Hemulens ansvar

Publicerad 2016-11-24 10:53:24 i Allmänt,

I Tove Janssons böcker om Mumindalen återfinns en säregen figur som heter Hemulen. Nu har jag själv inte läst mycket Mumin, men ingen har väl kunnat undgår denna långa, trollika figur som besynnerligt vandrar runt i omgivningen. Enligt Wikipedia är Hemulerna en egen ras, vars individer oftast ägnar sig åt samlande och som till sättet är mycket principfasta och något introverta om än vänliga. De lägger stor vikt och heder vid sitt samlande, som är en Hemuls främsta livsuppgift.
 
Döm om min förvåning när jag i en kursbok i juridik läste om köp av fast egendom, alltså mark, och snubblar över ordet "hemulansvar". Detta mycket säregna begrepp kan rimligen inte upptagits av lagen ur Janssons böcker, men dess innebörd antyder i varje fall en viss koppling. Hemulansvar är enligt min kursbok det ansvar som en säljare har gentemot en köpare att marken i fråga i sin helhet ägs av köparen, det vill säga att ingen tredje, utomstående person kan göra anspråk på samma mark.
 
Hemulen i Mumindalen, som den principfaste gestalt denne är, skulle med all sannolikhet ta sitt hemulansvar i det (fruktansvärda) fall denne tvingas sälja sina samlingar frimärken, stenar eller vad Hemulen nu ägnat sin tid åt. Och liksom Hemulen lägger stor vikt med sin heder bör också vi göra det. Det anser i varje fall lagen och lägger skadeståndsanvar på den motsträvige. 
 
Hur kommer sig då detta besynnerliga sammanträffande, att en tolkning av lagen har sådana kopplingar till Mumindalen? Det visar sig vid en något mer ingående undersökning att ordet "hemul" i sig betyder "rättmätig" eller "berättigad", vilket förklarar sambandet. Av detta drar jag slutsatsen att lagstiftning egentligen är överflödigt. Om bara vi alla varit Hemuler hade vi inte behövt oroa oss för lurendrejeri, skojeri och falskspel utan lugnt och stilla kunnat fortsätta samlandet i vår fina (nyinköpta) Mumindal.
 
 
 
// AGCH
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela