Något speciellt, och så Moderaterna...

Publicerad 2017-01-27 19:08:00 i Allmänt,

Då och då finns tillfälle att skriva lite speciella inlägg. I mitt fall är det oftast förhållanden i omvärlden som packar på, men denna gång gäller förändringen mig som person.
 
I torsdags hade jag en lång dag. Räkneövning på förmiddagen följdes upp med mer räknande tillsammans med en kurskamrat. Klockan 16.30 snurrade siffror och bokstäver runt i huvudet och skapade en otydbar soppa av variabler, konstanter och likhetstecken. Just en sådan eftermiddag är det skönt att slänga sig på spårvagnen och när man kommer hem sjunka ned i en stol och andas ut. Så dock inte denna dag. Istället väntade årsmöte med Utrikespolitiska föreningen i Göteborg, där jag förhoppningsvis skulle väljas in i styrelsen som en av magasinet Utblicks chefredaktörer.
 
Något dramatiskt möte var det inte. Dagordningen betades av punkt för punkt som brukligt och när kvällen var slut satt jag så i styrelsen. Det innebär att jag i framtiden kommer ägna betydligt mer tid åt skrivarankutet arbete än jag gjort innan. Av den anledningen lär bloggande bli än mer sporadiskt än det brukar, vilket för mig förstås i detta läge är något positivt. Förhoppningsvis kan jag medverka till att fler och bättre intressanta texter når en bredare läsekrets, ett uppdrag jag verkligen ser fram emot.
 
Utblick är, för den som inte känner till den sedan tidigare, en studentdriven tidning under Utrikespolitiska föreningen i Göteborg. Vi är politiskt obunda men allt annat än opolitiska; den som öppnar tidningen kan vänta sig artiklar som anlägger flera olika perspektiv och vinklar på för samhället aktuella ämnen. Och bäst av allt - texterna är längre än 140 tecken, vilket gör analysen mer djuplodande än den vi vanligtvis möter på våra skärmar (inte har ni läst DN..?).
 
Nu skulle jag kunna avsluta här och nöja mig med att konstatera att jag kommer skriva mindre här i fortsättning. Nu har det ju dock hänt saker i inrikespolitiken som inte låter sig smita okommenterade förbi. Moderaterna gjorde för drygt en vecka ett utspel, där man öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. I och med detta drag bröt man isolationen av ett parti som vid bildandet öppet stod för nazistiska åsikter och som, om man skrapar lite med nageln på ytan, fortfarande är otäckt lik sig själv 25 år tidigare.
 
Vadå säger någon, ska inte alla prata med alla? Är inte allas åsikter lika mycket värda? Frågorna tycks vara av retorisk karaktär men kräver ett längre svar. Sverige har åsiktsfrihet, något vi ska värna om. Det finns däremot åsikter som skapar slitningar mellan olika värden, som vi alla borde vara angelägna om ska skyddas. I detta fallet är det Sverigedemokraternas åsikter, som Moderaterna i och med sitt utspel gav än mer legitimitet, som går på tvärs med alla människors lika värde. Om vi vill leva i ett fritt och öppet samhälle kan vi inte ha en invandringspolitik som gör principiell skillnad mellan europeer och andra invandrare. Vi kan inte ha ledare som genom genom hätska tal och retoriska grepp målar upp konflikter mellan människor baserat på hudfärg och ursprungsland (förlåt, jag menade kultur). Det är detta Moderaterna nu göder, tillsynes utan att djupare reflektera över de åsikter de närmar sig. Ett litet steg i taget, det märks knappt...
 
För borgerlighetens del torde detta innebära att samarbetet i alliansen läggs på is eller åtminstone kraftigt vingklipps. Centerpartiet, det enda av allianspartierna som stått för human flyktingpolitik under året, har markerat kraftigt mot Moderaterna. Också Liberalerna har också tagit avstånd från beslutet att närma sig SD. Sammantaget ser vi framför oss en svagare borgerlighet, som Kinberg Batra hoppas ena med moroten att tillsammans få regera med stöd av Sverigedemokraterna. Om så blir fallet kan vi vänta oss högerextremt inflytande på makten. Sverigedemokraterna är tillräckligt stora för att sätta press på en borgerlig regering i beroendeställning.
 
Istället sätter jag mitt hopp till centern och Liberalerna, som förhoppningsvis kan bilda majoriteter på annat håll. Ett givande och tagande med ett regerande Socialdemokraterna låter lockande, men frågan är hur lätt det är att sammanfoga Centerpartiets nyliberala hållning med sossarnas vänsterpolitik. Må de ta sitt förnuft till fånga, för alternativen är inte många. Att socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister ska kunna regera utan stöd från annat håll tycks inte långsiktigt hållbart, oavsett vad man tycker om deras politik.
 
Se nu till att ta hand om er och njut av det sista av den lilla vinter som är kvar. Kanske är det bara kyla och kanske vore det skönare om det blev vår direkt, men ändå... Ha det så gott!
 
 
 
// AGCH
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela