Tillfällig lättnad

Publicerad 2016-12-05 10:58:16 i Allmänt,

Under söndagen hölls presidentval i Österrike. I valet, som stod mellan den oberoende Alexander Van der Bellen och det islamofobiska och rasistiska FPÖ:s Norbert Hofer, kunde Europa valt den första högerextremistiska statsöverhuvudet sedan Andra världskriget. Nu blev det inte så; istället vann den före detta partiledaren för de Gröna med ungefär sex procentenheters marginal. Van der Bellen tros ha vunnit röster genom sin öppenhet gentemot EU och en tolerant syn på flyktingar, något som verkligen behövs i Europa idag.
 
Trenden är nämligen en helt annan. I land efter land går populistiska, främlingsfientliga och ofta islamofobiska partier framåt i opinionen. Lättnaden i utgången av valet i Österrike var alltså stor hos mig, även om resultatet fortfarande är oroande. 47 % av de som gick till valurnorna röstade för Hofer - en siffra som måste anses som mycket hög. Trots det läste jag idag denna rubrik på Svenska Dagbladets hemsida: "Ett svidande bakslag för Europas högerpopulister". Artikeln pryds av en bild på en tillsynes ledsen Hofer sörjandes nederlaget tillsammans med sin fru. Av helt legitima skäl vill SvD inte låta mig läsa artikeln (som jag inte betalat för) men rubriken säger något viktigt om den tid vi lever i.  Nära hälften av rösterna, en skyhög siffra för en kandidat som Hofer, anses av en av Sveriges ledande nyhetstidningar vara ett nederlag. Valförlust alla gånger, men där går gränsen. Valet i sig och SvD:s reaktion tyder på en tydlig förskjutning av vad som är normalt i politiken, både innehållsmässigt och på debattnivå. Det är en alarmerande utveckling där gårdagens valresultat endast kan ses som en delseger. En temporär framgång.
 
Den senaste tiden har musiken blivit en  ganska viktig del av min tillvaro. Göteborg i juletid är en genomkommersialiserad plats där få budskap når igenom annonsbruset. Stadens rytm bestäms liksom alltid av arbetslivets och butikernas puls, men det kommer en extra nära inpå skinnet när julens shopping ska generera kassaflöde i handeln. Alla annonser skapar en allmän förväntning att pengar ska spenderas vilket får konsekvensen att jag, som inte känner något sug att delta i köphysterin, känner mig lite rebellisk då jag dag efter dag undviker butikslokalerna. Jag finner i denna situation stöd hos rak och kompromisslös musik från exempelvis Ebba Grön, ett band jag tyckt om länge men som på senare tid upplevt en renässans i mina hörlurar. Deras samhällskritik sparkar uppåt och lämnar ingen makthavare oberörd. Även om jag inte alltid håller texterna för "sanna" i sak spelar musik av den typen en viktig roll genom att ifrågasätta och belysa aspekter av samhället som annars okritiskt tagits för givna. Klassklyftor och andra ännu relevanta konsekvenser av det kapitalistiska konsumtionssamhället måste debatteras, vad man än tycker om denna ordning.
 
 
 
// AGCH
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela