Polisvåldet och Trump

Publicerad 2016-08-15 09:14:41 i Allmänt,

Tiden är kort mellan rapporter om poliser som skjutit svarta till döds i USA. Dagligen visas bilder på demonstrationer och bostadsområden som i desperation tar sig ut på gatan för att protestera. Skulden ligger hos den amerikanska polisen, som inte på något sätt lyckats skapa det förtroende för lagens förlängda arm som krävs för att den ska ha någon form av legitimitet. Istället uppfattas polisen, till synes med rätta, som motpart i en konflikt gällande liv och död, där de stora förlorarna är de minoriteter som redan har stora bekymmer att hävda sig i det amerikanska samhället.
     Polisvåldet och de många svaren av varierande karaktär är exempel på en i USA gammal konflikt - en konflikt som finner sina rötter i kolonialism och slavhandel där parterna skiljs åt genom etnicitet istället för geografisk härkomst. Även om slavhandeln sedan länge är förbjudet och apartheid inte är lagligt lever idéerna kvar. Människor värderas olika, inte endast med grund i kompetens eller kunnande. Hudfärg har ännu stor betydelse och när vita poliser skjuter svarta sparkar de nedåt. Det blir ett förkroppsligande av de strukturer som  under 1900-talet förbjöd svarta att sitta fram i bussen, som förbjöd svarta att gå i samma skola som vita barndomskompisar, som på många håll i den postkoloniala världen såg svarta som mindre värda.
     Här kommer Donald Trump in i bilden. Med sin murretorik, sin häxjakt på muslimer och i allmänhet hårda ord mot invandrare går han i gamla förtryckares fotspår. Liksom nedtryckta slavar ansågs för farliga för att släppas fria i 1800-talets Södern argumenterar Trump för att invandrare ska hållas borta från amerikansk mark om de är av annan härkomst än västerländsk. Trots att terroism idag vållar färre dödsoffer än den amerikanska polisen riktas udden mot de grupper som redan har det svårt, som redan idag har problem att skapa sig ett värdigt liv i USA. Trump sparkar nedåt och seglar på de vindar som önskar bevara gamla maktstukturer, som inte vill se andra än sig själva njuta samhällets frukt. Av tradition är det vita (män) som plockat de finaste äpplena och så ska det enligt Trump förbli.
     När Trump rasar mot terror, muslimer och mexikaner är det inte USA som ska försvaras utan den vita, priviligierade delen av befolkningen. Den republikanske presidentkandidaten ser inte att det är polisvåld mot svarta som genererar upplopp på gatorna, ser inte att USA:s horribla bombningar av civila i Irak och Afghanistan skapar illska och illvilja. Kort sagt ser han inte att grunden till motsättningarna i det amerikanska samhället ligger i hur makten beter sig, och makten ligger primärt hos bemedlade, vita män. Istället spär han genom sin retorik på motsättningarna - han göder de strukturer som skapar de samhällsproblem han exploaterar i sin kampanj.
     Därför har Donald Trumps ord och politiska gärning ingenting att ge denna värld. Den bästa och mest långsiktiga lösning på de problem Trump tar upp vore att avskaffa de föreställningar han själv ger uttryck för. Konsekvenserna ser vi varje dag, där storebror slår slag på slag mot lillebror och förväntar sig att lillebror ska ligga still. När lillebror fortfarande rör sig vill Trump bygga en mur mot Mexiko och förbjuda muslimer inträde i Staterna.
 
 
// AGCH
 
    

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela