Ett sällsynt nedslag

Publicerad 2017-06-05 21:07:53 i Allmänt,

Ibland känns det som om all musik som når trumhinnorna handlar om antingen kärlek, sex eller sena kväller i sällskap av antingen goda vänner eller alkohol. Tur då att utbudet är bredare än det man hör på radion. Man behöver inte leta länge för att hitta annorlunda rytmer och mer till ämnet varierade texter än de som spottas ur Rix FM (inget ont om dem, bara en helt annan genrer). Ett band med sällsynt många sådana låtar, och inte minst texter, är Flogging Molly. Bandet torde inte behöva någon närmare presentation här på bloggen, kanske räcker det med att säga att det är ett gäng amerikaner med rötter på Irland som spelar rock tydligt influerad av irländsk folkmusik.
 
När jag för ett par månader läste Dick Harrissons trilogi om slaveriets historia fastnade jag för en bit vid namn Tobacco Island. Den handlar om de stackars irländare, skottar och engelsmän som under sista hälften av 1600-talet av olika anledningar blev förda över Atlanten på brittiska skepp för att arbeta på plantager i Västindien. Arbete är förresten ett snällt ord i sammanhanget - skuldsatta och fattiga européer hade det inte mycket bättre än deras afrikanska kollegor på sockerfälten. 
 
Ofta när det gäller skönlitterärt skrivande anpassar författaren verkligheten efter sina egna förhållande. Så också här. Men det unika med Tobacco Island är inte dess historiska korrekthet utan dess förmåga att skildra ofrihet och förtryck. Desperation, maktlöshet och ilska sprutar ur både textrader och instrument. Ljudvågorna fyller rummet med de livsöden som tillhörde och ännu tillhör alla de miljoner människor som kedjats under slaveri från forntid till idag. Den kampen är inte vunnen, historien inte glömd. 
 
 
 
 
 
// AGCH
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela