Spänningar i Syrien

Publicerad 2012-01-31 21:32:07 i Allmänt,

Ja som rubriken antyder kommer det här inlägget mestadels handla om Syrien. För någon dag sedan sade arabförbundet att man kommer hålla sina observatörer på baserna som en protest mot att våldet trappas upp, en del har till och med dragit tillbaka sina observatörer helt. Och våldet har eskalerat, inget snack om saken. Igår (måndag) uppskattar man att mer än 100 personer dödades i landet, detta ställt mot cirka 15 människor som miste livet per dag för någon vecka sedan.

Om man skall tolka detta på samma sätt som mönstren i övriga länder i Nordafrika och Mellanöstern som har genomgått en revolution det senaste året så skulle det ökande våldet från regimen betyda att den börjar bli rejält pressad. Det skulle i sin tur antingen betyda att den avgår snart, men jag ser det som ganska osannolikt. Vad jag har förstått av hur Bashar Al-Assads regim agerar så kommer de inte ge sig utan strid. I så fall har vi en Libyen-liknande situation där risken för mycket stor blodsspillan är överhängande, hoppas detta scenario inte infinner sig. Å andra sidan så tror jag inte det finns någon återvändo nu, Syrien kommer inte bli sig likt på ett bra tag efter det som hänt det senaste året. Antingen faller regimen och en demokratisering kanske kan starta på allvar, eller också blir regimen kvar. Om den får full kontroll över landet igen är jag rädd att den inte skulle nöja sig med att låta alla som deltagit i demonstrationerna komma undan, utrensningar av olika slag kommer i så fall säkerligen ske. Fängsling av demokratiaktivister, censur av internet (och TV, radio och tidningar; men dessa är ju väldigt hårt utsatta redan idag) med mera är nog tyvärr väldigt troligt om regimen inte faller.

I FNs säkerhetsråd diskuteras nu en resolution som skall fördöma användandet av våldi Syrien och uppmana den sittande regimen att avgå. Detta lär dock Ryssland lägga in sitt veto mot; man anser att dessabeslut borde fattas i Syrien och inte någon annanstans. Jag kan hålla med om det, men i Syrien råder idag väldigt speciella omständigheter och utifrån dessa kan inte folket i landet rättvist välja ledare. Alltså behöver de hjälp utifrån, då är FN den instans som har mandat att göra den här typen av uttalanden. Till saken hör också att Ryssand har bra relationer till den sittande regimen och man har också en flottbas i anslutning till Syrien.

Idag har jag sökt jobb på två ställen. Först sökte jag på Team Sportia i Ulricehamn, det skulle vara kul att få jobba här. Sedan sökte jag också där jag arbetade förra året, på Ulricehamns Betong i Timmele. Jag trivdes där förra året och lönen var bra så det kändes självklart att söka här i år igen. Självklart hoppas jag på att ha jobb sommar också, det är skönt att ha något att göra och de pengar som kommer in är minst sagt välbehövliga. En liten fika då och då tycker jag ger en extra boost till livskvalitén!

Nu är det snart sovadags, ska bli skönt att komma i säng faktiskt. God natt och ha det så bra!

Det nya bladet

Publicerad 2012-01-29 21:13:01 i Allmänt,

Aero blade

Här är då bilden ja utlovade, personligen tycker jag att det nya bladet är både bättre att spela med och snyggare. Det nya sitter alltså på klubban på den här bilden.

Skidåkning!

Publicerad 2012-01-29 21:00:13 i Allmänt,

Det har varit full fart idag, minst sagt. Det började med innebandyträningen för de små. Det gick riktigt bra tycker jag, det brukar det i och för sig göra men det är ju alltid kul när det fungerar. Efter den spelade jag en liten minimatch mot tre av spelarna i laget,, de är ganska duktiga när de börjar passa. Då hinner man faktiskt inte med.

På eftermiddagen åkte jag och syrran in till Lassalyckan för att åka lite skidor. Det var jättehärligt att få åka igen, synd bara att det kostar pengar. Jag tänker på de familjer som inte har så mycket tillgångar i form av pengar, de får ju ingen chans att åka en vinter som dennamed ganska lite snö. Jag hade fördragit att kommunen höjde skatten med motsvarande vad Lassalyckans avgifter drar in, då hade alla kunnat åka samtidigt som bara de som har jobb och så betalar. På det viset hade hela samhället fått tillgång till anläggningen, men nu är det som det är. Det var hur som helst skönt för kroppen att få en ordentlig genomkörare.

Igår bytte jag blad på min andra Salmingklubba (innebandy). Jag tänkte lägga upp resultatet här, men jag glömde ta kort på klubban innan jag bytte. Men ni får hur som helst se en bild på den nya med det gamla bladet bredvid, hoppas det går lika bra. Först hade jag tänkt ha det nya bladet på det andra, bättre skaftet. Men jag gillar den klubban så mycket med originalbladet, så den fick ha kvar det.

De senaste ryktena om eurokrisen oroar mig lite. Jag hoppas verkligen man kan lösa krisen, men inte på det sätt som en tysk plan nu föreslagit. Man vill att en representant för eurozonen skall gå in och styra över den grekiska budgeten, alltså ta över delar av det grekiska parlamentets makt. Det skulle vara katastrofalt för den grekiska demokratin och verkligen inte bättra på politikens rykte i Grekland. Om Grekland skall kunna ta sig ur krisen som ett självständigt och samlat land tror jag att de måste göra det själva. Man måste känna att det man gör, d åtgärder man sätter in, i första hand skall syfta till att lösa krisen för det grekiska folket. Det är ju de som bär upp bördan för hur politiker och banker med flera har agerast under flera år, då måste de stå i centrum tycker jag. Visst, det är jätteviktigt att inte krisen sprider sig, men jag känner ingen sympati för en bank som går omkull mer än för dess anställda. För att g en liten bakgrund för det jag skrivit ovan, grekiska politiker mörkade länge hur mycket de lånade och det kom sedan som en chock när det avslöjades i samband med finanskrisen 2008. Det gjorde att krisen förvärrades, hade man lagt korten på bordet från början hade man kunnat sätta in åtgärder mycket tidigare.

Följaktligen tycker jag det är rätt av de rika länderna i eurozonen att gå in och hjälpa de små, men det får inte gå så långt att de tar över budgetarbetet. Då har demokratin i Europa fått ett ordentligt bakslag, det vill jag inte skall hända.

Nu ska jag lyssna på lite tyska, kanske läsa lite också. Jag ska göra det lite varje dag tänker jag, det borde vara det bästa sättet att förbättra mina tyskakunskaper. Min lärare säger att jag har ganska bra chans på ett A i betyget om jag höjer mig lite och det vore ju inte fel. Dessutom vill jag bli bra på språket så där har jag inget att förlora. En kvart om dagen kan jag undvara för det syftet!

Jag har haft en riktigt bra helg, hoppas ni också haft det och ha det fortsatt bra!

Hemma igen

Publicerad 2012-01-28 16:29:40 i Allmänt,

Igår var jag i Ulricehman och åt ute med E o P, det var härligt. Kul att ses igen, vi går ju på olika skolor så det blir inte lika ofta. Nu idag har jag just kommit hem från att ha spelat innebandy med 95:orna. Det kunde gått bättre, vi förlorade mot Vårgårda med 7-5. Inte bra, men jag tyckte jag gjorde en helt okej nsatts i alla fall.

Larmen om tillståndet i mellanöstern blir allt tätare. Det är väldigt svårt att bedöma hur allvarliga ryktena är, men Irans kärnvapensatsningar verkar i alla fall ha någon fprm av dold agenda. Israel, som är det lande som känner sig mest hotat av Teherans (Irans huvudstad) möjligt upprustning, har genom tiderna inte dragit sig för att anfalla. Frågan är om man är beredd att göra det mot en så stor nation som Iran ändå är. Konsekvenserna av ett sådant krig kan bli stora, både för Iran och Israel. Israel behöver inte ha sämre relationer med något land i arabvärlden, det har ju redan för flera månader sedan kommit signaler på att Israel blir mer och mer isolerat. Jag hoppas verkligen att man kan undvika krig till varje pris.

Nu skall jag försöka hitta pappas skruvdragare och växla blad på mina innebandyklubbor igen. Jag är visserligen nöjd med det blad jag köpte, men det skulle passa bättre på det andra skaftet tror jag. Så det blir till att byta.

Hoppas ni har haft en bra start på helgen och att fortsättningen också blir angenäm!

Radio

Publicerad 2012-01-26 18:23:03 i Allmänt,

Ja jag gillar radio, det skall jag erkänna. Igår var jag faktiskt med i riksradio, om än en väldigt liten stund. Det var telefonväkteri med statsministern i Studio 1 i P1 igår, och jag ställde en fråga. Jag undrade om han hade några konkreta förslag på hur man skulle vända trenden med växande klyftor i samhället. Precis som jag väntade mig var han något undanflyende, men han nämnde i alla fall bostads- och barnbidrag som två bra åtgärder (vilket jag håller med om). I överigt sade han att Sverige var bland de bästa i Europa på jämlikhet, vilket ju är positivt även om det inte innebär att klyftorna kan utgöra ett hot här också.

Stefan Löfven har nu utsetts till Socialdemokraternas nya partiledare. Han tros vara en enande krafti partiet, vilket absolut behövs nu. Ett problem för Löfven är att han kommer direkt från ett fackligt jobb (ordförande i IF Metall sedan fem år), vilket innebär att han inte sitter i riksdagen. Då kan han heller inte delta i några ganska viktiga debatter och har inte erfarenhet av riksdagens arbete. Han har heller inte innehaft någon statsrådspost (minister), vilket är ytterligare ett minus som också det kan märkas i till exempel tunga debatter, där han saknar erfarenhet.

Det hoppas VU (verkställande utskottet i Socialdemokraterna) skall uppvägas av Löfvens stora kunnande inom arbetsmarknadsfrågor, han har ju som sagt varit fackligt aktiv ett bra tag.

Jag vet inte riktigt än vad jag skall tycka om utnämningen, men det känns faktiskt som om Socialdemokraterna har valt ett ganska säkert kort. Visst, han har lite utstickande tankegångar för attvara socialdemokrat, han är till exempel positiv till kärnkraft i Sverige, men han verkar ha stort stöd inom partiet och startar om på ungefär noll med den allmänna opinionen. Däremot tror jag att det finns en risk för att hans ålder förstärker bilden av Socialdemokraterna som ett ganska gubbigt parti. Jag hoppas att han, trots sin ålder (55 år) kan förnya bilden av partiet på ett sätt som i all fall inte avskräckar allt för många väljare. Politiken i Sverige behöver verkligen inte mer utseendefixering, den politik som folk vill ha skall styra Sverige.

På senare tid har jag haft massor att göra i skolan, bara idag har vi haft två prov (matte och natuerkunskap). Matten gick kanske inte så bra som jag hoppades på, jag gör så otroligt retliga slarvfel! Naturkunskapen gick nog ganska bra tror jag. Det bästa med dagen är dock att jag nästan är helt klar med historian som skall varaklar imorn. Jag skrev en och en helv A4 på 70 minuter under historielektionen idag, så jag är nästan helt klar.

Imorgon blir det nog inget bloggande, jag ska vara med E o P efter skolan. Vi skall äta ute, och sedan blir det nog en skön kväll hemma hos dem. Dt kommer nog bli väldigt kul, det var alltför länge sedan jag spenderade tid med dem!

Ha en fortsatt bra kväll och morgondag, samt helg också för den delen!

Juholt har avgått

Publicerad 2012-01-22 07:23:06 i Allmänt,

Ja igår hände det jag väntat på ett tag. Det var som sagt bara en tidsfråga och igår klockan 15.00 deklarerade han sin avgång officiellt. Jag tror att det var ett måste för Socialdemokraterna att göra så här, de hade kunnat gå tillräckligt mycket framåt i nästa val med Juhol som partiledare. Däremot sittter de inte i någon lätt sits nu, det finns inget självklart val av partiordförande och på den politiska delen har de också en del att fundera på.

Idag har jag innebandy hela dagen så jag kommer verkligen ha fullt upp. Först är det sammandrag för åttaåringarna mellan klockan 09.00 och cirka 15.00 och sedan har jag match med 95:orna klockan 18.00 på samma ställe. Det blir nog ganska tufft, men jag hoppas på en rolig dag. Sedan vill jag ju, nu när det har kommit lite snä, vara ute och åka skidor. Vi får se om jag kan göra det lite när jag kommer hem eller om det får vänta, jag hoppas det kan bli idag i alla fall.

Ha en  jättehärlig dag och njut av snön om det går!

Ett kort inlägg

Publicerad 2012-01-18 17:38:27 i Allmänt,

Idag har vi haft mattediagnos i skolan, jag tror det gick ganskabra i alla fall. Dock kan jag ha gjort ett slarvfel, vilket jag grämer mig lite över... Hoppas han (läraren) inte anmärker på det, det skulle kännas väldigt onödigt. I övrigt går det bra i skolan och jag trivs jättebra.

Nu på eftermiddagen har jag sprungit en liten runda, cirka sex kilometer. Det känns som om sjukdomen inte tog så mycket på mig, jag har en hel del av konditionen kvar.

Så till debatten kring Håkan Juholt. Efter uttalandet i förrgår (att Alliansen genomdrev ett beslut angående försvaret med hjälp av Sverigedemokraterna, som inte fanns med i riksdagen förrän 2010) blir hans position allt svagare. Till helgen träffast Socialdemokraternas verkställande utskott för att som det verkar avgöra hans framtid som partiledare. Jag vet inte hur mötet kommer sluta, men jag tror (tyvärr för socialdemokraterna) att han kommer bli en belastning i valrörelsen 2014. Folk är långsynta när det gäller socialdemokratiska ledare, hans snedsteg kommer förmodligen inte glömmas bort. Se bara hur det gick för Mona Sahlin (nu berodde det ju inte bara på tobleroneaffären, men delvis), hon hade det inte lätt. Dessutom verkar han prata mer än han tänker, det måste han ändra på, annars kommer Socialdemokraterna som parti fortsätta sjunka.

I kväll är det innebandyträning, hoppas det skall gå bra. Förra gången fick jag lite ont i knäna, jag behöver ha nya knäskydd snart för matchskydden är helt slut. Hoppas de kan komma inom en inte alltför avlägsen framtid, annars får föreningen köpa det separat. I övrigt fungerar innebandyn bra också, det känns som om min form är hyfsad trots det lilla uppehåll jag haft.

Ha en bra kväll!

Främlingsfientlighet och yttrandefrihet

Publicerad 2012-01-17 18:30:17 i Allmänt,

Jag är riktigt oroad. Det var bara en tidsfråga tills jag skulle skriva om något sånt här, jag kan inte hålla mig längre. Just nu lyssnar jag på radio, det handlar om EDL (English Defence League), en högerextrem, väldigt antimuslimsk organisation. De har sin bas i Luton i England. Jag är av uppfattningen att organistioner och partier som EDL är betydligt farligare för demokratin i världen än de få fundamentalistiska, muslimska terrororganisationer som finns idag.

Den förgiftade debatten som ofta uppkommer när man diskuterar dessa frågor är också ett stort hot. Vi behöver ha ett mångkulturellt och etiskt rikt samhälle, detta för att kunna klara framtidens utmaningar. Det går inte att bygga in sig i ett samhälle som stannar i utvecklingen, vi måste fortsätta vår modernisering. Då kan man inte utlämna kulturerna från minst halva världen, vi kan inte gå miste om de möjligheter som ett mångkulturellt samhälle erbjuder.

Dessutom finns det mer praktisk nytta av invandringen. Många av de som kommer hit är redan utbildade, dessa personer kan bistå det svenska samhället på ett sätt som vi mer än väl behöver. Sveriges befolkning blir allt äldre, då behövs alla läkare, vårdare och sjuksköterskor vi kan få. Dessutom startar invandrare fler företag än svenskar, vilket ytterligare förbättrar ekonomin.

När jag sedan lyssnar på diverse nationalistiska och främlingsfientliga organisationer och partier slås jag av att de står så långt från verkligheten. Mycket av deras budskap går ut på att invandring förgiftar det svenska samhället inifrån, att de kostar pengar, att de står för en stor del av brottsligheten och så vidare. Och när människor blir beskjutna i Malmö, vilka är det då som går ut och demonstrerar? Jo de med anknytningar utanför Sverige! Det borde inte spela någon roll vem som är offret för en skjutning, invandrare eller "svensk", alla borde reagera mot våldet i alla fall! Det är underligt att man kan anklaga invandrare för att parasitera på det svenska samhället när de ibland är de enda som står upp för dess demokratiska värderingar och ickevåld.

En stor nyhet som i allra högsta grad också har koppling till demokrati är inskränkningarna av yttrandefriheten och grundlagsändringarna i Ungern. Ungern är medlem i EU och skall stå för demokratiska värderingar, att de (värderingarna) nu hotas är mycket allvarligt. Jag hoppas att EU inte behöver vidta åtgärder för att mildra lagstiftingen, men tyvärr ser det inte ut så. Dessutom tror jag inte EU är beredd att ta i så hårt för att göra någonting åt det, det känns som om de inte har en så stor verktygslåda för att ta itu med problemen.  Jag hoppas de vågar ta frågan på allvar och att press- och yttrendefriheten till fullo kan återställas. I slutändan är det de vanliga människorna i Ungern som drabbas, en regim som förtrycker sina medborgare är det sista Europa behöver.

Sist vill jag bara knyta ihop yttrandefrihetssäcken med Wikipedias planerade nedstängning av sin engelskspråkiga version från och med klockan 12.00 imorgon, lokal tid i USA (inte så distinkt alltså, det kan ju variera beroende på var i USA man är...). Det hela sker som en protest mot ett lagförslag som finns i USA som skulle tvinga företag att censurera upphovsrättsskyddat material på internet. Jag hoppas att lagen inte går igenom. Inte för att jag brukar ladda ner upphovsrättsskyddat material från internet, men för att jag tycker att internet skulle bli så fattigt utan att man skall kunna dela länkar och filer som varandra som innehåller vissa delar av skyddat material. Dessutom är gränsen inte så tydlig mellan var man censurerar skyddat material och när man gör våld på yttrandefriheten. Än en gång, yttrandefriheten är grundläggande för att demokratin skall fungera och för att samhället skall vara fritt. Att äventyra den för att redan rika företag och företagsledare skall tjäna mer pengar, det är det inte värt.

Ha en fortsatt bra kväll!

CO2-utsläpp och 20 år sedan Stasi

Publicerad 2012-01-16 12:04:39 i Allmänt,

Efter en inte alltför bra natt (jag blev väckt av vår hund Cookie, hon försökte nog stjäla mat i köket...) åkte jag till skolan. Här har jag nu haft den första lektionen med den nya tyska- läraren och gruppen. Han verkar helt okej som lärare tycker jag, det kan nog bli bra trots allt. I övrigt händer inte så mycket här i skolan. Maten brukar vara sisådär, men idag var den faktiskt helt okej. Det var någon form av kycklinggryta med ris och grönsaker. Jag tog lite för mycket, så jag var tvungen at slänga lite... Jag gillar inte att behöva göra det, jag tänker ju mycket på miljön och så, men jag kände att jag inte skulle må bra om jag åt upp all mat som var på tallriken.
På tal om mat, igår åt jag lite söt yoghurt till kvällsmat. Jag tror det var därför som jag fick ont i magen senare på kvällen, jag är absolut inte van vid söta saker. Det är i och för sig bra, men det känns som om man nästan blir överkänslig mot söta saker om man inte har ätit det på länge. Jag har i alla fall inget sötsug, och det ser jag som positivt.
Igår var det 20 år sedan östtyska underrättelsetjänsten Stasis arkiv öppnades. Här finns filer på väldigt många av medborgarna i den före detta kommuniststaten och många människor är fortfarande mycket intresserade av att se sina akter. Det östtyska underrättelsenätverket var mycket väl utvecklat, i praktiken var det så att alla spionerade på alla och man visste inte vem som var på vems sida. Jag läsa på Ekots (Sveriges radio) hemsida om en demokratiaktivist i motståndsrörelsen, vars man hade spionerat på henne under flera år. Tänk att inte ens kunna lite på sina absolut närmaste medmänniskor, det måste vara fruktansvärt!
Den nyhet som slagit mig hårdast idag får nog ändå bli den om den svenska transportsektorns växthusgasutsläpp. Trots effektivare teknik och på det viset mindre bränsleåtgång så har koldioxidutsläppen börjat öka igen och nu är snart energieffektiviseringen uppäten. Detta av att varor körs längre, tillsammans med att varje lastbil är mindre lastad (vilket innebär att man måste köra fler lastbilar för samma last). Detta är mycket oroande, transportsektorn står för mycket utsläpp redan som det är idag. För att klara upp klimatfrågan måste framsteg ske på alla fronter, inte minst på den här.
Det finns två grundproblem i botten. Det ena är globaliseringen, som har inneburit att vi skickar varor runt hela jorden för produktion, hantering och försäljning. Det ger ett stort tillskott av utsläpp som egentligen inte är nödvändiga, vi har levt på närodlade resurser förr och det har funderat. Jag är helt övertygad om att vi i väst inte kan bibehålla vår levnadsstandard om vi vill klara klimatet, vi lever helt klart över våra tillgångar.
Det andra problemet är lite mindre och borde gå att rätta till (även om företagens ekonomistrateger inte lär gilla det...). Företag vill nämligen inte ha några lager, dessa kostar pengar att hålla och underhålla. Alltså vill man ha så mycket av lagren som möjligt på väg till kund. Samtidigt skall det gå fort att leverera, detta tillsammans gör att man behöver ha många energislukande lastbilar i omlopp. En utbyggnad av järnvägsnätet lär vara en god idé, då tåg kan köras på el (som då måste produceras på ett klimatsmart och miljövänligt sätt, men det är ingen omöjlighet).
Klimatfrågan är också en av de frågor som jag med all säkerhet kommer återkomma till ett antal gånger.
Då så, det får nog vara bra för idag. I kväll är det innebandyträning som gäller, det ska bli roligt. Halsen har hållit mig borta från den ett tag, så det ska bli riktigt härligt att komma tillbaka igen. Hoppas att laget kan ta sig samman också så vi får ha lite ordentliga träningar framöver.
Ha en fortsatt bra dag och en skön kväll!

Innebandyträning och strejk

Publicerad 2012-01-15 17:32:32 i Allmänt,

Jag har  varit lite småsjuk under den gångna veckan, det har känts lite smått gäckande faktiskt. Jag har haft jättestor lust till att gå ut och springa och röra på mig, men jag har tvingat mig själv att hålla mig inomhus under sjukdomstiden. Det har varit någon slags virus eller bakterie som jag har haft i halsen, jag har haft svårt att svälja (eller har tidvis gjort väldigt ont att göra det i alla fall). Men nu är det nästan helt borta, så i eftermiddags tog jag en liten joggingtur. Jag tog det lugnt, så några bra tider blev det ju inte, men jag tycker det gick bra i alla fall. Sex kilometer är ju en bra start, jag hoppas på att det kan bli mer och mer under året. Konditionen påverkar så mycket för mig, skolresultaten bland annat blir mycket bättre om jag är i god form.

Nu har innebandyträningen för åttaåringarna kommit igång, det är roligt. De är så engagerade, de gör precis som man säger till dem. Följaktligen är det en väldigt härlig grupp att ha och göra med, så det är ett nöje att träna dem. Till skillnad från mitt eget lag... När jag ändå är inne på innebandy, i onsdags spelade 95:orna match mot 98:orna och de förlorade nästan. Det blev 7-5, en riktigt dålig match av oss. Till mitt försvar kan jag ju säga att jag inte stog i mål (jag var som sagt lite krasslig), så jag coachade laget iastället. Jag tror jag ska ta på mig lite av vinstens ära. Efter två perioder låg vi under med 2-4, det oss med lite ära i behåll i alla fall. Hur som helst gjorde vi en riktigt dålig match, hoppas vi bara kommer spela bättre i fortsättningen.

När lunchekots huvudnyhet är att Centerpartiet vill att Sverige skall erkänna Palestina som egen stat, då är det inte jättemycket som har hänt. Men Israel- Palestinafrågan är viktig, och svår. Jag kommer inte kunna förklara fullt ut vad den handlar om här, det måste man läsa mer om själv, men i korta drag härstammar den från 1948. Då bildades den judiska staten Israel på mark som tillhörde de muslimska Palestina. Efter ett krig år 1967 ockuperade Israel stora områden mark som enligt internationella samfundet tillhör Palestina och det är i grunden den här marken som det handlar om. Israel vill inte lämna tillbaka den till palestinierna, som (enligt mig, men jag är ingen expert på området heller) har rätt till den. På den ockuperade marken byggs nu också bosättningar som ytterligare förhöjer motsättningarna,  Israel hävdar att man inte kan hindra sina medborgare från att bosätta sig på Israels territorium. De allra flesta som är insatta på området menar att dessa bosättningar är illegala, alltså olagliga.

Samtidigt måste man tänka på att Israel ligger på en väldigt utsatt position geografiskt, omgivet av flera länder med miliser (dock inte statligt stödda) som inte gillar tanken på en judisk stat i regionen. Man måste därför också se till att Irael kan skydda sig själv, inte bara se till (i det här fallet) Palestinas intressen. Om jag skulle få välja en lösning på den här frågan skulle det nog bli att dra om gränserna till 1967 års gränser och låta bosättarna, som då hamnar på palestinsk mark, välja var de vill bo. Det är viktigt att de olika folkgrupperna kan bo tillsammans utan att motsättningar uppstår, för jag tror inte det kommer fungera med en helt stängd gräns som skiljer de två länderna från varandra.

En annan fråga som varit på rubrikerna de senaste veckorna är den nigerianska regeringens beslut att upphäva oljesubventionerna i landet. Dessa har hjälp fattiga så de har kunnat köpa drivmedel till ett pris en bra bit under marknadspriser. Det gjorde att reaktionerna när de togs bort efter årsskiftet blev enorma och nu pågår en generalstrejk i landet. Oljan står för cirka 80 % av landets inkomster och om inte parterna har kommit frm till en kompromiss innan måndag hotar fackförbunden att också ta ut oljearbetarna i strejk. Konsekvenserna kan man ana...

Negerias regerings argument till att ta bort subventionerna är att staten har förlorat väldigt mycket pengar på det viset. Man anser att dessa pengar bättre kommer befolkningen till godo om man satsar dem på infrastruktur (vägar och järnvägar, telefonlinjer, internetuppkoppling och så vidare) och andra statliga projekt. Vad som är viktigast har jag svårt att avgöra, men i det långa loppet tror jag att alla utvecklingsländer behöver bygga ut sin infrastruktur för att få igång en väl fungerande ekonomi. Samtidigt förstår jag att  man som vanlig invånare blir upprörd över att bränslepriserna höjs, man går från en redan knaper livssituation till en ännu värre. Det måste vara väldigt tufft, när man sitter i en sådan sits med fattigdom, bristfällig sjukvård med mera har man nog inte råd att tänka långsiktigt på samma sätt som de flest i Väst kan.

Frågan om hur man kan lösa fattigdomen i framför allt Afrika kommer jag med all säkerhet tillbaka till fler gånger med djupare resonemang, det är en riktigt svår fråga.

Det får bli allt för idag, ha en skön kväll!

Nystart, instabila ekonomier och sjunkande skepp

Publicerad 2012-01-14 20:34:07 i Allmänt,

Dagarna bara går och går, man vet inte var man har dem längre. Första terminen på gymnasiet gick verkligen jättefort, mycker snabbare än alla andra terminer tycker jag. Och det är kanske inte så konstigt heller, jag menar jag lärt känna många för mig nya, trevliga människor. Dessutom känns skolan mycket bättre än den gjorde innan gymnasiet, och det är ju bra.

På tal om gymnasiet, jag kan ju berätta lite om varför det känns skönt Jag har ju alltid velat ha lite mer utmaningar och så, och det känns som om jag får det på ett annat sätt här. Lärarna på Bäckäng (de jag har i alla fall) har på något sätt som grundinställning att om man ligger i framkant i ett ämne så skall man fortfarande stimuleras. Det passar mig jättebra, på grundskolan lade många nästan alla resurserna på att alla skulle få G. Det är i och för sig väldigt viktigt det också, men det gör ju inte mycket för någon som strävar uppåt.

Igår var det fredagen den 13. Jag är som ni kanske vet (de som känner mig i alla fall) inte särkillt vidskeplig av mig, men igår hände det faktiskt någonting ganska tragiskt, och ovanligt. Det drabbade inte mig personligen, men det är alltid något speciellt med stora skepp som sjunker. Jag vet inte varför jag tycker så, men på något sätt är det det. Dessa mäktiga oceangångare, sänker sig i djupet ner mot glömskans mörker... Okej det var kanske lite väl dramatiskt, men igår hände det faktiskt. Jag är dock inte säker på att den här kommer försvinna i djupet, det såg ut att vara relativt grunt där det hände. Det beror så klart på vad man jämför med... Hur som helst så stötte den italienska lyxkryssaren Costa Concordia på grund och fick snabbt slagsida. Man var tvungna att snabbt evakuera drygt 4000 personer från skeppet, som tog in vatten från en 30 meter lång reva i skrovet. Om ni är intresserade av att läsa mer finns det på BBC: s hemsida, eller alternativt Sveriges Radio om man hellre vill ha det på svenska:
BBC: http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16561904
SR: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4908891

I övrigt har nyhetsflödet varit ganska lugnt tycker jag, det mest alarmerande är nog skuldkrisen inom eurozonen. Det verkar dock som om man har ganska bra kontroll i nuläget, även som det finns massor kvar att göra. Standard And Poor's nedgradering av bland annat Frankrikes kreditbetyg kom visserligen nyligen, det kan ju oroa de så svajiga marknaderna, men det känns ändå som om det har blivit bättre sedan november i alla fall. USA: s ekonomi har inte blivit sämre och det hjälper ju också till.

Ett orosmoln som tonat upp sig lite, men som jag har svårt att värdera, är Kina. Des och det s bostadsmarknad har läänge ansetts vara lverhettad och nu har priserna börjat gå ner. Om det skulle visa sig vara en stor bubbla som spricker skulle det få stora konsekvenser för världsekonomin, det är trots allt till stor del Kina och andra U- länder som står för den tillväxt som finns idag.

Jag hoppas att skuldkrisen i Västvärlden markerar slutet på en era. Vi har som jag nämnt innan (även om det var ett tag sedan jag skrev) byggt upp vår västeuropeiska välfärd på Afrikas och andra mindre utvecklade länders bekostnad och det är inte på något sätt rättvist. Jag hyser förhoppningar om att en demokratisering bland utvecklingsländerna kan komma igång och att detta kan följas av en höjning av levnadsstandarden för vanligt folk. Tyvärr ser det ut att vara längre dit än jag hade förhoppningar om, den arabiska våren har stannat av och de länder som gjort revolution har (än så länge) inte lyckats med att införa en demokratisk samhällsordning. Demokrati tar tid och vi måste ha tålamod, men man måste samtidigt vara på sin vakt så att ingen utnyttjar folkets revolution till egen vinning. Jag tror det är mycket viktigt för regionens framtid att folket kan få ett ordentligt inflytande över politiken och att det ka bidra till en höjning av levnadsstandarden.

Jag hoppas att jag kommer skriva några inlägg i veckan nu och framöver. Det blir nog lite mindre vardagsliv än vanligt, istället kommer jag nog som idag kommentera lite viktiga nyheter samt föra resonemang om omvärlden och mänsklighetens framtida (och nutida) utmaningar. Men lite vardagsliv kommer nog in också tror jag...

Ha nu en riktigt bra helg och kommande vecka!

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela