Morgonsol

Publicerad 2016-10-07 14:19:11 i Allmänt,

Morgonens första sol vräker in genom fönstret och sköljer över frukostbordet. Sara och jag lägger upp helgen över en kopp kaffe. En lektion idag, men jag är ledig och ska åka nu på förmiddagen. Blåbärsfil och äggmacka slinker ned och lägger sig som bomull i magen, mjukt och lent på samma gång. Jag sitter kvar och tömmer min tallrik medan Sara gör sig klar och går mot tåget.

Nog ska jag sätta mig att plugga en stund efter frukost? Det är inte alltid suget uppstår så spontant och de tillfällena måste man ta vara på. Faktum är att internationell ekonomi är väldigt intressant, med den ständiga kopplingen till omvärlden och tillståndet på jorden. Med föreläsningsanteckningarna från gårdagens session framför mig börjar jag skissa på ett diagram över handelns konsekvenser vid imperfekt konkurrens. Det visar sig att företag med stordriftsfördelar tjänar på handel på kort sikt, medan samhället vinner på lång. Ett gott resultat, men hur bra marknaden egentligen fungerar råder det delade meningar om.

Jag skjuter undan skrivhäftet och tar upp miljöekonomiboken. Det är spännande läsning om olika styrmedel och dess effektivitet, om rättvisa och fördelning vid olika handlingsalternativ. Ännu en skrift som bekräftar planekonomins ineffektivitet, bristerna hos control and command. Marknadens överlägsenhet modifierad. Kvoter ålägger endast företagen att betala utsläppsminskningen, medan avgifter och skatter belastar företagets sammanlagda påverkan på miljön. Rätt utformning på skatten skiftar marknadens prisuppfattning och hjälper den att minska utsläpp till samhälleligt nyttig mängd. Var och en betalar sin rättfärdigade del.

Till minnes drar jag torsdagens föreläsning. Flytt av verksamhet och kapital utomlands kallas offshoring, något som kan uppstå om kostnader skiljer sig fundamentalt åt mellan länder. Miljöskatter till exempel. Konsekvensen enligt specifika faktormodellen är på kort sikt är att lönerna sjunker samtidigt som avkastningen på kapital ökar i det land som skickar produktion utomlands. Jag tänker på Trump och Brexit, på de begynnande skattekrigen och ökande globala motsättningar trots överenskommelsen i Paris. Om miljöfrågan ska lösas skattevägen måste skattesatserna jämnas ut globalt. Annars hittar vi snart vartenda profithungrigt, nedsmutsande företag på Irland samtidigt som Trump sitter tryggt i Vita Huset på en kontorsstol med fötterna på skrivbordet och njuter medan den amerikanska arbetaren ser sina relativa inkomster sjunka jämfört med överklassens. Det är den makthungriges levebröd.

I bibeln om internationell ekonomi (min kursbok är 900 sidor tjock) finner man dock en mängd annan hoppfull information. Heckscher- Ohlins modell visar hur migration inte påverkar lönen på lång sikt samtidigt som ekonomins produktivitet ökar. Jag vet, det är bara en modell men i morgonsolens ljus blir det en punkt att glädjas åt. Att miljö och migration torde vara tätt sammanlänkade i framtiden gör frågan mer än relevant och jag ser framför mig hur mänskligheten flyr stigande hav i brist på globala miljöskatteregler. I Sverige kan dessa klimatförändringens migranter anställas stordriftsbranscher som finner efterfrågan och tillväxt i globala marknader. Konkurrensen går samhällets ärenden och trycker ner de monopolvinster som uppstår på kort sikt, produktdifferentiering skapar valfrihet. Men vad är valfrihet i en värld där alla affärer står under vatten? Globala avgifter på utsläpp löser mijlöfrågan, men Irland vill ha lägst bolagsskatt och så går det runt, runt, runt.

Trots den givande läsningen tar långsamt musikens toner över. Jag kommer på mig själv med att lyssna mer på basen i Flogging Mollys låtar än på de stycken om samhällsekonomiskt smart miljöpolitik som ögonen tar del av framför mig. Långsamt tynar marginalkostnader och samhällsnytta bort och ersätts av David Kings hesa stämma. Ibland måste man ta en paus. Jag lägger undan boken och slår på mitt DS. Dit flyr jag när världen runt omkring kryper mig in på skinnet, när väggarna av problem och utmaningar kommer närmre, centimeter för centimeter. Då byter jag tillvaron mot en fiktiv verklighet där det största bekymret är om mina potions ska räcka till nästa stad och om Poliwhirl ska lära sig Mud Shot eller inte. Där kan jag vila huvudet i några minuter och samla kraft inför nästa rond med nyhetsrapportering och internationell ekonomi.

Medan Poliwhirl går upp i level 33 har tankarna återigen letat sig tillbaka till handelspolitiken och dess konsekvenser. Jag väljer på tio olika sorters kakor på caféet och köper thailändsk grytbas (”mild” sådan, den starka torde vara gift) i affären och det trivs jag med. Jag får en liten summa pengar från CSN varje månad för att studera och mina besparingar räcker längre. Det är inte staten som betalar utan svenska företag. Drygt 50 % av Sveriges BNP går på export. Häri ligger ämnets skönhet. Trots växande klyftor debatterar vi nu hur kakan ska fördelas, ett ofantligt lyxproblem om du frågat Christina och Karl-Oskar i Wilhelm Mobergs böcker.

Med rytmen av musiken fast i muskler och leder lägger jag mitt DS ifrån mig och blickar ut över rummet. Disken fixar inte sig själv och det vore skönt om den var klar innan avfärd. Med diskborsten snabbt svepandes över porslinet står snart allt på sin plats i hyllorna igen och jag sätter mig ner på stolen. Känslan av att vara klar med något är så skön, men den infinner sig sällan. Så mycket finns att göra som aldrig blir färdigt, där jag själv har så lite inflytande och är så beroende av andra. Jag finner tröst i de böcker som ger mig verktyg att tolka världen och i de samtal med människor som slutar i rungande skratt eller skarpa slutsatser. I tryggt sällskap.

Ikväll är det kalas hos mina längsta och kanske bästa vänner. Hos dem finner jag ro, liksom jag gör i böckerna, i det ljus höstlöven reflekterar och i skuggan under dess grenar. Jag tar några skuttande danssteg till de sista tonerna och hör låten långsamt ebba ut i tystnad. Med hopp om livet lägger jag hörlurarna bredvid den kära krukväxten på bordet och gör mig i ordning inför avresa. Det kommer bli en bra dag.

 

 
 
 
// AGCH
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela