Något att fundera över?

Publicerad 2016-11-02 22:41:39 i Allmänt,

Det förra inlägget slutar där detta börjar, nämligen i skrivarglädjen. Sedan ett par veckor tillbaka har jag blandat skolarbete med berättelseskrivande, en syssla jag längtat efter att ta mig tid till. Med vidöppet sinne och fingrarna på tangentbordet som guide blev historien förstås inte precis som det var tänkt från början men den finns ändå där i ett dokument på datorn. Min tanke är att jag med start på måndag ska börja lägga ut berättelsen här på bloggen, ett avsnitt i veckan.
 
Huruvida berättelsen är ett välskrivet litterärt alster kan man diskutera. Förmodligen säger mina skönlitterära ansatser mer om mig själv än om världen runt omkring oss, varför det är otroligt svårt för mig att se om det finns något värde i det. Jag lever dock på tanken att det finns fler där ute som tänker vitt och brett och att spridandet av ordet med litet "o" bidrar till mer reflektion och medkänsla. Hoppas det går att finna åtminstone något korn av nytta i berättelsen och att någon kanske finner den läsvärd - jag växte under dess tillkomst. Och bara så ni vet; att huvudkaraktären delar namn med det mätverktyg som i statistiska sammanhang beskriver skillnader i inkomstfördelning är en ren slump, jag tyckte helt enkelt Gini var ett fint namn.
 
I måndags skrevs den andra tentan för terminen. Internationell ekonomi låter (liksom alla begrepp med ordet ekonomi) ganska torrt, vilket en snabb titt i de tre kursböckerna bekräftade. Det gäller dock att se igenom orden och hitta människan bakom alla siffror och samband. När man väl gör det förstår man att ekonomi är något som angår alla på ett eller annat vis - att val vi gör kollektivt eller individuellt får konsekvenser för vårt sätt att leva. Internationella perspektiv på ekonomi har blivit mer och mer relevanta allteftersom handeln mellan länder ökat och globaliseringen på allvar tagit fart. Kursen har för mig, utan att gå in på detaljer, visat vilken potential människan har när vi gör saker i samklang. Samtidigt blir det extremt tydligt hur utsatt ett samhälle i det globala landskapet är för hastiga förändringar, både ekonomiskt och socialt. Nu är jag väldigt svävande, men att tackla utmaningar som uppkommer i kölvattnen av benhård global konkurrens och "survival of the fittest" tror jag blir något av en ödesfråga i framtiden. Frågan om inkomstfördelning och dess konsekvenser är mer relevant än någonsin i en global ekonomi. Tentan gick för övrigt bra, tror bestämt jag klarade godkänt med marginal.
 
Hoppas er vecka börjat bra och att det fortsätter på den vägen. Ha det så gott!
 
 
// AGCH
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela