Makt

Publicerad 2017-05-25 22:09:56 i Allmänt,

 
Bakom femton dubbla reglar, bakom femton dubbla lås
håller rikedomen hov i maktens salar
Här finns ingenting som hotar, här finns ingenting som stör
Här är tankarna och rummen lika svala
 
 
För det stora flertalet har Tellus aldrig varit en enkel plats att leva på. Jägare och samlare svalt om vintern, bönder har genom årtusenden tvingats ser barn och närstående gå bort i undernäring och sjukdom. I den moderna världens gryning ökades produktionen med hjälp av stordrift, men arbetskraftsbehoven tillfredställdes genom utbredd användning av slavar. Under piska och brännande sol drevs människor som boskap på Barbados gårdar och plantager. Råvaruodling på andra sidan haven försörjde industrin i 1700-talets Europa, där fattiga människor flydde svälten på landsbygden för att ta anställning i fabriker. Här väntade långa arbetspass och stenhård kontroll och inte sällan nyttjades barnens flinka fingrar flitigt.
 
1789 stormades Bastillien av rasande parisare. Samtidigt skeppades slavar till Reunion, den en gång blomstrande franska kolonin i Indiska oceanen. Revolutionen slutade i blod när Robespierre såg sin ställning hotas. Napoleons fälttåg svepte över kontinenten, men till slut satt han ensam i en cell på Sankt Helena.
 
Djupt in i Kongos djungler förs arvet efter Leopold II vidare. Över mineraler slåss rebeller med gevär och bajonett. I händerna på en tolvåring väger geväret tungt. Mineralerna behövs för att skaffa vapen, vapen behövs för att kontrollera gruvorna. Och Apple behöver mineralerna. Det sägs att Apples fabriker i Kina har grova nät uppspända i de olika våningsplanen. Det sägs också att näten fångar människor som finner mer mening i Intet än i fabriken. I elektronikbutiken väljer vi länge och väl, synar noggrant prislappen.
 
Nordstan i Göteborg hyser många klädaffärer. Kläder är billigt, så billigt att det handlas för nöjes skull. På andra sidan jorden sliter arbetare. I hopp om en inkomst som ska räcka till ett gott mål mat söker sig människor från landet sig till staden. Där finns ingen missväxt. Men många fabriker. Fabrikören måste pressa priset, annars vill Nordstans besökare inte köpa. Då byter HM leverantör och fabrikören mister sin profit. Det finns många leverantörer. På bordet står små tallrikar.
 
I stugorna oroar sig svenskarna, hur ska det gå med pensionen? AMF invensterar deras kapital så gott de kan. Avkastningen ska vara hög, det vill spararna. HM går bra, där växer pengarna.
 
Luftkonditioneringen surrar störande på Bashar al Assads arbetsrum i Damaskus. Från gatan hörs kulsprutor, skrik och rop på hjälp. Jävla fläkt...
 
Somliga saknar alternativ, andra ser möjligheter. Några går hungrig, andra behöver billig arbetskraft. Några söker desperat efter ledare, andra vill leda. Utbud möter efterfrågan. Men det finns också de som inte hade något alternativ. Plantageslaven i Västindien, demonstranterna i Damaskus och barnsoldaten i Kongo fick aldrig välja väg. De går i medeltida husslavars fotspår, de delar öde med triangelhandelns offer. Gemensamt med textilarbetaren har de att makten finns någonstans därovan, att fläktarna i maktens korridorer surrar högre än människans behov av mat, av frihet. Det är en tanke som plågar mig, mer än någon annan. Jag har både mat och frihet.
 
 
Men om dom där uppe i det blå
inte längre vill förstå
utan föraktar alla dom som ger dom mat
ska pyramiderna till sist bli deras grav
 
(Ur Keops Pyramid av Mikael Wiehe)
 
 
// AGCH
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela