Spirited Away

Publicerad 2016-08-30 18:08:00 i Allmänt,

När jag tittar ut genom fönstret från rummet har trädens grönska börja skifta mot gult. Vinden är styv och kylan tar tag i kinden, inte som vinter men långt från den värme som hör sommaren till. Insekterna är färre och getingarna har nästan givit upp den enorma offensiv de gjort de senaste månaderna. Till råga på allt börjar skolan i morgon för mig - ett tydligt hösttecken.
 
Tråkigt, grått och trist skulle man kunna tro men jag gillar hösten skarpt. När skog och mark klär sig i brandgul dräkt och regnet hänger i små droppar i luften är promenaden som bäst. Välklädd måste man vara för att inte frysa och när man ändå gör det efter ett par kilometer är hemmet och värmen innanför väggarna inte långt borta. Ur skafferiet kommer kakao och socker, ur kylen mjölk och på spisen står snart varm choklad. Sedan kan man kura ihop sig under en filt i fåtöljen och smutta på det goda drickat medan regnet smattrar mot rutan...
 
Appropå att kura ihop sig under en filt såg jag igår en bra film. I Falköping träffade jag Sara som följde med mig hem. Hon har länge sagt att vi ska se Spirited Away, en film hon sett många gånger men jag inte. Den handlar om en liten flicka som tillsamans med sina föräldrar kör vilse och hamnar i en annan värld. Här tvingas Chihiro, som flickan heter, till ett äventyr fyllt av faror och utmaningar.
 
Filmen är uppbygd så att tittaren aldrig är säker på vad som ska hända. Man kastas runt som i tvättmaskin, vändningarna är många och tillfällena att andas ut få. Chihiro har heller aldrig kontroll på sin situation utan tvingas ständigt anpassa sig efter sakernas tillstånd. Som om det inte vore nog att filmen inte ger något andrum alls känner jag igen mig i det Chihiro tvingas igenom. Inte så att jag är utsatt för ständig livsfara eller för den delen tvingas vistas hos gastar och häxor, utan det är något annat. Just känslan att vara i andras händer, att inte själv ha kontroll över händelseförloppet är något jag tänkt på mycket. Världen är så stor, så mycket är med och påverkar våra liv. Du kan aldrig vara säker på att saker i morgon kommer vara som idag. Tanken har till och från gjort mig lite modstulen - ingen vill väl lägga sitt liv helt i andras händer.
 
Miyazakis film fick mig dock att tänka om på den här punkten. För faktum är ju att det är mycket svårt att själv förändra omvärlden eller lära sig ALLT för att ha full kontroll. Förmodligen är det inte ens önskvärt då en värld helt i min smak skulle kräva diktatorfassoner för att genomföras. Jag inser också att allvetande kräver förutfattade meningar och fördomar. Men Chihiro gör inte anspråk på att vara allvetande. Istället möter hon varje situation, varje ny varelse med en öppenhet och fördomsfrihet som jag beundrar. Så flyter hon med genom hela filmen och trots den enorma turbulensen reder hon ut stormen med sitt fina och beslutsamma sätt att vara. Sådan vill jag också vara!
 
Detta ska jag ta med mig till skolan i höst, där man möter en hel del människor och än fler saker att lära sig. Se på livet med öppna ögon och tag ordentligt i problemen när de kommer. Det är faktiskt ingen idé att fundera över sin egen maktlöshet i denna stora värld, bara att göra sitt bästa för att till slut hitta rätt. Och om du inte sett Spirited Away, gör något åt det!
 
 
// AGCH

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela