla fall inte jag.

       Att fundera över vad riktig glädje och lycka är något man kan lägga mycket tid på. Det är inga lätta frågor... Om jag hade haft ett svar hade jag nog inte behövt skriva detta, inte heller lägga så mycket tankekraft på det. Men jag tycker att stunder med de människor jag tycker om och som tycker om mig är väldigt värdefulla och för mig och ger mig mycket livskvalitet. Inte ens en riktigt bra resa med bra väder och så vidare hade varit samma sak utan bra sällskap. De nära vännerna är mycket, mycket mer värdefulla än pengar, om de båda ens går att jämföra. Pengar går att tjäna med hårt arbete och slit (i dessa tider; om man har tur) men så enkelt är inte riktigt nära relationer. Det krävs en ömsesidighet och välvilja som gör dessa relationer så speciella och samtidigt så sårbara. Men ju starkare band man har, desto stabilare blir det och då blir det också lättare. Med det sagt ska det inte förnekas att också relationer, hur de än ser ut, kan ta kraft, men lönen blir samtidigt mycket mer värd än pengarna från ett vanligt jobb. Och i och för sig, kraft som läggs ner på relationer av alla de slag är verkligen inte att betrakta som jobb, oftast är det mååånga gånger lättsammare och roligare än vanligt arbete och sker frivilligt utan olust. Att kalla det arbete är inte rättvisande. Det är nog när en relation känns som en börda som man börjar fundera... Men allt sånt här är väldigt komplicerat och svårt tycker jag och dessutom förmodligen individuellt, vilket ytterligare ställer till det.

       2013, ett nytt år med nya möjligheter och utmaningar och allt vad det brukar heta varje år... Men på något sätt kan det ändå bli en startpunkt för en förändring, av matvanor, motionsvanor, studier eller livet i stort. Jag vill försöka göra så gott jag kan av året som kommer och göra det till ett bra år med mycket glädje och lycka. För egentligen är det väl det som räknas, hur det än uppnås? 

       Ha det nu så bra! 

// AGCH

 

 

Juldagens morgon

Publicerad 2012-12-25 09:53:14 i Allmänt,

Tändstickan gnistrar till och ett varmt ljussken flammar upp ur trät. Långsamt för han lågan mot veken, som sakta men säkert vänjer sig vid värmen och till slut tar över elden. Den lilla lyktan bredvid tänds också och mönstren från metallhöljet sprider sig över det annars livlösa skrivbordet. Flaskorna runt omkring reflekterar ljuset och skuggorna efter de tomma dryckesbehållarna slänger sig långa ut med väggarna. Han hade vaknat alldeles för tidigt idag också. Långt före julottebesökarna drog han sig upp ur sängen och började laborera med de saker som på julaftonens unga kväll vunnits i den alltid lika roliga julklappsleken. Ett ljus, brett och vitt och tillräckligt högt för att räcka i flera dagar vid normal användning samt en liten ljuslykta med ett värmesljus i. Okej, ljuslyktan var en gåva från lillasyster som egentligen vunnit den, men eftersom storebror tydligt proklamerat att den skulle passa så bra in på skrivbordet på rummet hade hon varit snäll nog att låta honom hitta den på sitt rum efter att julgröten intagits. Nu skiner de båda ljuskällorna som stjärnor i natten och belyser frukosten som står framdukad framför honom. En clementin, något som det blev allt för få av dagen innan eftersom all julmat effektivt blockerat matlusten efter lunch, en skinkförsedd vörtbrödsskiva och en julmust. Och visst skulle det bli ovanligt gott med frukost, det var ju nästan 17 timmar sedan han åt senast. I bakgrunden ljuder de varma och klara tonerna från Springsteens nyaste skiva.

När han klev upp på morgonen var inte allt som det brukade. Det lilla paketet varje barn i familjen alltid får på julaftons morgon låg där på skrivbordet, tidigt hade han vaknat och mamma var redan i köket när han efter ett par timmars musiklyssnande tog sig mödan att hoppa ur den varma sängen. Nej, det var något annat. Julkänslan fanns inte där, trots pyntet, trots granriset, och ljusen som brann på köksbordet. När pappa hade stigit upp åt de frukost, utan skinkan som annars förmodligen tagit slut redan då eftersom de provsmakat den ganska mycket dagen innan, och sedan var det dags att klä granen. Det var också som det skulle, meningen var att den skulle prydas med julsaker kvällen innan men detta hade den äldste sonen tydligt motsagt sig. För honom var det av vikt att göra detta på julafton, något de alltid gjort och inte skulle sluta med. När glöggen hade värmts och pepparkakorna tagits fram tillsammans med julmusten och de till glöggen hörande russinen och mandlarna gick mamma, mormor och han upp till vardagsrummet. Granen var till hälften redan klädd, lillebror hade i sin entusiasm inte kunnat hejda sig utan gick lös på julpyntet före de andra kommit upp. Aladdinasken öppnades och allt var som vanligt. Om det inte varit för att julstämningen gått och gömt sig.

Julmustens kolsyra knastrar till i munnen för att sedan snabbt tystna. Av skinkmackan är bara hälften kvar och av clementinen återstår bara en lång remsa skal liggandes på tallriken. Det ligger något vemodigt över den här julen, som en vissen blomma på en än varm sommaräng. En fin akt som inte riktigt blev som det var tänkt.

Julgranen var klädd och de intog bilen för en färd till Borås. Åka till Borås var inget han gjorde varje jul, men just denna jul var ju lite speciell och det var tvunget att bli så. Farfar hade sedan några månader legat omväxlande på sjukhus, hemma med hemhjälp eller på rehabhem. Nu var han på lasarettet i Borås, varför hela familjen skulle åka dit och hälsa på. På sjukhuset hände inte mycket. Det mesta var tyst och stilla, förutom den mekaniska, kvinnliga röst i hissen som tydligt och gärna delade med sig av vilken våning som hissen skulle bära honom till och den lätta ljudet av någon sköterska som fått äran att ta ett pass på julafton. Också farfar var tyst idag, han svarade lågt på tilltal med svar som kunde varit svar på vad som helst; - Ja, Det tror jag, Så kan det mycket väl vara, och så vidare, och när han inte mumlade korta responser på tilltal låg han mest bara och blundade. Inte ett uttrycksfullt blundande, snarast tomt och slappt men ändå på något sätt fridfullt. Som ett tyst barn på väg att somna, oskyldigt och utan känsla av varken problem eller lycka. Men han tyckte ändå det gick att skönja en strimma glädje då man såg farfar i ögonen, en gnutta livfullhet då pupillen sökte mötet mellan ögonen och till slut fullbordade det.
     Nog var det i korridorerna på SÄS som julen sprungit bort. Det gick inte att leva sig in i glädjen, i lyckan och förväntan som julen inger, när en så nära släkting och vän inte mår bra. Allting fick distans, julen lade sig utanpå våra kroppar och lyckades inte tränga in i hjärtat som sig bör.
     När julmaten flödat och ett antal julmustflaskor tömts tillsammans med mormor och mosters familj gick släkten upp till vardagsrummet för Kalle Anka, något man inte får missa. Efter måltiden hade stämningen som tur var stigit något, men för honom var den än knappt över midjan. Några skratt senare (visst är det kul när Kalle ska åka husvagn..?) tog tröttheten ett bastant grepp om hans kropp och han lade sig under bordet med ett par hörlurar. Resten av Kalle Anka flög förbi medan Sofia Karlssons stämma fick vagga honom till sömns, trots att klockan inte ens passerat fyra. Tre lätta beröringar från mammas lätta hand tog honom tillbaka till medvetandet och de gick ner för att göra det som enligt honom var julaftonens höjdpunkt; julklappsleken.
     En tomte, flera julklappar och lite gröt (han åt ingen, endast en skiva skinka som han knaprade på i flera minuter) senare var han åter i sitt rum för att lyssna igenom de skivor som tomten som brukligt om julen kommit med. Vad hade julafton varit utan ny musik? Och visst, det var bra musik, men inte gjorde den julen till den klara högtid det varit alla tidigare år. Han gick och lade sig utan att riktigt känna att det varit julafton.

Ljusen fladdrar till i en vindpust från hans läppar. De dansar över bordet och glittret i glaset bakom tar upp majoriteten av synfältet. Den snart tomma flaskan julmust vittnar om att han suttit här ett tag nu, men han känner ingen som helst lust att vrida på stolen och resa sig. De ljus som dagen innan saknades virvlar runt framför honom, greppar tag i honom och för honom in i sig själv. Den yttre världen flyter bort, ut i periferin och ersätts av den frid, den enkelhet som så saknats. Långsamt värms bröstet, hjärtat slår snabbare och euforin hos ett barn på julaftons kväll gör sig återigen påmind. En lätt fnissning bryter igenom musiken i bakgrunden och en tår tränger fram och letar sig sakta ner mot halsen, över kinden. Musiken ebbar sakta ut i natten, men kvar i mörkret fladdrar två ljus. Det blev jul i år också.

We are alive
And though our bodies lie alone here in the dark
Our souls and spirits rise
To carry the fire and light the spark
To fight shoulder to shoulder and heart to heart
To stand shoulder to shoulder and heart to heart
We Are Alive

 
 
 
 
// AGCH

God Jul På Er Alla!

Publicerad 2012-12-24 08:20:06 i Allmänt,

 
För den vinande nordan och vintern, broder,
för den grånande morgonens stjärna klar,
för vårt hem och vårt land och vår bedjande moder,
för myllrande städer och istunga floder
vi höja vårt stop - och för kommande dagar
och för kärlek och lycka som var.

När sjöarna ligga här frusna och döda,
och yrvädren dansa i moar och slog,
vi dricka och drömma om bäckar som flöda,
och minna oss Terrvalaks solnedgång röda
och gårdar som lysa bland åbrodd och lilja
och skuggor som dansa i skog.

För den hårdaste skaren och bittraste vinden
för det fattiga folket som slåss för sitt bröd,
för dem som i armod bli hårda om kinden -
för dukade bord och för slädar vid grinden,
för sårfyllda kroppar och läkande död.

Försonta och glada i stjärnans timma
vi glömma att jorden blev bräddad av hat.
Vi resa oss upp under stjärnor som glimma -
omkring oss de heligas natt vi förnimma -
för dem och för jorden, för himlen och oss
våra stop vi höja, kamrat.


// AGCH

Annorlunda julafton i år

Publicerad 2012-12-23 16:41:02 i Allmänt,

I ungefär 17 år har julen vad jag minns sett likadan ut. Man går upp på morgonen och äter frukost och på förmiddagen kläs granen och en aladdinask öppnas tillsammans med lite glögg och pepparkakor. Men riktigt så blir det inte i år. Eftersom farfar inte är så bra ska vi åka och hälsa på honom på sjukhuset på julaftons förmiddag, vilket innebär att granen ska kläs redan ikväll. Så det blir lite annan ordning på saker och ting i år, men så måste det få vara under de omständigheter som råder. I örigt så finns inte så mycket att berätta om, det är skönt med lov även om det faktiskt är lite långtråkigt emellanåt. Det enda jag gör att åka skidor och spela lite innebandy. Annars finns det inte så mycket att göra, sitta vid datorn är ju inte så kul att göra hela dagen lång. Det gör man ju redan i skolan... Böcker och texter vill jag helst slippa, det är också sånt man matas med i skolvardagen och den vill jag slippa. Tyvärr drabbar det lite nyhetsläsningen också, men så måste det kanske få vara under lovet. Lite paus måste man få från det också.
 
Vargen är som bekant ett rovdjur och där den lever har den ofta en roll som toppredator, den står högst i näringskedjan. Vissa undantag kan väl vara om någon björn skulle riva en varg, men det är högst ovanligt. I den rollen kan vargen och vargstammen påverka väldigt mycket inom sitt ekosystem. I Yellowstone (en nationalpark i USA) ledde utrotandet var vargen till att wapitihjorten betade ner viden i området så att bävrarna på sikt försvann och med dem de dammar som de bygger. Då sänktes grundvattennivån vilket ledde till mindre betestålighet för växterna i parken. Alltså kan utrotandet av en art, speciellt ett stort djur som vargen, få stora konsekvenser för resten av naturen. I det här fallet handlar det om att en växtätare inte längre reglerades mängdmässigt utan fick föröka sig fritt, vilket fick i sig fick konsekvenser. Den här rollen är dock inte speciellt tilldelad vargen utan skulle likväl kunna skötas av människan. Alltså borde inte det här vara något argument för att h aen stor vargstam, snarare tvärt om då många människor ju gillar att jaga. Om man tänker i mer "naturalistiska" banor skulle man kunna hävda att människan inte lämpar sig för att reglera en stam på detta vis, eftersom människopopulationen inte varierar med älgens eller rådjurens dito, vilket vargstammen gör. Vi människor kan ju idag äta så mycket annat än rådjur, så även om det blir brist på rådjur kommer vi inte svälta. Det innebär att vi hela tiden har kapacitet att jaga, samtidigt som till exempel rådjursstammen varierar i storlek. Till slut kan det leda till utrotning, något som jag tror ingen vill uppnå. Men en reglerad jakt bör inte vara farligt och då kan människan ta vargens plats, i alla fall på kort sikt. Inte heller påverkar vargen populationerna av andra rovdjur i Sverige i någon betydande omfattning. Det kan kanske låta överaskande, men faktum är att till exempel lodjuret idag inte har några problem med att leva i vargområden, i alla fall inte om man ska lita till den studie jag översiktligt tagit del av (Varg bra för andra arter? av Camilla Wikenros, Håkan Sand och Olof Liberg, en artikel i tidskriften Miljöforskning). Sök på titeln på Google så hittar ni hea texten där om ni vill läsa mer.
     Ett annat perspektiv är ett mer teoretisk; berättigar vargens historia i Sverige och skandinavien en vargstam i Sverige idag? Har människan rätt att godtyckligt justera hur många djur av varje art som ska finnas inom ett visst område eller till och om det ska finnas över huvud taget? Den andra frågan ska jag återkomma till, men det första tänkte jag behandla nu. Som inom det mesta finns det på den här frågan inget rätt och fel svar, men resonemang kan ändå föras. För mig väger inte det som kallas för kulturarv så tungt. Visst, vargen är en del av vår historia, men för mig blir inte det ett argument för att de nska finnas kvar. Om vargen dött ut på ett annat sätt än mänsklig utrotning hade det varit naturens gång och det hade inte stört mig. Däremot blir kan det möjligtvis vara ett argument för att just människan inte ska ta bort vargen, då den helt klart spelat en roll i vår historia. Man brukar ju nu för tiden inte riva gamla slott eller andra byggnader uppförda för länge sedan bara för att de ligger i vägen för en åker eller sjöutsikt eller liknande. Jämförelsen kan verka löjlig, men jag tror man i detta fall måste se det på det viset (om det just är kulturarvet man vill bevara). Sedan kan ju frågan ställas om vargen, som bara råkat finnas i närheten av människan, ska väga lika tungt som det jobb historiens människor lagt ner. Det kan man tycka vad man vill om. Men förmodligen har vargen haft betydligt större inflytande på gemene mans liv än till exempel Stockholm slott eller liknande. Som vi människor tänker kring kultur och historia idag bör det alltså enligt mig mycket väl kunna vara ett argument för att bevara vargen. Ett argument som för mig dock inte är det tyngsta.
     En mer utförlig beskrivning av konsekvenser för ekosystem finns att tillgå på: http://skandulv.nina.no/svenska/Publikationer/Popul%C3%A4rvetenskapligaartikler.aspx (ekosystemaspekter älgförvaltning.pdf sidan 12, andra "artikeln" under 2011 på sidan jag länkade)
 
Glögg och frukt hör för mig absolut till julen, även om äpplena kanske skulle bytas ut mot klementiner. Jag och en kompis räknade en gång ut att om alla hade ätit lika mycket klementiner och apelsiner som vi gör under julen, så hade Sverige slukat drygt en miljard klementiner under julhelgen. En smått skrämmande siffra som klimatet inte uppskattar, men det är ju bara vinter en gång om året (jag äter ju inte bara klementiner under julen..)!
 
Ha det så bra!
 
// AGCH
 
 
 

Skidor och årets första julklapp

Publicerad 2012-12-22 17:02:10 i Allmänt,

Idag har det blivit en del skidåkning, 2*30 minuter ungefär tror jag. Andra gången var jag och lillebror ner på sjön och åkte första gången, vilket var härligt. Det är så plant så man kan verkligen trycka på med stakningen. Däremot är det lite klurigare att få till skaten, isen gör att det inte går att trycka ifrån utåt med benen. Och då blir det genast mycket jobbigare för axlarna, något jag förmodligen kommer känna av i morgon. Det är väldigt härligt att bara kunna gå utanför dörren och åka, det är det som gör att vintern är den årstid då jag absolut är i absolut bäst form. Kanske med det här året som undantag då jag sprang, cyklade och jobbade hela sommaren.
 
Den första julklappen fick jag igår, av Erik och Petter. En jättefin, blå träningst-shirt fick jag som jag blev väldigt glad över och kommer ha mycket användning för! Vi brukar inte ge varandra julklappar eller liknande men i år hade jag köpt två böcker (Barney Stinsons Playbook och The Bro Code, tycker de passade dem på pricken;) ) till dem i födelsedagspresent så då gav de mig en julklapp. Mycket trevligt!
 
 
Se nu till att ha en riktigt härlig lördagkväll!
 
// AGCH
 
 
 
 

Julstök...

Publicerad 2012-12-22 13:00:49 i Allmänt,

Visst kan julen vara väldigt mysig och härlig på alla sätt och vis, men förberedelserna inför den samma faller inte mig i smaken. All städning och liknande gör att det kan bli väldigt stressigt, framför allt när det inte är skinande rent innan man börjar... Idag på morgonen ägnade vi i princip all tid till att diska, dammsuga och ploka bland saker och ting som inte låg där det skulle. Det finns mycket kvar att göra så jag får nog räkna med ett par timmar till med sysslor som denna.
 
Innan jag på allvar börjar skriva om vargfrågan så ska ni som läser veta att min grundinställning till människan som art inte är den allra bästa, vilket kan komma att påverka hur jag skriver om vargen. Efter allt människan har gjort, från oljeutsläpp till föroreningar på grund av kemikalier och växthuseffekten, har gjort att jag inte tycker att människan är någon ultimat varelse på något sätt. Jag skulle egentligen vilja se människan som vilket annat djur som helst, men det hade fått väldigt omfattande konsekvenser på min människosyn om man för resonemangen till sin spets. Så jag kan inte riktigt stå för dessa åsikter då de inte passar ihop med min människosyn. Däremot finns kritiken mot människan med i bakgrunden hela tiden och det kommer förmodligen färga texten något.
     Ända sedan den senaste istidens slut har vargen funnits i Skandinavien och samexisterat med människor, renar och älgar. Länge har det funnits bestämmelser och lagar som reglerar hur människan ska tas med vargen, redan på 1200- talet fanns texter i landslagarna som behandlar detta. Men även om vargen länge funnits i Sverige så har den inte alltid varit ett så stort problem som det ibland kan verka. Fram till år 1789 fick inte svenska bönder jaga fritt, vilket innebar att rådjur, älg och andra vargbytesdjur frodades i de svenska skogarna. Men när jakten infördes (ett viktigt steg mot jämlikhet mellan stånden ska sägas, då adeln tidigare varit ensamma om att få jaga) reducerades på kort tid rådjurs- och älgstammen till en spillra av dess forna storlek och det fick konsekvenser för vargen. En teori om varför vargen blev ett mycket större problem för människan går alltså ut på att vargen var tvungen att gå över till att fälla tamboskap för att kunna överleva. Och det som stör människan brukar ju inte gå obemärkt förbi, så inte heller vargen. Inte blev situationen för vargen bättre när en i fångenskap uppväxt varg 1821 dödade ett flertal människor i södra Sverige. Vargen jagades hårt och var i princip utrotad i stora delar av landet innan 1800- talets slut.
     Återetableringen skedee genom invandring från Ryssland och Finland och den första föryngringen, alltså parning som resulterar i ungar, skedde så vitt man vet 1983. Cirka sju år senare invandrade ytterligare en varg från samma område. Dessa tre djur ligger med all säkerhet bakom hela den svenska vargstammen fram till år 2008,  vilket innebär att inavel kan bli ett stort problem i framtiden om det inte redan är det idag.
     Det var en liten sammanfattning av vargens historia i Sverige, om ni vi läsa mer på ämnet så finns det en lite utförligare version på: http://www.de5stora.com/omrovdjuren/varg/historia/ . Jag vet tyvärr inte hur man länkar, så ni får klippa och klistra. Det tar inte så mycket längre tid...
 
Ha det så bra och hoppas alla julförberedelser går bra för er!
 
// AGCH
 

Lov!

Publicerad 2012-12-20 21:23:36 i Allmänt,

Idag var förmodligen den sista dagen på detta år som jag åkte till Borås, och det känns inte alls fel. Jag och många andra tror jag behöver vila nu, i alla fall vi ahr haft mycekt fult upp de senaste veckorna. Så ett välförtjänt jullov är det som nalkas, förhoppningsvis med mycket skidåkning, god mat och vänner, släkt och bekanta. Redan i morgon kommer Erik och Petter samt några lite yngre (och äldre) vänner som ska "fira in" lovet hemma hos oss. Det ska bli trevligt, det är ju tyvärr inte så ofta jag träffar tvillingarna längre. De små brukar alltid vilja spela pokemon med oss äldre, vi får se hur det blir med det. Förra gången detta inträffade slog de gamla rävarna faktiskt ynglingarna, trots betydligt sämre utgångsläge. Ska vi gissa på att de är ganska revanschsugna..?
    
Idag fick svenska regeringen beskedet av EU- kommissionen att licensjakten på varg inte är laglig enligt EU:s regler. Detta var inte regeringen glad på, de hade gärna sett att Sverige hade fått betämma själva i den här frågan. Personligen vet jag inte riktigt var jag står i den här frågan, den är så pass kontroversiell och väcker så mycket känslor hos folk att jag gärna vill läsa in mig på ämnet innan jag bildar mig en åsikt. Eftersom jag ändå tänkte lägga lite tid på det här ämnet nu så kommer det också bli en del om det på bloggen. Förhoppningsvis kommer jag kunna skriva så pass mycket att jag kan ta upp olika ståndpunkter i debatten och nyansera dessa lite parallellt med lite mer filosofiska resonemang samt lite fakta om vargen och dess förhållande till omvärlden. Det skulle kunna bli en doktorsavhandling storleksmässigt, men så långt är inte aktuellt att skriva... Förmodligen blir det en del av varje inlägg, så det sträcker sig över lite tid. Om ni vill får ni gärna kommentera och kritisera det jag kommer skriva, ju fler åsikter och infallsvinklar desto bättre!
 
Hoppas ni alla kommer ha ett bra lov, både ni som slutade idag och ni som ska göra detsamma i morgon!
 
// AGCH
 
(Bilden från www.vargfakta.se)

We The Kings

Publicerad 2012-12-19 12:02:52 i Allmänt,

Igår hamnade jag en dag efter med bloggen då fokus låg helt på evenemanget i Boråshallen i måndags. Så nu kommer gårdagen, som var i stort sett händelsebefriad. En sak gjorde jag dock som jag inte är stolt över, nämligen konststycket att lyckas låsa in sin nyckel i skåpet. Tänk vad man kan ställa till det för sig själv... Vaktmästaren klippte i alla fall upp låset så jag fick tag på datorn och idag fick jag ta med ett nytt lås hemifrån.  Det var förhoppningsvis sista gången det händer, jag gjorde det en gång på Ätradal också men nu får det vara slut med dessa fassoner.
 
För ungefär åtta månader sedan var jag ju i Stockholm och lyssande på Simple Plan. Bara den konserten var jättebra, men för en gångs skull var också förbandet absolut värt att lyssna på. Ett litet band från Florida som spelade tempofylld emo-pop (musikstil, inte den vanliga "emobenämningen") och som verkligen tog för sig. Fullt ös hela tiden och mycket bra kontakt med publiken. Dessutom var det faktiskt första gången de spelade i Sverige, vilket var väldigt kul att vara med på. Det skulle ju vara kul om de blev lite större, men ändå roligt att ha sett deras sverigedebut. Den var visserligen kort, bara 6-7 låtar, men väldigt bra. We The Kings heter dem i alla fall och om jag skulle jämföra deras busik med redan etablerad skulle jag nog vilja beskriva den som nära All Time Lows (om ni vet vilka det är) men kanske med en gnutta One Direction, tro det eller ej. Jag tror att det är ett band som har potential att bli större än de är idag, med en väldigt ungdomlig framtoning som verkar vara nödvändigt för att slå brett i denna tid. 
 
De ser lite roliga ut, men de har faktiskt ganska härlig musik trots allt... Deras bästa låtar är Check Yes Juliet och Say You Like me, de är de två översta på deras sida på Spotify så de ska inte vara svåra att hitta! 
 
Ha det så gott!
 
// AGCH 
 
 

Bäckäng vs Teknis

Publicerad 2012-12-18 17:05:48 i Allmänt,

Igår var det Bäckäng vs Teknis. Ni kanske redan vet hur det gick men det kan ju vara kul att upprepa, Bäckäng vann klart! Efter att vi varit och tittat åt jag och två andra från min klass pizza och sedan var det träning för min del. en bra dag var det följaktligen. Jag tänkte visa lite bilder jag tog från Bäckäng vs Teknis, de är inte bra men det är bilder i alla fall.. 
     Idag har det varit upplopp i Göteborg efter att en person på Plusgymnasiet i samma stad ska ha lagt upp nakenbilder på andra och spridit falska rykten genom ett anonymt instagramkonto. Flera personer ska ha gripits under polisaktioner och sten och glasflaskor har kastats mot kollektivtraffik och allmänhet. Två saker reagerar jag på; den ena är hur en person kan få cred (följare på tex Instagram eller "likes" på Facebook) för något så uppenbart fel som det som hänt. Att människor är villiga att ta del av sådant här är ingen nyhet, inte minst skvallerpressen lever ju på det, men jag tycker ändå det är anmärkningsvärt. Om materialet inte spridits hade konsekvenserna blivit mycket mindre. Mest ansvar har dock självklart den person som ligger bakom kontot och för mig är det uppenbart att det denne har gjort rör sig om förtal eller liknande brott. Det andra jag anmärker på är att man i samband med protesterna mot denna persons aktioner på nätet har kastat sten med mera på allmänheten. På vilket sätt har detta något att göra med protesternas grund? Ingenting skulle jag säga. Det är mycket intressant att se hur i princip allting urartar så fort människor är arga tillsammans, hur ilska och vrede triggas upp och koncentreras för att sluta i ett allmänt upplopp. Dessa beteendemönster skulle vara mycket intressant att studera vidare, inte minst ur ett samhällsekonomiskt perspektiv. Om man hittar sätt att utan stora polisinsatser förhindra dessa till synes betydelselösa våldsyttringar skulle stora summor pengar kunna sparas på återuppbyggnad och lagning samt säkerhet. 
     Nu följer då lite bilder från Bäckäng vs Teknis! 
 
Samling utanför aulan inför taggning och genomgång av regler för att allt ska gå bra. Det var väldigt varmt, cirka 1000 personer på en så ganska liten yta sätter sina spår. Efter lite Seven Nation Army (Bäckängs tagglåt) och lagpresentation var alla väldigt engagerade!
Tåget mot Boråshallen gick genom en omväg runt Teknis för att undvika äggkastning och urinfyllda vattenballonger. Något som vissa fick erfara förra året, då också hela evenemanget blev inställt. I år hade vi också poliseskort vid vissa platser av sträckan. 
"Hoppa om ni älskar Bäckäng, hej, hej!" Jag har egentligen inte mycket till övers för hejarklacksvisor, ansiktmålning och flaggor, men det är nästan omöjligt att inte dras med när det var sådan skön stämning som det var. Jag målade mig dock inte, gränsen fick gå vid att sjunga och vifta med flaggor. 
Första grenen gick ut på att slå ner den andra från dennes platta med en lång, mjuk kudde. 3-0 till Bäckäng i bäst av fem innebar grenseger och en bra start. 
Efter "bungeyrepslöpning" (bäckängsseger), tempoboll (teknisseger) och stövelkastning (teknisseger) var det dags för attackbollen, ännu en gren som ni nog känner igen från Gladiatorerna på TV. Det gick vilt till måste jag erkänna, ett par deltagare blev faktiskt skadade... Spektaklet slutade hur som helst med grenseger för Bäckäng och därmed sammanlagt tio bonussekunder mot Teknis i laghinderbanan. Den gick ut på att äta mycket äckliga chokladbollar fyllda med bland annat ketchup, senap, vinäger och kaviar, byta plats på laget på en bänk utan att nudda golvet, flytta vatten över plintar med bara munnen, lösa en kluring i form av ett pussel samt på en tjockmatta lyfta upp en lagmedlem för att ta ner sin skolan tröja som hängde i taket. Den som först lyckades med allt detta skulle vinna. De tio sekunderna som Bäckäng hade som försprång blev nog närmare två minuter på slutet, Teknis hade inte en chans i det här momentet. Tyvärr var jag så uppspelt på slutet så jag glömde ta kort på segerögonblicket, men det gör nog inte så mycket...
Jublet var stort efteråt och den sjunde raka bäckängsegern av sju möjliga var bärgad. Jag undrar varför Teknis fortfarande vill vara med, de bara förlorar och förlorar.. Men hoppet sägs ju vara det sista som lämnar en människa, det gäller kanske hela skolor också ;) 
 
Nu är det inte långt kvar till jullovet heller och själv har jag faktiskt blivit klar med nästan alla skoluppgifter, så nu börjar jag äntligen få in lite lovkänsla och frihet i kroppen! Hoppas det gäller er andra också och ha det så bra! 
 
// AGCH
 
 

Tung snö idag

Publicerad 2012-12-16 16:47:34 i Allmänt,

Efter två dagar av plusgrader var det idag tungt att åka på det spår pappa kört upp på vallen. Vägen var dock bättre, men eftersom de plogat den gick det inte att skata (mittsträngen är grusig). Så, med mina ovallade skidor som det inte går att diagonala upp för backarna med, var det bara stakning som gällde. Efter tio kilometer och åtskilliga backar var rygg och mage ganska slut... En skön genomkörare var det i alla fall, kändes som att jag behövde det.
     I förrgår hände en mycket otäck händese i Newtown, Connecticut i USA. 26 människor sköts ihjäl av en ensam man på en lågstadieskola, 20 av de döda var barn. Att det händer är helt ofattbart, men faktum är att det har förekommit den här typen av skjutningar ett flertal gånger de senaste åren i USA (och Finland, om ni kommer ihåg) och det verkar inte vara några engångsföreteelser. USA:s mycket liberala vapenlagstiftning torde inte vara till hjälp när man ska försöka göra något åt dessa problem, den bidrar till en acceptans för vapen i samhället och det blir ännu enklare att få tag på de saker som ibland dödar oskyldiga. I detta fallet barn. Många vapenförespråkare avfärdar kritiken med att mannen (för det är i princip alltid män) ändå skulle få tag på vapnet han använde, men jag är helt övertygad om att vapenlagstiftningen bidrar till en mycket osund kultur som inte gynnar fredlighet i samhället.
 
Jag gillar min kamera, dess medelmåttighet under de förhållanden som rådde igår kväll gjör nästan bilderna bättre... Eller vad sägs om två sjöhästar som portlyktor? x)
 
Ha det gott!
 
// AGCH

Inställd innebandy och skolarbete

Publicerad 2012-12-15 15:54:55 i Allmänt,

Så varför har jag inte bloggat på några dagar nu då? Jo det har varit väldigt mycket skrivande i skolan, så mycket att jag inte haft lust att skriva än mer när jag kommer hem. Dessutom har jag varit mer eller mindre slutkörd efter skolan så jag har inte fått så mycket gjort som jag behöver. Det ska jag försöka åtgärda i helgen nu, jag tror jag kommer hinna ikapp med det mesta i alla fall. Bland det bästa med fredagar (det är ju inte fredag idag, men det var det igår...) är att man har en hel helg att se fram emot och det är en väldigt skön frihetskänsla faktiskt. Dessutom brukar det innebära att jag tar en sväng in till stan' och fikar eller liknande, vilket också var fallet igår. Fast igår var jag tvungen att skriva på en inlämning samtidigt, men det gjorde inte så mycket eftersom det var väldigt härligt i övrigt. Min första julmust för den här säsongen drack jag igår till fikat också, inte helt fel!
     Så till innebandydelen. Idag skulle det ju varit match, hemma mot Mariestad. Men när vi kommit till Hökerum (vi åker igenom Hökerum på väg till Fristad) så ringde lagledaren och berättade att det var inställt. I Mariestad var det tydligen snökaos och mycket hårda vindar, så de vågade inte åka ner. Synd det, jag hade laddat upp med 6 kilometer skidåkning och kände mig jättebra i kroppen. Jag tror jag hade gjort en riktigt bra match faktiskt, men nu får det bli en annan gång istället. Det innebär ju också att det inte blev några bilder den här gången heller, så det får vänta lite. Tror tyvärr inte jag har någon annan bild heller som är värd att visa, annars hade jag gärna gjort det. Jag tycker själv det blir mycket trevligare med en bild i inlägget... Det kan hända att jag greppar kameran och tar en bild lite senare idag/ikväll.
     Ikväll är vi bjuda på middag hos min moster, det som ska intas är hennes mer eller mindre legendariska lassagne. Det ska bli väldigt gott, härligt med god mat en lördag!
     Ha en fortsatt riktigt bra dag!
 
// AGCH

En lång dag

Publicerad 2012-12-08 21:37:11 i Allmänt,

Två fullånga matcher på en dag - det kan vara första gången. Krampen var inte långt borta mot slutet av hemfärden, men det klarade sig. Nu, efter lite kyckling, pommes och bearnaise, tror jag dock kroppen är i form igen. Första matchen mot Skövde gick, ja, inte så bra. Många i laget var sjuka och fick därför avstå, så matchen spelades från vår sida med reducerat manskap. Sedan körde lagledaren fel så uppvärmingen blev varken lång eller bra (cirkus 10 minuter) och redan då kunde man ju se var det var på väg. Och så blev det också, 12-2 till hemmalaget... Golvet var mycket svårt att spela på, allt handbollsklister gjorde att långa sidledsförflyttningar inte var ett direkt nöje. Sådana planer gillar inte jag.
     Andra matchen var lättare. Ett Mariestad med en 99:a i mål och ett i övrigt mycket oskarpt lag föll offer för Fristads 95:or med 14-5. Skönt att avsluta med en seger, även om den inte var någon riktigt häftig laginsats. Så den där riktigt sköna känslan av seger uteblev. Tyvärr har jag inga bilder från tillställingen, ska försöka fixa det till nästa hemmamatch då förhoppningsvis föräldrarna kan hantera min kamera.
     Nu är det lördagkväll och förmodligen den skönaste kvällen under veckan. Vad ska man då göra av den? Jo, det lutar åt film, kanske lite glögg och pepparkakor och klementiner och så... Tyvärr har vi nästan inga bra filmer hemma, men ar man inget att se tar man fram lillebrorsans Ice Age- box och njuter av en riktigt bra animerad rulle. Ettan är bäst, men trean med dess vuxenskämt kan också vara helt okej. Och tvåan är ju inte dålig heller. Däremot har jag inte sett fyran, men jag vet inte om jag vill det heller. Personligen tycker jag att trean var ett bra slut på historien... Hur som helst, vi får se om och i så fall vad det blir för film, det är inte för sent att bestämma det än.
     Ha en bra kväll!!
 
// AGCH

En heldag innebandy

Publicerad 2012-12-08 09:19:54 i Allmänt,

Klockan 10.30 är det samling i Fristad för avfärd mot Skövde och dagens första match. Skövde slog vi hemma med 4-3, ett resultat som jag är mycket nöjd med. Det var för övrigt min första tävlingsmatch i den för mig nya klubben. Den här gången är det bortamach vilket brukar innebära att det blir tuffare. Vi får se hur det går, men jag ska verkligen försöka hålla nere siffrorna för deras del.
     Sedan är det förmodligen också så att jag ska stå för P95-laget i Mariestad senare på eftermiddagen. Detta eftersom stora delar av detta laget kommer vara med under Gothia Cup, vilket jag också ska vara. Så det blir bra att kunna lära känna lite lagmedlemmar och så inför den turneringen, som är senare i vinter.
 
Nu snöar det ute och termometern står på -3. Det hade i normala fall inneburit att jag varit ute och åkt skidor, men idag sätter innebandyn stopp för det. Det är inte så lätt att åka nu, det skulle behöva vara kraftig skare för skatandets skull. Jag hoppas således på plusgrader i två dagar och sedan kallt väder igen, då blir det perfekt.
     Hoppas ni kommer ha en bra helg!
 
// AGCH

Åka till Norge efter gymnasiet?

Publicerad 2012-12-07 17:26:20 i Allmänt,

Plugg, plugg, plugg... Inte undra på att man tröttnar på skolan ibland, när skrivuppgifterna kommer en efter en och det känns som att det aldrig tar slut. Det ska för övrigt bli underbart skönt med jullov om bara någon vecka. Hur som helst, för ett år sedan var jag helt övertygad om att jag skulle plugga vidare direkt efter gymnasiet, men jag tvivlar allt mer. Problemet är bara att om man ska jobba måste man få jobb, vilket inte alltid är det enklaste. Kanske skulle man åka till Norge där lönen och löneutvecklingen samt chansen till anställning verkar vara bättre än i ett allt mer ekonomiskt oroligt Sverige. Och samtidigt passa på att vidga vyerna och byta miljö. Kanske, kanske...
 
Ännu en bild från bussresan i tisdag. Inte för att det var något speciellt med den färden, men jag råkade ha med mig kameran så då blev det lite bilder.
 
Ha en fortsatt bra fredagkväll!
 
// AGCH

Skidåkning igen

Publicerad 2012-12-06 21:40:44 i Allmänt,

Så var det äntligen dags igen, skidåkningssäsongen har börjat! Den tid på året då det verkligen är dags att komma i form, den tid på året då man verkligen njuter av att träna. För övrigt gillar jag vintern, jag tycker det är en fin årstid som väl kontrasterar mot den grå hösten. Även om det är mörkare så gör snön att allt känns mycket ljusare och härligare. Men bussfärderna kan bli längre. Oftast gör det inget, bara man inte kommer för sent till lektioner eller så. Och det har jag inte gjort än. Det gäller att anpassa bussplaneringen efter vädret på vintern.
 
En bild från bussresan hem i tisdags.
 
Läget i Egypten ser allt mer instabit ut. Så sent som igår natt dödades fem människor och flera skadades under sammandrabbningar mellan president Mursis anhängare och oppositionen. Efter att presidenten i förra veckan utfärdat ett dekret som i princip ger honom själv all makt och dessutom i ilfart skrivit ett förslag till ny konstitution (grundlag alltså) som det ska folkomröstas om, så har nu stora delar av samhället reagerat. Det liknar mer ännu en diktator än en demokratisk förändring, tycker de. Och visst, det ser inte bra ut. Mursi kommer från Muslimska brödraskapet, en organisation som under senare år gått från att vara ganska liberala till att bli en allt mer konservativ organisation. Det här bådar inte gott, i alla länder där fundamentalistiska krafter styr ter det sig som om övergrepp på de mänskliga rättigheterna och demokratin är mycket vanliga, betydligt vanligare än i mer sekulära länder. Det gäller inte bara Islam förstås, det finns mänga exempel. Även om de mänskliga rättigheterna inte existerade på medeltiden och stormaktstiden så kan vi se att kyrkan inte visade mycket pardon då heller med häxbränningar, mord med mera. Idag har vi till exempel talibanerna, som inte står för någon form av kvinnovänlig politik över huvud taget.
     Alltså tror jag att det skulle vara mycket olyckligt om islamister skulle få ett starkt grepp om Egypten, som efter en så pass lyckad revolution mot den förra diktatorn Mubarak är värda ett bättre öde än det här.
     Självklart tycker en anhängare av Brödraskapet annorlunda än jag, jag tolkar ju situationen med västerländska ögon. Men jag kan inte göra annat än det jag tror på och jag tror det blir bäst för majoriteten om religionen är fri att utöva individuellt eller i kollektiv, men utan tvång från någon övermakt som godtyckligtkan göra vad den vill med människor som inte är den till lags.
 
Lämna gärna en kommentar om du vill och ha det så bra!
 
// AGCH
 

Bra match!!

Publicerad 2012-12-03 10:13:21 i Allmänt,

Fagerhult åkte till Fristad i tron att de skulle hämta tre poäng, snabbt och lätt, men så blev det minsann inte. Visserligen tog de ledningen med 0-2 efter 12 minuter i första perioden, men sedan var det stopp. Vi spelade mer eller mindre ut dem i andra perioden och 3-2 inför sista. Ett mål från Fristad efter 30 sekunder avgjorde, 4-2 blev slutresultatet. Men tredje perioden var tuff, fyra raka utvisningar stod vi emot innan segern var bärgad. Personligen är jag mycket nöjd med min insats, inte helt fel att inte släooa in mål på de sista 48 minuterna av matchen och några riktigt fina räddningar blev det också. Skönt att piska serieledarna!
 
Under ganska många år har Socialdemokraterna försökt kvotera in  yngre politiker på listorna till kommun-, landsting- och riksdagsval, och så kommer också ske nästa val. 25% av namnen ska vara under 35, eller det är i alla fall målet. De tidigare åren som man försökt har det gått mindre bra, nu hoppas man alltså på förbättring. Kvotering är alltid en laddad fråga, många har åsikter om den. Socialdemokraterna har en ganska lång historia av kvoteringar, till exempel könskvoterade man in till vissa utbildningar på högskola för ett par år sedan vilket inte var så populärt hos alla. Lite mindre kontroversiellt är det när man gör det inom de egna leden, men fortfarande kan det finnas problem med det. Risken är ju att man kvoterar in sämre folk än vad man skulle kunna göra, vilket förstås inte är bra för varken Socialdemokraterna som parti eller de församlingar de kommer in i och ska var med och bestämma i. Äldre personer har mer erfarenhet än yngre, vilket skulle kunna vara en fördel vid beslutsfattande. Samtidigt förstår jag att man vill få fram de yngre och på det viset ge partiet en ungdomligare framtoning, jag tror Socialdemokraterna kan behöva det idag. Speciellt med Löfven som ledare, han har ju något av en "gubbstämpel" känns det som. Och 25% är ju faktiskt inte så många så att det stör något, det tror inte jag i alla fall. Men jag vet ju inte exakt hur åldersfördelningen skulle se ut idag om man inte försökte kvotera.
 
Ett annat foto från i höstas. Lite rörelse på kameran gör susen ibland, åtminstone ser inte bilden helt "vanlig" ut. 
 
Ha det bra!
 
// AGCH
 

The Green Fields Of France

Publicerad 2012-12-02 12:55:48 i Allmänt,

And I can't help but wonder oh Willy McBride
Do all those who lie here know why they died?
Did you really believe them when they told you the cause?
Did you really believe that this war would end wars?
Well the suffering, the sorrow, the glory, the shame
The killing and dying it was all done in vain
Oh Willy McBride it all happened again
And again, and again, and again, and again

Did they beat the drums slowly?
Did they play the fife lowly?
Did they sound the death march as they lowered you down?
Did the band play the Last Post in chorus?
Did the pipes play the Flowers of the Forest?
 
Det är något med låtar som denna. Den är så högtidlig, samtidigt mycket ledsen och nedstämd. Den är absolut värd att lyssna på hela, det här är bara en liten del av texten. Det finns lite olika versioner av sången, men jag gillar Dropkick Murphys bäst. Och var inte rädda, den här sången är inte alls punkinspirerad (om det skulle vara ett problem). Se till att ha texten nära, då blir upplevelsen av musiken mycket djupare. 
 
Idag är det innebandymatch, en tuff sådan. Serieledarna i div 3U kommer till Fristad för att ta tre poäng, vilket vi ska försöka stoppa. Just den här sortens matcher gillar jag, vi är underdogs och jag kan spela utan alltför mycket press. Sedan är det ju inte alltid man vinner dem, men det är en annan sak. Fagerhult, som vi ska möta, gav oss ganska mycket pisk förra matchen vi möttes men jag var inte med då så jag vet inte riktigt hur matchen såg ut. Men det blir bättre idag. 
 
Hoppas ni har haft en väldigt bra helg! 
 
// AGCH
 

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till tankar i gränslandet mellan ekonomi, politik och filosofi.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela