Tärningar - tur eller inte?

Publicerad 2011-09-25 18:31:33 i Allmänt,

Att chansen är 1/6 att man får en 4:a när man kastar en tärning är bekant för de flesta. Men resonemangen kring vad som är tur och inte, om vissa människor har mer tur än andra och så vidare tycker jag är väldigt intressant. Personligen tro jag att slumpe i högstagrad existerar och påverkar våra liv. Menjag tror också att vi kan agera på ett sådant sätt att vi främjar händelser som gynnar oss, alltså att det vi vill ska inträffa inträffar. Om man hade haft kunskapen och makten att påverka 100 % av livets faktorer tror jag att slumpen som faktor hade tynat bort från ens liv, men än så länge har jag inte hört talas om någon som kan det. Jag tror alltså att det går att räkna ut utfallet på ett tärningskast, om man vet fallhöjden, hastigheten, vinkeln och så vidare. Men man vet inte det exakt (i alla fall inte i en vardaglig miljö) och därför måste man lämna det åt slumpen. Jag tror det gäller för övriga livet också.
Jag tror att många ser på sig själva som lyckosamma eller följda av otur. Varför är det då så här? Kan det vara förutbestämt att vissa människor har tur och andra inte? Eller är det hela bara en illusion, kan man förändra om man är till exempel lyckosam genom att ändra inställnng till sig själv? Jag tror att om man ser på sig själv på ett positivt sätt så blir man de fakto en lyckligare människa och man ser att man har mer tur än om man sett på sig själv ur ett negativt perspektiv. Jag tror också att man kan tro att människors olika värdering och tyckanden påverkar om man ser sig själv eller andra som lyckosamma. Till exempel, om en klasskamrat har fått en sak som man själv vill ha, då ser man den som lyckosam. Men, personen som fått saken kanske hellre ville ha den som du fick, alltså är inte den lyckosam, utan det är du som är det istället.
Kan vi då veta om slumpen finns, och hur skulle livet vara om slumpen inte existerade? Jg tror inte vi någonsin kommer få reda på om det är slumpen eller någon annan, högre makt som styr våra liv. Vi kan bara komma så långt att vi har bra och dåliga dagar, alltså skulle det finnas stora variationer i hur den över oss stående makten styrde våra liv. Om slumpen inte skulle existera skulle det för mig personligen betyda att jag mister makten över mig själv. Jag menar vad spelar det för roll hur jag handlar om allt redan är förutbestämt? Det är kanske också därför jag vill tro på slumpen, av rädsla för att mista kontrollen över jaget. Och om jag känner mig själv rätt har jag ett ganska stort kontrollbehov^^
Sist men inte minst vill jag tacka en god vän som fått mig på dessa tankar och på det viset ligger bakom det här inlägget, tack :)

Next up: Floorball practice for the smaller

Publicerad 2011-09-25 09:45:26 i Allmänt,

Ome nhalvtimme åker jag för andra gången och tränar 02- och 03-laget i innebandy. Det kommer inte bli några problem, jag känner mig ganska säker i ledarskapet. Dessutom gick det ju bra förra gången och jag tror inte det blir sämre idag. Hoppas det går bra!
Senare idag ska vi över till min moster och hennes sambo för att, ja jag vet inte riktigt men vi ska dit i alla fall^^ Eftersom jag måste göra lite läxor så får jag ta med mig de dit, för annars är jag inte helt säker på att jag hinner. Och jag vill inte stressa på kvällen, det är aldrig bra. För övrigt är livet bra  :)

Can anybody hear me, or am I talking to myself?
My mind is running empty in the search for someone else
That don't look right through me
Is all just static in my head
Can anybody tell me why I'm lonely like a satellite?

(Simple Plan - Astronaut)

And that's why I smile
It's been a while since everyday and everything has felt this right
And now you turn it all around
And suddenly you're all I need, the reason why I smile

(Avril Lavigne - Smile)

Återseende

Publicerad 2011-09-24 16:59:22 i Allmänt,

Förmiddagen idag har tillbringats tillsammans med de närmaste vännerna från Ätradalstiden. Vi har gått något som heter Södra Ving-marschen tillsammans. Det var helt okej, vi presterade ganska bra på de stationer som fanns ut med vägen och var okej också på tipsfrågorna. Men  det roigaste var förståss att träffa vännerna igen. Eftersom promenaden gick förbi vårt hus så stannade vi här och fikade.
Jag har börjat spela lite mer flöjt nu, det är härligt. Inte för att jag blir bättre, men kul är det i alla fall. Eller jag kanske blir bättre, även om det går långsamt. Jag tror jag utvecklas när det gäller att höra hur man ska spela om man aldrig spelat en låt förrut, jag brukar ju spela till välbekanta låtar men utan noter. Så jag blir nog bättre på att "improvisera så det blir rätt" tror jag.
Jag är lite orolig för mitt finger, det är iofs inte så svullet men ag har kvar en blånad på ovansidan av fingret. Det gör lite ont när man belastar det med tyngd och det har inte blivit bättre på ett tag nu, men vi får se vad som händer. Jag tror det går bra om man bara inte gör alltför mycket dåliga saker med det. Tyvärr har jag ju innebandy, där kommer man inte undan att använda fingrarna, men det är ju mest insidan man använder så det ska nog gå bra i alla fall.
Jag har hittat två riktigt bra låtar som jag inte lyssnat så mycket på tidigare, en med Simple Plan och en med James Blunt. Simple Plan-låten heter Astronaut och James Blunt-låten heter Cry. Det är en väldigt fin låt med bra text, lyssna själva :)
Ha det bra!

. . .

Publicerad 2011-09-21 23:23:14 i Allmänt,

Det är svårt att sätta ord på en orättvisa så djup att, ja, ni förstår. Troy Davis kommer avrättas inatt klockan ett svensk tid om inte distriksåklagaren gör något. Det äe dock inte troligt, och när ni läser det här kommer jorden förmodligen ha en invånare mindre än den har nu... Förmodligen oskyldig, det saknas i princip bevisning, men ändå väntar han nu på att någon ska släcka hans låga, en låga som skulle brunnit länge till och glatt många människor. Men en så kallad rättsstat som kan döma på det här viset har ingen plats på denna jord i denna tid. Det må hända vara mycket kvar att göra, men det går åt rätt håll. Världen ska inte behöva nyheter av det här slaget i framtiden, att bara se till hur illa det ser ut idag hjälper inte. Vi måste ha en vision, ett mål, eller åtminstone en dröm! Att arbetet mot målet är långt och svårt är en sak, men det är inget argument för att inte ta striden.
Att en människas liv kan värderas så lågt är kanske det mest fruktansvärda av allt. Hade domstolen sett ett människovärde i Davis hade de inte kunnat döma honom till döden, inte på de grunderna. Nu går domstolens beslut ut över Troys anhöriga, det går ut över USA:s rykte (vilket jag iofs inte bryr mig nämnvärt om just nu...) och det hela blir oåterkalleligt. En livstidsdom hade kunnat gå att ändra om det skulle visa sig att han är helt oskyldig, en  avrättning går aldrig att göra ogjord.

Jag hoppas fortfarande att det ska lösa sig, men tiden tickar långsamt mot sitt slut. Inte för mig, men för Davis. Jag kan nog inte förställa mig hur det känns. Jag är varken kapabel eller villig att göra det, det är något jag hoppas att varje människa ska slippa. Och det kommer jag inte hålla för mig själv.

Hi, my name is Cookie...

Publicerad 2011-09-19 16:43:22 i Allmänt,

...and I'm a dog.
Så här ser jag ut, jag är nämligenen labrahund (labrador). Och jag har en väääldigt lång nos^^
Och så har jag en väldigt lång svans också...
Mitt fovoritställe är inte så väl definerat, men att ligga under saker och ting är nog ändå det bästa jag vet. Vad det är man ligger under spelar inte så stor roll..!
Under sängen
Här är jag under Axels säng, där är det gosigt! (så lite damm och sånt...)
Det var allt för mig, hej då!

Innebandy och fotboll (!)

Publicerad 2011-09-18 09:03:41 i Allmänt,

Idag blir det en underlig dag för mig. Jag sk ha min första innebandyträning med 03:orna på förmiddagen vilket ska bli kul. Jag har ett litet förråd med övningar som man plocka från och jag känner mig inte särskillt nervös. Det känns bra att deet ska vara lite andra ledare där också första träningen, men jag är ganska säker på att jag hade klarat det själv också.

Lite mer nervös är jag inför efttermiddagen, då ska jag nämligen göra fotbollscomeback för sista gången. De hade ingen målvakt i Erik och Petters lag så jag fick en förfrågan om jag kunde hjälpa till. Jaghar tackat nej förr men det kändes somom jag behövdes lite mer nu och dessutom är det förhoppningsvis en ganska kul grej. Vi ska möta något lag från bortom Borås någonstans, jag kommer inte riktigt ihåg vad de hette. Hur som helst har jag inte spelat tävlingsfotboll på 2,5 år så vi får se hur det går. Det blir ganska bra satsning i alla fall, jag tänker inte släppa in något i onödan...

Idag blev jag för första gången på länge glad när jag läste nyheterna (senaste innan nu var nog när rebellerna hade intagit Tripoli i Libyen). Regeringen har nämligen kommit överräns med Miljöpartiet om att ändra migrationslagstiftningen så att också somalier utan giltiga pass ska kunna förenas med sina anhöriga i Sverige. Förr har det varit så att man inte låtit somalier utan giltigt pass göra det. Problemet har varit att alla pass från Somalia i princip ogiltigförklarats för att det finns så många falska pass från området. Detta har gjort att somalier som kommit till Sverige och fått uppehållstillstånd inte har kunna återförenas med sin familj på laglig väg, jag är glad för att det förmodligen är på väg att ändras :)
Dessutom ha Aung San Suu Kyi (oppositionspolitiker i Burma) sagt att hon ser tecken på politiska förändringar i landet. Militärregimen har styrt landet och folket med hårdhandskarna länge, och även om det är långt kvar till ett fritt Burma så är alla framsteg viktiga och glädjande. 

Have a nice day! :)  

Retro feeling!

Publicerad 2011-09-17 15:31:10 i Allmänt,

"The ice age is coming, the sun's zooming in
Engines stop running, the wheat's growing thin
A nuclear error, but I have no fear
Cause London is drowning and I, I live by the river"
(The Clash - London Calling)
Jag var ju inte med på den här tiden, men jag kan ändå känna lite av känslan tror jag. Motståndet mot kärnkraften och etablissemanget i allmänhet och den mörka beskrivningen av verkligheten verkar vara typiskt för den här typen av musik från den här tiden.
Musiken liknar Ebba Grön, texten liknar Ebba Grön, men ändå är The Clash lite av originalet. Det var ett av de brittiska punkbanden som slog internationellt, vilket Ebba Grön aldrig gjorde, även om jag faktiskt tycker att Ebba var minst lika bra. Att de aldrig blev så stora berodde kanske på att de aldrig verkade bry sig om berömmelse så mycket, plus att de sjöng på svenska. The Clash är i alla fall ett liknande band fast som sjunger på engelska, dessutom är musiken riktigt bra.
Det fins vädret från i morse verkar vara på väg bort tyvärr. Hoppas det inte blir så mycket regn i alla fall, och i sådana fall får det gärna komma när jag ska somna, för det är så skönt att somna till ljudet av vattendroppar som smattrar mot taket... ^^ Ha nu ytterligare en angenäm dag och kväll, ta vara på helgen! :)

Simple plan, svårt genomförande

Publicerad 2011-09-16 21:54:13 i Allmänt,

jag har inte varit sååå frekvent med bloggandet de senaste veckorna, om man säger så. Det beror på att jag har haft helt andra tankar i huvudet, det har inte fallit mig in att skriva något. Inte har det hänt så mycket att skriva om heller för den delen, det är samma varje gång ungefär. Men dagarna är väldigt bra och jag trivs som sagt jättebra på Bäckäng. Jag har fått en hel del nya vänner, jättehärliga människor som jag inte skulle vilja att jag inte lärt känna (det där blev krångligt, men ni hänger nog med) :) Hittills har vi bara fått en ordentlig uppgift, ett ganska stort, kombinerat historie- och samhällskunskapsarbete, vilket jag tycker gick ganska bra. Det skulle varit 2-3 sidor, jag fick 5. Men jag tycker inte att det gick ut över innehållet så det är nog bara bra^^
Att ha börjat i en klass som i stor utsträckning är ganska engagerade (eller i alla fall intresserade av) människorättsfrågor har fått mig att tända till lite också. Idag har jag till exempel skrivit ett mail till delstaten Georgia i USA, där en man vid namn Troy Davis ska bli avrättad om fem dagar. Han är dömd på oerhört svag bevisning, inget mordvapen har hittats, sju av nio vittnen har tagit tillbaka sina vittnesmål och sagt att polisen pressat dem för att ge dem. Dessuto  finns ingen teknisk bevisning so knyter Troy Davis till mordet. Jag har skrivit under på namninsamlingar och försökt sprida det på facebook, jag vill verligen förändra, eller i alla fall göra vad man kan! Det känns nästan som en skyldighet för mig.

Den enkla planen är ingen plan, det är musik. Simple Plan har en låt på sin senaste skiva (Get your heart on) som heter You Suck At Love. Den är riktigt medryckande och jag har nog spelat den tio gånger i rad nu, refrängen är väldigt, tjs ska vi säga medryckande igen^^

Guess what, another gameover
I got burned, but you're the real loser
And I don't know why
I'm wasting my time with you

You're bad news, a history-repeater
You can't trust a serial cheater
You're good at hooking up but you suck at love

Ha det riktigt bra nu! :D

A very fine evening!

Publicerad 2011-09-10 09:07:28 i Allmänt,

Gårdagskvällen blev jättebra som jag trodde. Det kunde ju i princip inte misslyckes med tanke på vilka som var med, min nya klass är jättebra och det finns gott om riktigt härliga människor. Vi åt vi god mat och skrattade massor, seda gick vi upp mot Bäckäng för inskuttet. Det var också kul, fast jag tycker nog ändå att middagen och vägen upp mot skolan var roligast x) Man tröttnar dock  på musiken som spelas, därför är det nu jätteskönt att bara sitta hemma och lyssna på något lite "mjukare", lägre volym och mer trängar, mer melodi och mindre beat. Men fortfarande, kvällen var jättterolig! :D

Idag eller imorgon ska jag försöka få tag på Erik och Petter, det var allt för länge sedan jag träffade dem. Det gäller att inte tappa kontakten med de gamla vännerna, man går ju på ny skola och så så det är ganska lätt att glömma, tyvärr. Men samtidigt kanske man måste gå vidare, bygga nya relationer och nätverk. Hur som helst vill jag ju inte tappa de närmaste vännerna från Ätradalstiden bara för att jag inte går i samma skola som de gör. De man kommer ha met kontakt med är ju så klart klasskompisarna i alla fall :)

MacBook Pro

Publicerad 2011-09-08 19:44:05 i Allmänt,

Så heter den datorn jag just nu skriver på. Den är i och för sig inte min, den är trots allt lånad av skolan, men vi har nästan fullmakt att göra vad vi vill med dem (med vissa begränsningar, förståss...). Nu har jag börjat lära mig grunderna i alla fall, så svårt som jag trodde det skulle vara är det inte men man har ju inte försökt sig på allt än... Hur som helst så har det gått ganska bra hittills:)
Igår var det Ettornas dag på Bäckäng, alla elevföreningar presenterades. Jag kände inte att jag skulle gå med i någon så det gjorde jag inte heller. Det finns massa konstiga elevföreningar, jag ska inte böra gå in på vad som finns. De anordnade en del kul aktiviter efteråt i alla fall, men det intresserade mig inte så mycket heller. Nu ska jag återgå till lärandet av den här datorn, hoppas på fortsatt framgång! x) Ha det så bra!

Innebandyträning...

Publicerad 2011-09-07 21:04:51 i Allmänt,

...och massa annat. Jag trivs väldigt bra i skolan, vi har börjat få lite läxor men verkligen inget oöverkomligt än. Har flera goa personer i klassen som passar mig, det kommer bli tre bra år! Och nu måste jag plocka ur diskmaskinen och damsuga så jag hinner inte skriva mer... Hahahd et här blev inte mycket till inlägg, kanske kommer mer imorn, vem vet ;) Ha det så bra i alla fall! :)

Underbart väder!

Publicerad 2011-09-04 16:08:07 i Allmänt,

För en gångs skull är det riktigt skönt att vara ute! Jaghar spelat lite fotboll med lillebrorsan och det blev väldigt varmt så efter et tag gick vi in. Till lunch fick vi pannkakor, jag åt lite för många så det kändes skönt att röra på sig lite. Man känner sig så stinn när man har ätit för mycket... Nu sitter jag i alla fall och lyssnar på lite musik, det är skönt att koppla av. Dessutom har jag hittat lite nya bra låtar med en grupp som heter The All American Rejects. Den bästa av de tre heter Move Along, den näst bästa It Ends Tonight. Här är videon till Move Along:Jag tycker den är jättebra, jag tror jag har lyssnat på den säkert tjugo gånger i morse :)

Nu skall jag fråga syrran om hon vill spela lite pingis, annars går jag nog ut och gör något. Vad vet jag itne än, men jag kommer väl på något... Ha det så bra!

En bra dag och en bra vecka

Publicerad 2011-09-02 17:22:15 i Allmänt,

Och mycket av det står klassen för - förståss. Det är ju de man spenderar mest tid med, så det är viktigt att det rungerar bra. Förutom att jag har en bra klass har jag nu också massa bra böcker att läsa men prioriteringen haändrats lite och jag har fått en till halvläst bok. Prioritet ett hemma är nu en bok om internationella relationer, den är jätteintressant. Den är egentligen tänkt som en del av en universitetskurs på ämnet men det gör mig ingenting, tvärt om. Det blir extra kul när det är svårt (okej så svårt är det inte, men man känner sig duktig) x) Hur som helst är den tydlig och bra, jag känner att jag redan förstår en hel del begräpp som jag också arbetat med tidigare bättre, så den ska läsas klart. I skolan ska jag läsa klart boken om jämlikhet och dess betydelse för samhället, eller jag ska i alla fall läsa den i skolan tills jag läst ut boken jag läser hemma nu.

Det får vara allt för den här gången, ha det så bra! :)

Om

Min profilbild

Axel Christoffersson

Samhällsengagerad person som gärna tar en tur ut i naturen när tid och lust finns. Bloggen är min egen hörna i cyberrymden där jag skriver om det mesta som faller mig in - alltifrån personliga upplevelser till kommentarer kring ekonomi och politik.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela