Försvarsministerns föreläsning

Publicerad 2016-10-21 17:51:47 i Allmänt,

För bara fem minuter sedan lämnade jag salen där Peter Hultqvist, Sveriges försvarsminister, har haft en föreläsning. En genomgång av säkerhetsläget i världen och norra Europa föregick en lite längre genomgång av den förda politiken. Några intressanta saker att lägga märke till:
 
Av försvarsministerns tal att döma är Sverige inte formellt på väg in i NATO, vilket jag tycker är bra. Även om alliansfriheten kanske inte är vad den varit håller det spänningen i Östersjöområdet nere, vilket torde vara en positiv sak.
     Försvarsministern talade också en del om fundamenten för svensk säkerhetspolitik. Han nämnde här internationell rätt och att den måste ligga till grund för de ställningstaganden som görs i säkerhetspolitiken. Detta måste också anses sunt; det som är fastslaget i internationell rätt ger en tydlig fingervisning om var eventuella hot finns och vilka problem världen står inför. Att på det viset ha en någorlunda objektiv vägvisare ger tyngd till den politik som förs och skapar förtroende för försvarspolitiken.
     Talet kretsade ganska mycket kring uppbyggnaden av det svenska försvaret, vilket man kan ha olika åsikter om. Man kan dock inte klandra försvaret för att försöka svara upp mot de territoriella kränkningar som Ryssland gjort sig ansvariga för. Däremot saknade jag i mångt och mycket resonemang kring vad en eventuell, långsiktig kapprustning skulle kunna innebära i norra Europa. Hultqvist uttryckte dock en förhoppning om att situationen lugnades ner. Kanske kände han sig tvungen att säga det, men det lät ärligt.
     På frågestunden efteråt var flertalet åhörare mycket konfrontationsinriktade. Frågorna, inte alla men vissa, grundades på konspirationsteorier och väldigt tillrättalagda förhållanden ur verkligheten. Försvarsministern bemötte alla dessa frågor seriöst, med god ton och med substans i svaren. Jag måste säga att jag är imponerad över tålamodet och disciplinen hos Hultqvist, som faktiskt gjorde ett mycket starkt intryck på mig på denna punkt. Det känns bra att försvarsministern inte raljerar eller förminskar enskilda individer för då torde han se världen med någorlunda öppna och vakna ögon. Tummen upp där, en förebild i ett politiskt landskap alltmer präglat av känslor!
 
Detta är mina korta reflektioner efter en ganska kort men innehållsrikt och givande föreläsning. Att gå på universitet och kunna lägga upp planering och tid för sig själv är inte så dumt, speciellt inte nära det innebär att man får möjligheter som denna. Om någon timme ska jag, som om föreläsningen inte var nog, på mitt första releaseparty, då vi uppmärksammar att Utrikespolitiska föreningen i Göteborgs magasin Utblick kommit ut för tredje gången i år. Där har jag bidragit med en artikel. Hela tidningen finns på nätet och jag kan varmt rekommendera den om någon form av politiskt intresse finns. Hoppas ni har det fint i höstmörkret och ta hand om er!
 
 
 
// AGCH
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela